Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Udržujte podvozok auta v kondícii, aby korózia nemala šancu

Podvozok často uniká pozornosti väčšiny majiteľov vozidiel a jeho údržbu zanedbávajú. Z hľadiska správneho a bezpečného fungovania vozidla je však dôležitou súčasťou, ktorej je potrebné venovať pravidelnú starostlivosť. Prečítajte si, prečo je dôležité starať sa o podvozok auta a ako ho správne ošetrovať.

Čím ošetriť podvozok auta

Venujte zvýšenú starostlivosť aj podvozku, aby ste zabránili vzniku korózie.

Aby vám vozidlo vydržalo čo najdlhšie a bez nutnosti zásahu odborného servisu, nemali by ste trápiť studený motor alebo zabúdať na pravidelnú kontrolu a výmenu prevádzkových kvapalín. Čo však nevedomky ničí vaše auto, je aj soľ, piesok alebo štrk. Vlastnosti týchto posypových materiálov ocení každý vodič, keď teploty klesnú pod bod mrazu, menej už je z nich nadšený podvozok.

Podvozok neničí len soľ v zime

Ničivé účinky soli sú známe každému motoristovi, ale nie každý sa o svoje auto stará tak, aby minimalizoval jej pôsobenie. Ideálna živná pôda pre koróziu však vzniká počas celého roka. Podvozok je najexponovanejším miestom a musí čeliť nárazom kamienkov, špine a prachu. A ak sa v jeho útrobách drží vlhkosť, vzniká korózia.

Okrem korózie má vplyv na stav podvozka aj terén a výmole na cestách. Aj mnohé hlavné ťahy sú stále v tristnom stave, a nezostáva nič iné, ako na nich jazdiť primeranou rýchlosťou. Ak však nevlastníte offroad, radšej si pre svoje cesty nevyberajte trasy cez polia alebo lesy, kde by sa mohol podvozok vášho auta zbytočne poškodiť.

K oxidácii môže dôjsť aj na autobatérii. Viete, ako sa o ňu správne starať? >>

Prevencia korózie je dôležitá bez ohľadu na vek vozidla

Aj keď je antikorózna ochrana moderných automobilov na oveľa vyššej úrovni ako pri modeloch z 90. rokov a prelomu milénia, ani tie sa však hrdzaveniu skôr alebo neskôr nevyhnú. Skúste sa pozrieť na podvozok zánovného auta bez údržby a možno budete prekvapení, ako si aj za jednu či dve sezóny soľ pohrala so skrutkami, podlahou alebo s výfukovým systémom.

Oprava podvozka auta postihnutého koróziou nemusí byť vôbec lacná záležitosť, preto je lepšie jej preventívne predchádzať. Okrem toho podvozok plní dôležitú bezpečnostnú funkciu – v prípade nehody pohlcuje nárazovú energiu. Ak by bol skrz-naskrz zhrdzavený, predstavte si, ako by sa asi zdeformovala karoséria. Závažnosť zranenia posádky radšej ani nedomýšľať. Aby ste predišli komplikáciám súvisiacim s koróziou, v prvom rade nepodceňujte pravidelnú očistu podvozka, a to aj v zime.

Umývanie kolies a podbehov v ručnej autoumyvárni

Podvozok pravidelne umývajte aj v zime, aby ste ho zbavili agresívnej soli a všetkých nečistôt.

Ako umyť podvozok auta?

Nie všetky autoumyvárne majú program na čistenie podvozka, a ak ho majú, trysky si nemusia dobre poradiť so silnejšími nánosmi nečistôt. Nie je však na škodu, keď si raz za čas umyjete auto ručne. Môžete ísť do samoobslužnej automyvárne alebo použiť vysokotlakový čistič (wapku), ktorý máte doma.

  • Dôkladne vystriekajte podbehy, kde sa drží blato, lístie, a tým aj vlhkosť, ktorá autu škodí.
  • Pomocou vysokotlakového čističa rovnako dôkladne umyte aj spodok vozidla. Ak nemáte zdvihák alebo montážnu jamu, budete sa musieť viac zohnúť, ale stojí to za námahu.

Náter podvozka chráni auto pred koróziou a mechanickým poškodením

Ďalším spôsobom, ako preventívne ošetriť podvozok auta, je špeciálna čierna farba, ktorá ho ochráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Aj keď vaše auto sotva zišlo z výrobnej linky, nemal by vám byť tento krok ľahostajný. Vďaka včasnej antikoróznej údržbe bude vaše vozidlo dlhý čas v lepšom technickom stave. Ktorú farbu na podvozok si vybrať?

  • prípravky na báze vosku majú lepšiu odolnosť voči korózii
  • prípravky na báze asfaltu a kaučuku sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu

Farba na podvozok sa nanáša pomocou štetca, striekacej pištole, ale dá sa kúpiť aj v spreji. Celá procedúra je pomerne náročná a musíte mať k spodku auta dobrý prístup. Je potrebné odstrániť všetky plastové a gumové kryty, podvozok dôkladne umyť a vysušiť, zakryť všetky časti, ktoré sa nebudú ošetrovať, a až potom aplikovať ochranný prípravok. V prípade, že sa na podvozku vášho auta už objavila korózia, je nutné tieto miesta pred náterom opraviť. Bezstarostnú možnosť tak predstavuje profesionálny servis.

Chcete mať istotu, že sa hrdza neprehrýzla až na dreň zavesenia kolies alebo tlmičov? Zverte svoje vozidlo do rúk skúsených mechanikov v našom bratislavskom autoservise.

 

Nechať si skontrolovať podvozok

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru