Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, aký vodičský preukaz na motocykel, skúter či moped potrebujete?

Vodičské oprávnenie na motocykel je rozdelené na niekoľko objemových a výkonových kategórií, a preto je treba si ešte pred registráciou v autoškole ujasniť, na akom stroji budete chcieť v budúcnosti jazdiť. Vodičský preukaz na motorku tej najnižšej kategórie sa dá za určitých podmienok získať už od 15 rokov!

Řidičský průkaz na motorku, skútr či moped

Existuje niekoľko typov vodičských oprávnení, ktoré sa líšia v závislosti od veku vodiča alebo typu motocykla. Viete, aké budete potrebovať?

Vodičský preukaz na motocykel skupiny AM

Ak dosiahne žiadateľ 15 rokov a stane sa držiteľom vodičského preukazu na motocykel skupiny AM, môže na pozemných komunikáciách jazdiť na motocykli a trojkolke s objemom motora do 50 cm3. Do tejto kategórie sa však zaraďujú aj vozidlá, ktorých konštrukčná rýchlosť nie je vyššia ako 45 km/hod. Patria sem tiež niektoré elektrické motorky s výkonom do 4 kW, štvorkolky do hmotnosti 350 kg v nezaťaženom stave a tzv. moped autá. Na získanie vodičského preukazu na motocykel alebo iné vozidlo týchto parametrov však medzi 15. a 18. rokom života budete potrebovať súhlas zákonného zástupcu.

Ak máte vodičské oprávnenie skupiny A1, A2, A, B, C alebo D, nie je treba si vodičský preukaz na motocykel skupiny AM zariaďovať zvlášť, lebo toto oprávnenie získavate automaticky.

Chystáte sa kúpiť si prvú motorku? Nezabudnite na povinnú výbavu a hlavne na lekárničku pre motocykle!

Vodičský preukaz na motocykel skupiny A1

V 16 rokoch o rok neskôr po získaní vodičského preukazu na motocykel skupiny AM – je možné zložiť skúšky na skupinu A1. Táto kategória zahŕňa ľahké motocykle s objemom motora do 125 cm3, s výkonom nepresahujúcim 11 kW a pomerom výkon/hmotnosť do 0,1 kW/kg. Patria sem aj motocykle s rovnakými parametrami s postranným vozíkom, trojkolky s výkonom do 15 kW a ostatné vozidlá do 400 kg v nezaťaženom stave.

Vodičský preukaz na motocykel skupiny A2

Po dosiahnutí 18 rokov možno získať vodičský preukaz na motocykel skupiny A2, do ktorej patria motocykle s postranným vozíkom alebo bez neho, s výkonom motora max. 35 kW a pomerom výkon/hmotnosť nepresahujúcim 0,2 kW/kg. Súčasne platí, že motocykel nebol upravený zo stroja s viac ako dvojnásobným výkonom.

Vodičský preukaz na motocykel skupiny A

Na vedenie motocyklov, ktoré nie sú obmedzené objemom motora, výkonom alebo pomerom výkon/hmotnosť, je určený vodičský preukaz na motocykel skupiny A. Môžete ho získať po dosiahnutí 24 rokov, alebo ak vlastníte oprávnenie skupiny A2 najmenej 2 roky. Do tejto kategórie sú zahrnuté aj trojkolky s výkonom nad 15 kW a štvorkolky do 15 kW a hmotnosťou do 400 kg v nezaťaženom stave.

K silnému stroju patrí aj štýlové a hlavne bezpečné oblečenie na motocykel.

Vodičský preukaz na motocykel skupiny… Ktoré skupiny môžete súčasne viesť? Minimálny vek
AM 15
A1 AM, B1 do 125 cm3 a 400 kg 16
A2 AM, A1 18
A AM, A1, A2, B1 do 400 kg 24 (alebo po 2 rokoch vlastnenia skupiny A2)

 

Ste čerstvým a hrdým držiteľom vodičského preukazu na jednostopové vozidlo? A rozmýšľate, že si kúpite nejakú motorku? Prečítajte si náš článok, v ktorom sa dozviete, čo mať na pamäti pri výbere motorky a na čo si dať pozor pri skúšobnej jazde.  

 

Nahoru