Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zásady a techniky defenzívnej jazdy: Ako jazdiť bez nehody?

Na cestách sa stretávajú rôzne typy vodičov s rôznym štýlom jazdy. Pri stúpajúcej hustote premávky na diaľniciach aj cestách nižšej triedy je potom táto kombinácia často „o hubu“. Nehode sa však dá predísť defenzívnou jazdou. Prečítajte si, aké sú jej základné princípy.

Jazda autom v mestskej premávke

Cieľom defenzívnej jazdy je ochrana seba a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Čo je defenzívna jazda?

Defenzívna jazda (z angl. defensive driving style) nie je len štýl jazdy. Je to aj filozofia, ktorá kladie dôraz na prevenciu nehôd a ochranu seba a všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky. Vodič, ktorý sa riadi touto filozofiou, sa stará nielen o svoju bezpečnosť, ale je ohľaduplný aj k svojmu okoliu a je pripravený reagovať na neočakávané situácie.

Z histórie defenzívnej jazdy

Základy defenzívnej jazdy položil v polovici 20. storočia Harold Smith, ktorý v USA školil vodičov za volantom. Sformuloval 5 pravidiel defenzívnej jazdy.

  • Predvídajte – myslite na to, čo sa môže stať v nasledujúcich 15 sekundách, a to nielen čo sa týka vozidla pred vami.
  • Používajte periférne videnie a predvídajte riziko.
  • Pozerajte sa všetkými smermi, nielen uprene dopredu na cestu.
  • Neustále sledujte okolie svojho vozidla.
  • Buďte viditeľní. Uistite sa, že vás ostatní vidia – používajte svetlá, smerovky aj očný kontakt.

Defenzívna jazda má svoje zásady a techniky

Vodič by mal byť schopný predvídať správanie ostatných účastníkov cestnej premávky a reagovať tak, aby minimalizoval riziko nehody. To znamená udržiavať bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel, sledovať okolitú premávku a byť pripravený na náhle zmeny situácie. Zhrňme si teda prehľadne hlavné zásady, ktoré by ste ako vzorní vodiči mali dodržiavať.

Ostražitosť

Buďte vždy pozorní, sústredení a pripravení na rôzne situácie na ceste. Samozrejme, že sa vyhnete alkoholu a iným návykovým látkam, ktoré ovplyvňujú schopnosť viesť vozidlo, ale aj držaniu mobilného telefónu, ktorý nebezpečne rozptyľuje pozornosť.

Predvídavosť

Neustále sledujte situáciu na ceste, vrátane križovatiek, kde vás napríklad môže prekvapiť policajt, ktorý riadi dopravu. Nezabudnite ani na dopravné značky, chodcov, cyklistov alebo zver. Snažte sa predvídať možné rizikové situácie a správanie ostatných účastníkov cestnej premávky a podľa toho prispôsobte svoju rýchlosť a bezpečnú vzdialenosť.

Komunikácia

Svoje zámery a plány dávajte ostatným účastníkom cestnej premávky najavo pomocou smeroviek, brzdových svetiel, prípadne klaksónu, očného kontaktu a gest. Na signály ostatných reagujte zdvorilo, trpezlivo a tolerantne.

Obozretnosť

Chráňte seba, svoje vozidlo a ostatných účastníkov cestnej premávky pred možnou nehodou. Dodržujte bezpečnú rýchlosť, primeranú stavu cesty, vozidla, počasiu a viditeľnosti. Udržujte bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel, najmä pri predbiehaní, brzdení alebo zmene jazdného pruhu. Používajte bezpečnostné prvky vozidla, ako sú pásy, airbagy, ABS alebo ESP, a pravidelne kontrolujte a udržujte technický stav vozidla.

Prečítajte si tiež: Postaráme sa o kompletný servis vášho vozidla. Čo všetko zahŕňa? >>

Motocyklista jazdiaci po diaľnici

Pravidlá defenzívnej jazdy neplatia len pre vodičov automobilov. Mali by ich dodržiavať aj motocyklisti.

Techniky defenzívnej jazdy

Defenzívna jazda zahŕňa aj niektoré špecifické techniky, ktoré pomáhajú vodičom lepšie zvládať rôzne situácie na ceste. Patria medzi ne:

  • Plynulá jazda bez prudkého zrýchľovania, brzdenia a zmeny smeru jazdy. Týmto spôsobom zároveň šetríte palivo a znižujete opotrebovanie pneumatík a podvozka.
  • Využívanie periférneho videnia vám umožní vnímať širší priestor okolo seba a pomáha lepšie reagovať na neočakávané situácie, ako sú výjazdy z vedľajších ciest, prechody pre chodcov, otvorené dvere auta, deti okolo cesty, zvieratá alebo prekážky na ceste.
  • Počas jazdy sa pozerajte všetkými smermi, nielen uprene jedným smerom. Sledujte spätné zrkadlá, bočné okná, prístrojovú dosku a ďalšie informačné zdroje. Pohyb očí vám pomôže udržať si prehľad o situácii na ceste a predvídavo plánovať všetky jazdné úkony.

Tipy na defenzívnu jazdu

Aby ste zvládli rôzne situácie, môžete ešte zlepšiť svoj defenzívny štýl jazdy a prispieť tak k bezpečnosti cestnej premávky. Napríklad je dobré, keď si svoju jazdu vopred naplánujete – vyberiete si optimálnu trasu a čas s prihliadnutím na cieľ vašej cesty, počasie a hustotu premávky. Samotnú jazdu potom prispôsobte podmienkam, ktoré panujú na ceste

A nezabudnite dodržiavať dopravné predpisy. Nielen kvôli pokutám, ale najmä pre celkovú bezpečnosť na cestách. Napríklad prekročenie rýchlosti len o 10 km/h má totiž významný vplyv na dĺžku brzdnej dráhy, čo môže byť fatálne pre vás, ostatných vodičov aj chodcov.

Prečítajte si tiež: Aká je dĺžka brzdnej dráhy na rôznych typoch povrchov? >>

Ak chcete bezpečne zvládať situácie na cestách, nezabudnite na pneumatiky s dostatočnou hĺbkou dezénu. Ak tie staré už nespĺňajú zákonom stanovené minimum, na nič nečakajte a kúpte si nové s kvalitným dezénom.

 

Vybrať si nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru