Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zastihla vás počas jazdy silná búrka? Zachovajte si chladnú hlavu

Počasie je nevyspytateľné, najmä v lete. Aj keď budete pozorne sledovať predpovede a výstrahy meteorológov, búrka vás môže na cestách nepríjemne prekvapiť. Dôležité je nepanikáriť a dodržiavať niekoľko základných pravidiel bezpečnej jazdy. Čo (ne)robiť pri jazde autom alebo na motocykli počas búrky? Práve na to sa podrobnejšie zameriame.

Jazda autom v daždi

Pri jazde v búrke nezabudnite dodržiavať základné pravidlá bezpečnej jazdy. 

Pravidlá bezpečnej jazdy počas búrky

Ak vás na ceste alebo diaľnici zastihne búrka, zastaviť auto nemusí byť najmúdrejšie. V súvislosti z obmedzenou viditeľnosťou hrozí vysoké riziko dopravnej nehody, a to najmä na frekventovaných cestách a diaľniciach.

Ak musíte za každú cenu zastaviť, pretože nevidíte na meter pred seba, vopred zapnite výstražné svetlá a opatrne zájdite čo najbližšie ku krajnici. Nevystupujte z auta. Sledujte situáciu okolo seba a keď sa upokojí, pokračujte v ceste. Ak je možné v búrke pokračovať v jazde nižšou rýchlosťou, dodržiavajte tieto pravidlá:

Zapnite stretávacie a hmlové svetlá

Väčšina moderných automobilov je vybavená automatickým ovládaním svetlometov. V búrke je však lepšie používať vlastný úsudok a nespoliehať sa na techniku. Keď je deň, zadné obrysové svetlá sa zvyčajne nerozsvietia, takže vodič za vami vás ťažko uvidí. Zapnite preto stretávacie svetlá.

V silnom daždi je tiež dobré zapnúť hmlové svetlá, ktoré vám pomôžu vidieť lepšie do diaľky a zlepšia viditeľnosť vášho vozidla pre ostatných vodičov. Kedy je správny čas na zapnutie hmlových svetiel? Dobrou pomôckou je sledovať protiidúce vozidlá – ak sotva vidíte stretávacie svetlá protiidúcich vozidiel, je dobré zapnúť hmlové svetlá. Keď búrka pominie, nezabudnite ich ručne vypnúť.

Znížte rýchlosť jazdy

Počas búrky sa rozhodne neoplatí ponáhľať. Možno patríte k skúseným vodičom, ale ak vaše auto dostane šmyk pri rýchlosti 130 km/h, nič s tým neurobíte. Pri silnom daždi je dobré aj na diaľnici znížiť rýchlosť hoci aj na 80 km/h. Ak si to situácia vyžaduje, spomaľte ešte viac.

Je potrebné spomenúť, že riziko straty kontroly nad vozidlom hrozí hneď na začiatku búrky alebo silného dažďa. Prach a špina na suchej vozovke v kombinácii s prvými veľkými kvapkami vytvárajú totiž klzké blato, na ktorom môžete dostať šmyk. Pri dlhšom daždi sa nečistoty odplavujú a jazda je tak bezpečnejšia. Napriek tomu musíte byť ostražití, pretože brzdná dráha na mokrej vozovke je približne o tretinu dlhšia.

Pre pocit bezpečia si zaobstarajte kvalitné pneumatiky, ktoré v testoch bodovali práve pri jazde na mokrom povrchu. Napríklad v teste letných pneumatík ADAC na rok 2021 získali z hľadiska jazdných vlastností na mokrej vozovke najlepšie hodnotenie pneumatiky Continental PremiumContact 6.

Auto prechádzajúce cez kaluž

Pri silnom daždi si musíte dávať veľký pozor na tvorbu kaluží, ktoré môžu spôsobiť akvaplaning.

Pozor na akvaplaning

Silný dážď môže vytvoriť na cestách veľké a hlboké kaluže. Ak prejdete cez takúto kaluž, pneumatiky vášho auta môžu stratiť kontakt s vozovkou. Keď pneumatiky nestačia odvádzať vodu, dochádza k javu nazývanému akvaplaning. Vaše auto sa potom bude kĺzať po kaluži ako po ľade.

V takom prípade je dôležité nepanikáriť a držať volant rovno. Po niekoľkých metroch sa pneumatiky opäť „chytia“ a auto pôjde smerom, kam ukazuje aj volant. Ak by ste prudko trhli volantom alebo urobili veľké korekcie, auto by sa po skončení akvaplaningu mohlo dostať do šmyku.

Dodržiavajte bezpečné rozstupy

Pri búrke a daždi dodržujte medzi vozidlami oveľa väčšie rozstupy. Je to dôležité najmä kvôli dlhšej brzdnej dráhe na mokrej vozovke. Ak vodič pred vami náhle zabrzdí (napríklad kvôli spadnutému stromu), musíte byť schopní auto bezpečne zastaviť.

Auto vás ochráni pred bleskom. Motocyklisti majú problém

Jazda autom počas búrky je z hľadiska rizika úderu blesku bezpečná. Automobil totiž funguje ako Faradayova klietka – aj keby doň udrel blesk, cestujúcim by sa nemalo nič stať. Preto počas búrky nevystupujte z auta. Ak otvoríte dvere a dotknete sa časti karosérie, už nebudete chránení.

Z hľadiska bezpečnosti majú motocyklisti oveľa väčšie problémy. Nie sú chránení pred bleskom, práve naopak, ich plechová kráska môže blesky ešte viac priťahovať. Okrem toho sa v silnom daždi znižuje ovládateľnosť motocykla a stúpa riziko nehody. Čo by mali motocyklisti robiť počas búrky? Ak to situácia umožňuje, zastaviť (najlepšie je sa niekde schovať). Vhodný úkryt predstavujú najmä veľké betónové alebo železobetónové mosty, ktoré slúžia ako bezpečné útočisko pred búrkou.

Ak nemôžete z rôznych dôvodov zastaviť, podržia vás pneumatiky s maximálnou priľnavosťou. Dobrou voľbou sú napríklad pneumatiky Continental ContiRoadAttack 3. Využívajú technológiu RainGrip, ktorá spočíva v použití špeciálnej zmesi s aktívnou zlúčeninou siliky. Jazdcom poskytuje najlepšiu priľnavosť aj na mikroskopickej úrovni vozovky.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru