Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zelená karta alebo Čo by ste mali vedieť

Existuje niekoľko dokladov, bez ktorých sa na svojich cestách autom nezaobídete. Jedným z nich je okrem vodičského a technického preukazu aj zelená karta. Ako ju získať a na čo slúži sa dozviete v nasledujúcom článku.

Muž a žena podpisujú zmluvu.

Zelenú kartu musí mať každý majiteľ automobilu. Bez nej nikam nejazdite.

Povinnosť číslo jedna pri kúpe nového či ojazdeného auta

Kúpa automobilu je pre väčšinu vodičov nemalá investícia, ktorú si musia vopred dôkladne premyslieť. Najmä v dnešnej dobe, keď sa ceny áut zvyšujú prakticky cez noc. Súčasná neistá doba spolu s emisnými limitmi vyústila do zvýšenia ceny nových áut, ale zdraženie sa netýka len ich. Aj cena ojazdeného auta je dnes vyššia, ako bola ešte nedávno. Navyše predpoklady do budúcna nie sú vôbec ružové, a tak je možné, že sa vám pri kúpe auta možno trochu zatočí hlava. Či sa už však chystáte kupovať nový alebo ojazdený automobil, nesmiete nikdy zabudnúť na niektoré administratívne náležitosti, bez ktorých by vás jazda v novom aute mohla prísť zbytočne draho.

Na čo slúži zelená karta

Povinnosťou každého majiteľa motorového vozidla je uzatvoriť povinné zmluvné poistenie, čiže poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou daného vozidla. Auto musí byť poistené už keď vyjde zo salóna či autobazára, kde ste auto kúpili. Mala by to teda byť prvá vec, ktorú budete vybavovať ešte pred kúpou vozidla. Na základe uzatvoreného poistenia vám bude vystavená Medzinárodná automobilová poisťovacia karta, tzv. zelená karta, ktorá je jediným platným a medzinárodne uznávaným dokladom o tom, že máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie konkrétneho vozidla. Bez zelenej karty nesmiete vyjsť na verejnú komunikáciu, nieto ešte do zahraničia. Musíte ju mať pri sebe vždy, keď si sadnete za volant. Ak by ste ju nemali, môžete dostať pokutu.

Čo musí byť na zelenej karte uvedené?

Zelená karta musí obsahovať celý rad náležitostí. Medzi ne patria údaje o vozidle, dátum platnosti zelenej karty, územná platnosť a informácie o asistenčnej službe. Uvedené údaje musia vždy zodpovedať skutočnému stavu, ak sa teda niečo zmení, napríklad vaša ŠPZ, je potrebné o tom včas informovať vašu poisťovňu, v ktorej máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

Originál verzus duplikát 

Od svojej poisťovne dostanete originál a duplikát zelenej karty. Zákon priamo nepredpisuje, ktorý z nich musíte mať pri sebe. Všeobecne sa však odporúča voziť pri sebe originál a duplikát si šetriť na cesty do zahraničia. Ak teda mierite za hranice, nezabudnite si vziať so sebou obidva výtlačky zelenej karty. V prípade poistnej udalosti v zahraničí totiž po vás policajti môžu vyžadovať odovzdanie duplikátu zelenej karty.

Zelená karta už v Európskej únii nemusí byť zelená

Tohtoročnou novinkou je, že sa v rámci Európskej únie zmenila od 1. 7. 2020 prípustná podoba dokladu o zaplatení povinného zmluvného poistenia. Novo je okrem zelenej formy prípustná aj čiernobiela. Dôvodom je predovšetkým zjednodušenie systému preukazovania povinného zmluvného poistenia v celej Európe. Do tohto roku totiž zelená karta vytlačená len na biely papier nebola u nás ani v zahraničí uznávaná a vodičom hrozila pokuta. Výhodou čiernobielej zelenej karty je, že si ju môže vodič vytlačiť sám. Pre vodičov, ktorí majú zelenú, sa s prechodom na nové čiernobiele karty nič zásadné nemení. Svoje zelené karty môžu používať až do konca ich platnosti. Potom im poisťovňa vystaví novú čiernobielu kartu. 

Kde platí zelená karta

So zelenou kartou môžete s pokojným svedomím cestovať do väčšiny krajín Európy (členov aj nečlenov Európskej únie). Z európskych štátov býva najčastejšie vo výlukách Bielorusko, Moldavsko a Rusko, rovnako ako krajiny, ktoré nie sú súčasťou Európy, ale neležia od nej ďaleko (Izrael, Maroko či Tunisko). Konkrétne štáty, ktoré sú kryté v rámci povinného zmluvného poistenia vášho vozidla, nájdete uvedené priamo na zelenej karte. Nezabudnite si ich vždy pred cestou skontrolovať a prípadne sa do konkrétnej krajiny v zahraničí pripoistiť. V každom prípade ale nezabudnite pred každou cestou do zahraničia dôkladne skontrolovať predovšetkým technický stav vozidla. Poistné plnenie sa totiž nevzťahuje na škody spôsobené očividným zanedbaním údržby vozidla, a tak by sa vám výlet do zahraničia mohol pekne predražiť. Rovnako tak má poisťovňa právo skrátiť poistné plnenie vtedy, keď aspoň jednou z príčin nehody boli práve letné pneumatiky v zimných podmienkach.

Pripomíname, že v období od 15. novembra do 31. marca, ak to vyžadujú poveternostné a jazdné podmienky, musíte mať na vozidle zimné pneumatiky, ktoré sú vyrobené tak, aby lepšie sedeli na zľadovatených a zasnežených cestách. Zvlášť potom v prípade, keď sa napríklad chystáte vyraziť na hory. 

 

Kúpiť si kvalitné zimné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru