Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zima za volantom: 10 rád pre bezpečnú jazdu – 2. diel

V prvom dieli sme si povedali o tom najdôležitejšom, čo je potrebné urobiť, skôr ako si sadnete v zime za volant a vydáte sa na cesty. Ďalšia porcia tipov je najmä o situáciách, ktoré môžu vzniknúť, keď už ste na ceste.

6. Jazda do kopca a z kopca

Pri jazde z kopca podraďte na nižší rýchlostný stupeň a nechajte auto, nech brzdí motorom. Brzdovým pedálom iba mierne korigujte rýchlosť. Cestou do kopca sa zase snažte udržiavať stále rovnakú rýchlosť a s plynom zaobchádzajte citlivo, zabránite tým preklzávaniu kolies.

7. Brzdenie

Ak cítite, že auto dostáva šmyk, uberte plyn a zošliapnite spojkový pedál, čím vyradíte motor zo záberu a umožníte kolesám znovu sa chytiť. Nedupte zbytočne na brzdový pedál. S ojazdenými pneumatikami toho ale aj tak veľa nezmôžete, kvalitné zimné obutie vám môže ušetriť aj niekoľko metrov.

8. Námraza na ceste

Buďte opatrní najmä v lesných úsekoch, na mostoch a okolo vody. V lese sa vďaka tieňu sneh či ľad držia dlhšie. Mosty rýchlejšie premŕzajú a na námrazu na nich môžete naraziť, aj keď je vonkajšia teplota nad bodom mrazu. Na otvorených úsekoch ciest alebo na horizontoch kopcov zase často fúka, a tak vás môže nepríjemne prekvapiť naviaty sneh.

 

Cesta lesem v zimě

V lese sa sneh a ľad na ceste držia oveľa dlhšie.

 

9. Opatrnosť a predvídanie

Čakajte nečakané. Snažte sa čo najviac predvídať. Ak si nie ste istí svojimi schopnosťami, vyhliadnite si nejaké prázdne parkovisko alebo veľkú plochu mimo cesty, kde môžete v kľude trénovať korekciu šmyku, brzdenie aj zatáčanie. Jazdite opatrne a s rozvahou, zimné obdobie spája niekoľko nepriaznivých faktorov dohromady.

10. Zahrievanie auta na voľnobeh

Naštartovať motor a ísť očistiť okná – to je stále obľúbená prax mnohých vodičov. Motoru ale taký beh naprázdno nerobí dobre, najlepšie sa zahreje pomalou jazdou bez zbytočného vytáčania do vysokých otáčok. Stačí pár kilometrov. Pred rozjazdom nechajte motor ešte pár sekúnd zahrievať na voľnobeh, až potom vyjdite normálnym tempom. Dlhým státím s naštartovaným motorom si koledujete o skorú návštevu autoservisu.

Na to, ako veľmi bude jazda bezpečná, má nesporne vplyv hlavne vodič. Tento krátky seriál tipov pre všetkých, ktorí jazdia autom bez ohľadu na ročné obdobie, snáď prispeje k tomu, že sa nebudú musieť báť v zime vyjsť ani menej skúsení vodiči.

 

Zdroj foto: Pxhere.com

Nahoru