Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zima za volantom: 10 rád pre bezpečnú jazdu – 1. diel

To, že opäť po roku prichádza zima a cesty budú horšie zjazdné, je každému asi jasné. Preto je vhodné pripomenúť niekoľko dôležitých vecí, ktoré je nutné dodržiavať, aby bola naša jazda v zime bezpečná a bez problémov. V nasledujúcom článku si prečítajte, ako sa vyrovnať s úskaliami zimnej prevádzky.

1. Zimné pneumatiky

Dobrá správa je, že viac ako 90 % vodičov má pred začiatkom zimnej sezóny prezuté zimné pneumatiky. Tie by mali mať vzorku aspoň 3 mm (v ČR sú to 4 mm). Pozor tiež na dátum výroby pneumatík, hlavne u tzv. sviatočných vodičov. Časom štruktúra aj materiál pneumatiky degraduje a stráca na kvalite i jazdných vlastnostiach.

2. Povinná výbava

Okrem povinnej výbavy stanovenej zákonom sa odporúča pribaliť si do kufra ešte pár ďalších vecí. Je to škrabka na ľad, metlička na sneh, malá lopatka, teplá deka, vrecúško piesku, rozmrazovač zámkov (vo vrecku, nie v aute) alebo štartovacie káble. Nemrznúca kvpalina v chladiči aj v nádržke ostrekovačov je samozrejmosťou.

3. Snehové reťaze

Vezmite si so sebou aj snehové reťaze. Môže sa totiž stať, že vám ich použitie, najmä na horách, prikáže dopravná značka. Vodič, ktorý sa za ňu vydá bez nasadených snehových reťazí, riskuje pokutu. Reťaze nasadzujte na poháňanú nápravu a ešte pred problémovým miestom, v polovici kopca už vám veľmi nepomôžu.

Pred jazdou nestačí iba očistiť čelné sklo, omeťte aj sneh zo strechy.

4. Dobrý výhľad

Pred jazdou očistite všetky okná od námrazy, zmeťte sneh z kapoty aj zo strechy. Ak si na prednom skle necháte priezor ako z tanku, ohrozujete tým seba aj ostatných účastníkov premávky. V zime za jasných dní potom oceníte polarizačné slnečné okuliare, ktoré utlmia nepríjemné odrazy slnka od napadaného snehu.

5. Bezpečná vzdialenosť

V zime viac ako inokedy dodržujte bezpečnú vzdialenosť od vozidiel pred sebou. Brzdná dráha na snehu či ľade je niekoľkonásobne dlhšia ako na suchej ceste. Pozor si dajte aj na padajúce zmrazky z návesov kamiónov. Veľký kus ľadu letiaci z návesu pred vami môže spôsobiť naozaj poriadnu paseku.

Tieto základné rady by mal dodržiavať každý, kto sa vydáva v zime na cesty. V druhom dieli sa dozviete, ako brzdiť na zasneženej či zamrznutej vozovke a vyvrátime tiež jeden z veľkých omylov mnohých vodičov.

 

Zdroj foto: Pxhere.com

Nahoru