Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Značky motocyklov, ktoré môžu byť pyšné na svoje NAJ

Od vzniku historicky prvého motocykla uplynulo už viac ako 150 rokov. Dlhý čas, ktorý ubehol od výroby jednostopovej mašiny poháňanej parou, sa niesol v znamení vzniku nových a nových značiek udávajúcich smer. Niektoré po čase zanikli, iné dodnes úspešne fungujú a môžu sa pochváliť mnohými prvenstvami. Predstavujeme vám päť známych aj menej známych značiek, ktoré sú v rôznych ohľadoch tými NAJ.

motorka na silnici

 

NAJstaršia

Vôbec najstarším stále existujúcim výrobcom motocyklov je Royal Enfield. Značka oslávila 120 rokov svojej existencie a vo svojej histórii prekonala mnohé ťažké obdobia vrátane oboch svetových vojen. Mašiny tejto britskej značky sa až do konca 60. rokov vyrábali v Spojenom kráľovstve, ale vzhľadom na koloniálne väzby a hlad po motocykloch sa čoskoro usadili v Indii.

Práve tu vznikajú aj súčasné modely Royal Enfield pre európsky trh, či už ide o Interceptor 650 Twin, Himalayan alebo Meteor 350. Vďaka rozumnej cene, dobrej konštrukcii a solídnemu základu sú obľúbené najmä u fanúšikov najrôznejších prestavieb, ktorí si ich dokážu naozaj užiť. V histórii výroby motocyklov by sme určite našli aj staršie značky motoriek. Žiadna z nich ale neprežila do dnešných čias. Nech už si o novej indickej produkcii Royal Enfield myslíte čokoľvek, nemôžete jej uprieť húževnatosť a vytrvalosť.

NAJdrahšia

Keď sa povie drahý motocykel, mnohým ľuďom sa ako prvá vybaví americká legendárna značka Harley-Davidson. Medzi motocyklistami sa stala skutočným kultom. Ani základné sériovo vyrábané modely z dielne americkej legendy nie sú najlacnejšie. Vďaka snahám mnohých známych spoločností, ktoré využívajú honosné „harleye“ ako propagačný nástroj, sa práve tie stali najdrahšími motocyklami na svete.

Na čele zoznamu najdrahších a najvzácnejších mašín sa v súčasnosti nachádza Harley-Davidson Blue Edition. Vznikol v spolupráci švajčiarskej klenotníckej a hodinárskej spoločnosti Bucherer a špecialistov na prestavby z Bündnerbike. Zdobí ho 360 diamantov a má hodnotu viac ako 40 miliónov korún.

Ešte pred príchodom luxusnej „modrej edície“ mal Harley-Davidson prvenstvá v kategórii najdrahších motocyklov. Napríklad vzácna úprava Cosmic Starship Harley Davidson sa predala za viac ako 23 miliónov korún. Drahé americké krásky majú svoje miesto aj na európskom trhu. Napríklad custom Harley-Davidson Kodlin F32 s vidlicovým dvojvalcom s výkonom 62 kW sa predal za takmer 5,5 milióna.

NAJpredávanejšia

Existuje veľa značiek motocyklov, ktorým sa podarilo úspešne preniknúť na všetky svetové trhy. Kraľuje medzi nimi Honda, ktorá s približne 15 až 20 miliónmi predaných mašín ročne patrí k tým najpredávanejším. Prvenstvo si získala najmä vďaka obľube v Ázii, kde sa dá vidieť na každom kroku. Dominuje však aj v Amerike, kde je vôbec jednou z najvyhľadávanejších značiek motocyklov.

Svoje prvenstvo si pritom dlhodobo udržiava. Jej univerzálny model Honda Super Cub je najobľúbenejším motorovým vozidlom na svete (u nás pritom nie je príliš obľúbený). Od roku 1958, keď ho Honda desať rokov po svojom vzniku predstavila, sa ho predalo viac ako 100 miliónov kusov. 

NAJrýchlejšia

Dostávame sa k značkám, o ktorých ste možno v živote nepočuli. Výrobca najrýchlejšieho motocykla na svete pochádza totiž z Austrálie. U protinožcov sa neboja šialených nápadov a značka PGM to jednoznačne potvrdzuje. Jej model PGM 2.0 Litre V8 sa môže popýšiť „véčkovým“ osemvalcovým motorom s neuveriteľným výkonom 246 kW. Maximálna rýchlosť? Tak tú sa z technických údajov nedozviete. Mašina je taká silná, že jej plný potenciál sa nedá v skutočnosti využiť. Podľa výrobcu pôjde skrátka tak rýchlo, ako to dokážete. Nejde pritom o žiadnu divokú experimentálnu prestavbu, ale o model motocykla určený na sériovú výrobu.

NAJľahšia

Čo sa stane, keď sa výrobca lietadiel Airbus pustí do vývoja motocykla? Vznikne najľahší motocykel na svete. Práve to sa podarilo jeho dcérskej spoločnosti APWorks, ktorá pred rokmi predstavila motocykel Light Rider s rámom vytlačeným na 3D tlačiarni. Má hmotnosť 35 kg, elektromotor s výkonom 6 kW a dosahuje maximálnu rýchlosť 80 km/h. V praxi ide o nepoužiteľný stroj so závratnou cenou takmer 1,5 milióna korún. Vďaka nemu sa však Airbus, respektíve APWorks, stal značkou s vôbec najľahším motocyklom.

Vaša mašina nemusí pochádzať z dielne najdrahšej, najstaršej alebo najpredávanejšej značky. Rozhodne si však zaslúži náležitú starostlivosť, ako by bola tou NAJ. Začnite napríklad výberom kvalitných pneumatík, s ktorými si maximálne užijete zážitok z jazdy. Výber vám uľahčia nezávislé testy pneumatík, ktoré porovnávajú množstvo modelov známych aj menej známych značiek.

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru