Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zorientujte sa na trhu navigácií v roku 2021. Poradíme vám, ako si vybrať tú ideálnu

Kadiaľ vedie najrýchlejšia trasa, kde sa nachádza najbližšia čerpacia stanica alebo na aké počasie sa pripraviť na vašej ceste? Navigácia do auta sa stane užitočným pomocníkom na cestách u nás aj v zahraničí. Vďaka tej pravej si budete môcť plánovať trasu presne podľa vašich predstáv a štýlu jazdy. Možností je však toľko, že by sa vám mohla pri výbere tej pravej zatočiť hlava. Na čo sa teda dívať?

Navigácia v aute

Vyberte si navigáciu, s ktorou sa nestratíte. Čo by mala ponúkať každá kvalitná navigácia?

Na čo sa zamerať pri výbere navigácie 

Aktualizácia máp

Prvá vec, ktorá by vás mala zaujímať pri výbere navigácie, je aktualizácia máp, pretože niektorí menší výrobcovia poskytujú aktualizácie iba za príplatok, prípadne používajú triky v štýle podmienky registrácie do 30 dní od prvého použitia a podobne. Ideálna navigácia by mala zahŕňať v svojej cene doživotnú aktualizáciu máp. Preto sa zaujímajte o to, akým spôsobom a ako často sú mapy v danej navigácii aktualizované.

Pokrytie máp

Ďalej si musíte ujasniť, kde presne budete navigáciu využívať. Či len na cestách po území Slovenska, v Európe alebo vo svete. Nákup dodatočných máp by vás neskôr vyšiel drahšie, ako keď si rovno vyberiete model, ktorý už obsahuje viac máp. Preto sa rozhodnite hneď na začiatku, nech potom nemusíte zbytočne priplácať.

Veľkosť a rozlíšenie displeja

Nemenej dôležitým parametrom je veľkosť displeja a jeho rozlíšenie. V tomto prípade platí pravidlo: čím väčší, tým lepší. Menšie veľkosti začínajú od uhlopriečky 3,5 palca. Lepšie je ale siahnuť po veľkosti 4,3 a väčšej.

GPS prijímač

Správne a predovšetkým včasné ukázanie smeru jazdy má na starosti GPS prijímač. Je preto dôležité, aby vaša navigácia disponovala kvalitným a hlavne presným GPS prijímačom. Vďaka tomu bude vaša navigácia priebežne sledovať aktuálnu dopravnú situáciu a v prípade komplikácií alebo v hustej premávke vám navrhne optimálnu úpravu trasy.

Ďalšie funkcie

Zistite, či navigácia obsahuje aj ďalšie funkcie, ako je napríklad hlasová navigácia, ktorá vás ľahko dovedie do cieľa bez toho, aby ste pritom museli neustále sledovať obrazovku displeja. Medzi ďalšie obľúbené funkcie patrí reálne zobrazovanie križovatiek, predpoveď počasia alebo asistent zaradenia do pruhov.

Navigácia v aute v noci

Dostatočne veľký displej, aktualizácia máp alebo kvalitný GPS prijímač. To sú vlastnosti, ktoré by mala mať každá dobrá navigácia.

TOP 3 značky navigácií roku 2021

Navitel

Navitel je najdostupnejšou navigáciou, ktorú si môžete kúpiť na trhu. Medzi vodičmi je obľúbená vďaka nízkej cene. Okrem nej patrí medzi najväčšie výhody:

– Štýlový dizajn a detailné mapy vrátane 2D a 3D zobrazenia.

– Veľkou výhodou oproti ostatným navigáciám je neuveriteľne široká zásoba predinštalovaných máp a ich doživotná aktualizácia zdarma. Nové mapy si môžete niekoľkokrát ročne stiahnuť z oficiálnych webových stránok spoločnosti Navitel.

– Bohatá databáza záujmových bodov, ako sú napríklad reštaurácie, pneuservisy, čerpacie stanice, hotely, administratívne budovy a pamiatky.

Mio

Značka Mio patrí na poli GPS navigácií do auta medzi svetovú špičku na trhu. Niektoré modely dokonca majú v sebe navigáciu a kameru v jednom. Medzi vodičmi je táto navigácia obľúbená vďaka príjemnej cene a širokej ponuke funkcií, ktoré za túto cenu poskytuje. Medzi jej výhody patrí:

– Plánovanie trasy presne podľa vašich predstáv.

– Doživotná aktualizácia máp Európy.

– Prístup k požičovni ďalších máp.

Garmin

Navigácia značky Garmin je obľúbená pre jednoduché ovládanie, spoľahlivosť a predovšetkým pre bezplatnú aktualizáciu máp, ktorú Garmin poskytuje v prípade väčšiny navigácií radu Garmin Drive. Vďaka tomu môžete bez ďalších nákladov jazdiť s navigáciou podľa najnovších máp. Medzi ďalšie výhody patrí:

– Garancia troch až štyroch nových máp počas jedného kalendárneho roka.

– Bez nutnosti registrácie.

– Široká ponuka funkcií. Príkladom je asistent zaradenia do jazdných pruhov, upozornenie na povolenú rýchlosť, blížiace sa ostré zákruty, dopravné kamery a radary alebo reálne zobrazovanie križovatiek.

Nezabúdajte, že vlastnosti, ktoré vyžadujete od navigácie do auta, sa líšia od tých, ktoré má navigácia na motorku. Či už vyrazíte na štyroch alebo na dvoch kolesách, nepodceňujte kvalitnú výbavu a pneumatiky, vďaka ktorým bude vaša cesta pohodlnejšia.

 

Vybrať pneumatiky na cestu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru