Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

10 najčastejších prešľapov slovenských vodičov za volantom: Robíte ich aj vy?

Vodič má tvrdý chlieb. Musí mať pohotovosť, pozornosť, nervy a pokoj, chladnokrvnosť, predstavivosť, odhad a trpezlivosť… Kto by nepoznal klasiku od Ladislava Vodičky. Mnohým slovenským vodičom ale tieto vlastnosti chýbajú a ohrozujú tak seba, spolujazdcov aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Robíte aj vy niektoré z týchto desiatich chýb?

držanie telefónu počas jazdy

Manipulácia s telefónom počas jazdy je častým zlozvykom, ale aj priestupkom.

#1 Zipsovanie

Na čo sú slovenskí vodiči asi tými najväčšími „expertmi“, je dodržiavanie striedavého radenia. Keď zistia, že o niekoľko sto metrov sa cesta zužuje do jedného jazdného pruhu, snažia sa čo najskôr zaradiť. To však neprospieva plynulosti dopravy. V hustejšej premávke potom stačí, aby zastavilo len jedno auto, a kolóna je na svete. Rozbehnutie síce zaberie len niekoľko sekúnd, ale tie sa sčítavajú s každým vozidlom v rade. Preto využívajte všetky jazdné pruhy v celej ich dĺžke a rovnomerne sa zaraďte až pred zúžením.

#2 Jazda v kolónach

Pri kolónach ešte zostaneme. Častým zlozvykom vodičov v tejto situácii je prechádzanie z jedného jazdného pruhu do druhého. Myslia si, že tým ušetria nejakú minútu, ale naopak, narušia tým plynulosť premávky. Prechádzaním z pruhu do pruhu sa z hľadiska úspory času jednoducho nič nevyrieši. Okrem toho autá, ktoré idú vzadu, musia spomaliť alebo dokonca zastaviť, čím sa opäť dostávame ku kumulácii času pri ich rozjazde.

#3 Uvoľnenie jazdného pruhu

Mnohí vodiči sa za volantom správajú bezohľadne a neuvedomujú si, že nie sú pánmi ciest. Aj keď vidia, že sa vozidlo z pripájacieho alebo pravého pruhu chce zaradiť, nedajú mu priestor a vznikajú tak situácie, ktoré môžu skončiť zbytočnou nehodou. Hneď ako zaregistrujete, že sa pred vás chce zaradiť iný vodič, radšej dajte dolu nohu z plynu a pustite ho.

Podobnou kratochvíľou je aj jazda v ľavom jazdnom pruhu za každých okolností. Áno, na diaľnici je síce najvyššia povolená rýchlosť 130 km/h, ale ak chce niekto za vami porušiť zákon, pustite ho. Len by ste vo vodičovi vyvolali agresiu, ktorá nevedie k ničomu dobrému.

#4 Bezpečná vzdialenosť medzi vozidlami

Vždy ste netrpezliví, keď idete za vozidlom, ktoré ide pomalšie? Nelepte sa na auto pred vami. Neviete, aká prekážka sa mu môže postaviť do cesty. Ak prudko zabrzdí, raz-dva do seba narazíte, čím ohrozujete vozidlá idúce za vami. Udržujte vzdialenosť v minimálnom intervale 2 sekúnd alebo pomyselných 2 áut, aby ste mohli včas a bezpečne reagovať. Nedodržanie bezpečnej vzdialenosti vás navyše môže vyjsť draho aj bez nehody, pretože je pokutovaným priestupkom v zahraničí aj u nás.

záchranárska ulička

Záchranárska ulička by mala mať aspoň 3 metre, aby ňou mohlo prejsť aj veľké hasičské vozidlo.

#5 Vytvorenie záchranárskej uličky pre zložky integrovaného záchranného systému

Po viac ako dvoch rokoch od účinnosti nových pravidiel pre tvorbu záchranárskej uličky sa s touto povinnosťou niektorí vodiči ešte stále nezžili. Každá sekunda navyše však môže ohroziť niečí život. Preto vždy vytvárajte uličku už pri príjazde ku kolóne a nechajte si medzi sebou a vozidlom pred vami dostatočný priestor na prípadné manévrovanie. V ľavom jazdnom pruhu sa držte čo najviac vľavo. V pravom alebo strednom jazdnom pruhu uhýbajte tak, aby medzi vami a ľavým jazdným pruhom vznikol voľný priestor široký aspoň 3 metre.

#6 Jazda cez kruhový objazd

Kruhové objazdy majú zabezpečiť plynulejšiu premávku na križovatkách, ale stále sa nájdu takí, ktorí v nich nevedia správne jazdiť. Nie je potrebné čakať, kým sa kruhový objazd vyprázdni. Práve nižšia rýchlosť ostatných vozidiel umožňuje plynule doň vojsť a plynule ho aj opustiť. To si však vyžaduje aj včasné použitie smerových svietidiel, aby vodiči vchádzajúci do kruhového objazdu mohli patrične reagovať. A nezabudnite, že znamenie o zmene smeru jazdy sa dáva pri výjazde z kruhového objazdu

Náročnejšia môže byť jazda cez kruhový objazd s viacerými pruhmi. Aké pravidlá tu platia?

  • Pri zmene jazdného pruhu je potrebné dať znamenie smerovkami, rovnako ako kdekoľvek inde v premávke. Musíte tiež dať prednosť vodičom, ktorí jazdia v tom jazdnom pruhu, do ktorého chcete prejsť.
  • Výjazd z kruhového objazdu je možný len z pravého pruhu.
  • Električky majú na kruhovom objazde prednosť, pokiaľ to neupravuje dopravná značka.

#7 Nesprávne predchádzanie

Asi tou najnebezpečnejšou chybou, ktorá môže zničiť auto aj ľudské životy, je nedovolené predchádzanie. Riziko, ktorému sa týmto niektorí vodiči vystavujú a ohrozujú aj ostatných účastníkov cestnej premávky, je príliš vysoké za cenu niekoľkých ušetrených sekúnd alebo zvýšenia ega. Nepredchádzajte iné vozidlá sprava, cez plnú (dvojitú!) čiaru, a ak si nie ste istí, nepredchádzajte vôbec.

#8 Blokovanie križovatky

Mestská dopravná špička, semafory. Už sa vám niekedy stalo, že ste netrpezlivo vyrazili na zelenú, ale uviazli ste v kolóne uprostred križovatky? Blokovanie ostatných smerov dopravnú situáciu nezlepšuje, takže nabudúce radšej počkajte na ďalší interval, kým si nebudete stopercentne istí, že cez križovatku zvládnete prejsť. Nenechajte sa vykoľajiť trúbením vodičov za vami, ďalej ako vy by aj tak nedošli.

#9 Jazda cez priechody pre chodcov na dvojprúdových cestách

Keď pri jazde po viacprúdovej ceste vozidlo v jednom jazdnom pruhu zastaví pred priechodom pre chodcov, možno očakávať, že na vozovku vstúpi chodec. Bezohľadnosť alebo nepozornosť vodiča vozidla idúceho v druhom jazdnom pruhu však môže mať fatálne následky. Pozorne sledujte premávku a reagujte s ohľadom na ostatných účastníkov, aby ste nemali na svedomí zbytočný malér.

#10 Nevenovanie sa šoférovaniu

V poslednom čase je veľmi rozšíreným nešvárom vodičov držanie telefónu počas jazdy a písanie textových správ, za čo môžu v lepšom prípade dostať pokutu. Od vedenia vozidla sa však vodiči rozptyľujú aj jedením, pitím alebo prehľadávaním tašky na sedadle spolujazdca. Všetky tieto činnosti môžu viesť k nebezpečným situáciám, ktoré ohrozujú vodičov aj ostatných. Vyvarujte sa ich, a ak sa potrebujete najesť alebo si zatelefonovať, urobte si krátku prestávku.

Nech už idete kamkoľvek, nezabudnite skontrolovať povinnú výbavu a stav vašich pneumatík. Ak ich dezén naznačuje, že už má svoje najlepšie roky za sebou, kúpte si na svoje vozidlo nové kvalitné pneumatiky.

 

Vybrať si nové pneumatiky

 

Nahoru