Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

4 tipy, ako znížiť spotrebu paliva pri jazde na motorke

Jazda na motorke je jedinečný zážitok a výdaje na palivo pri nej vo väčšine prípadov asi neriešite. Aj tak je ale dobré si ich občas skontrolovať, aby ste kvôli vysokej spotrebe nemuseli obmedziť svoje výjazdy. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako pri jazde na motorke šetriť benzín.

1. Tlak v pneumatikách

Jedným z faktorov s najväčším vplyvom na spotrebu paliva je správny tlak v pneumatikách.  Koľko atmosfér má mať správne nahustená pneumatika, zistíte z manuálu k motorke. Ideálne je kontrolovať správny tlak pred každou jazdou, nespoliehajte však iba na manuálnu kontrolu stiskom ruky, ale tlak v pneu vždy radšej zmerajte. Správnym tlakom navyše predĺžite aj životnosť motopneumatík a zlepšíte jazdné vlastnosti motorky.

2. Pravidelná údržba

Ak nemáte motorku iba na pozeranie, ťažko zastavíte opotrebenie súčiastok, ku ktorému pri jazde dochádza. Silno znečistený vzduchový filter, nevhodné zapaľovacie sviečky, zanesený výfuk… Sú to drobnosti, ale v celkovom súčte zaťažujú motor a zvyšujú spotrebu. Prípadná výmena týchto súčiastok nie je príliš drahá, vašej motorke však bude svedčiť pravidelná údržba, ktorou predídete veľkému množstvu malých komplikácií a vďaka ušetrenému palivu nacestujete viac kilometrov.

3. Zbytočná hmotnosť navyše

Čím viac motorku zaťažíte, tým vyššiu bude mať spotrebu. Ak používate kufre, skontrolujte si, čo všetko vlastne vozíte. Bez motolekárničky v žiadnom prípade nevychádzajte, ale veci, ktoré používate minimálne a behom cesty sotva nájdu využitie, bez výčitok nechajte doma.

 Občas je dobré skontrolovať, či v kufroch nevozíte zbytočnosti.

 

Platí aj, že čím viac zaťažujete pneumatiky, tým rýchlejšie sa opotrebovávajú. Preto je dobré sa čas od času pozrieť na hĺbku dezénu a overiť si, či náhodou nepotrebujete vymeniť opotrebované pneu za nové. Pozrite sa napríklad na motopneu Pirelli, Continental alebo Dunlop.

4. Aerodynamika

Na každé teleso, teda aj na motorku, pôsobia aerodynamické sily. Tvar motorky síce ťažko ovplyvníte, môžete ale zmeniť svoje držanie tela. Čím viac totiž splyniete s motorkou, tým menšie aerodynamické sily na vás pôsobia. Odpor vzduchu sa kvadraticky dvíha s narastajúcou rýchlosťou, pri rýchlosti medzi 100 a 90 km/hod je ďaleko väčší než pri rýchlosti od 50 do 60 km/hod.

Rozumieme, že si človek motorku nekupuje, aby jazdil päťdesiatkou. Ak ale potrebujete znížiť spotrebu, jazda nižšou rýchlosťou je riešením. Čím väčší má motorka odpor, tým väčšiu má spotrebu.

 

Aerodynamický odpor znížite vhodným oblečením a snahou čo najviac splynúť s motorkou.

 

A veľký vplyv má aj oblečenie, ktoré pri jazde nosíte. Môžete samozrejme jazdiť v rozovlátej bunde, ale lepšia rozhodne bude priliehavá kombinéza. Vhodné oblečenie v kombinácii so správnym spôsobom sedenia zníži spotrebu a vo výnimočných prípadoch môže zachrániť aj váš život.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru