Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aké pneumatiky používajú šampióni MotoGP?

MotoGP je najvyššia trieda motocyklových pretekov, v ktorej súťažia tí najlepší jazdci na najrýchlejších a najmodernejších strojoch. Preteky sú plné napätia, adrenalínu a predbiehania, pri ktorom sa zatajuje dych. Čo umožňuje jazdcom dosahovať takéto výkony? Jedným z najdôležitejších prvkov sú pneumatiky.

Majstrovstvá sveta cestných motocyklov

Výber vhodných pneumatík je zásadný pri snahe získať náskok pred konkurenciou v tejto náročnej disciplíne.

Pneumatiky a MotoGP

Výber motocyklových pneumatík je pre úspech v pretekoch úplne najdôležitejší. Každý jazdec si svoje pneumatiky vyberá na základe dojmov z prípravných kôl pred samotnými pretekmi. Rôzne podmienky si vyžadujú rôzne typy pneumatík, ale zvyčajne ide najmä o kompromis medzi ich priľnavosťou a odolnosťou.

  • Mäkšie pneumatiky zvyčajne priľnavejšie, ale tiež sa skôr opotrebujú. 
  • Tvrdšie pneumatiky sú naopak menej priľnavé, ale zase je väčšia šanca, že vydržia celé preteky. 
  • Na mokrej trati sa používajú špeciálne pneumatiky, ktoré sa však na suchom povrchu extrémne rýchlo opotrebovávajú, podobne ako „mokré“ pneumatiky vo Formule 1.

V roku 2007 obmedzilo vedenie MotoGP počet pneumatík na 31 (14 predných a 17 zadných). Tieto pneumatiky museli každému jazdcovi stačiť na prípravu, kvalifikáciu aj samotné preteky. Táto skutočnosť zintenzívnila potrebu uvážlivého výberu správnych pneumatík, najmä s ohľadom na počasie, a predstavovala aj výzvu pre výrobcov pneumatík.

Dodávatelia pneumatík pre šampionát

Z tohto dôvodu mnohí slávni jazdci, ako napríklad Valentino Rossi alebo Dani Pedrosa, prešli v sezóne 2008 z pneumatík Michelin na značku Bridgestone. Na to konto došlo v roku 2008 k zmene pravidiel a povolený počet pneumatík sa zvýšil na 18 predných a 22 zadných počas každého pretekárskeho víkendu. Dôvodom bolo údajné znevýhodnenie jazdcov používajúcich pneumatiky Michelin pravidlami z predchádzajúceho roka.

V rokoch 2009, 2010 a 2011 vybrala Medzinárodná federácia motocyklistov FIM spoločnosť Bridgestone ako výhradného dodávateľa pneumatík pre MotoGP. Všetky typy pneumatík (predné, zadné aj variant pre mokrú trať) sa jazdcom prideľovali náhodne, aby sa dosiahli čo možno najrovnejšie podmienky pre všetkých. Tento postup otvorene podporil aj trojnásobný víťaz MotoGP Jorge Lorenzo.

Prečítajte si, podľa čoho si vybrať chrániče na motorku. >>

Preteky na autodróme v Brne

Veľká cena na brnianskom okruhu už nie je v kalendári MotoGP, a to pre nákladnú opravu povrchu, ktorú požadoval organizátor. Návrat do kalendára nie je pravdepodobne príliš reálny.

Michelin prichádza na scénu 

So sezónou 2015 sa skončila úloha spoločnosti Bridgestone ako oficiálneho dodávateľa pneumatík. Nahradil ju francúzsky Michelin, ktorý je známy svojimi technologickými inováciami, výskumom a vývojom. Pneumatiky tejto značky sa používajú vo svete profesionálnych pretekov, ale napríklad aj v letectve a kozmonautike. Pneumatiky Michelin dodnes obúvajú jazdci kráľovskej kubatúry.

  • Takzvané slicky sú určené do suchého počasia. Majú hladký povrch, ktorý za sucha poskytuje maximálnu priľnavosť.
  • Mokré pneumatiky majú hlboký dezén, ktorý umožňuje lepší odvod vody, čo je kľúčové pre jazdu v daždi.
  • Pneumatiky pre premenlivé podmienky sa používajú vtedy, keď trať po daždi vysychá alebo je na rôznych miestach mokrá a suchá.

Je pretekárska dráha vaším druhým domovom? Vyberte si kvalitné pneumatiky, ktoré vás priblížia k výkonom šampiónov MotoGP. Ak si neviete vybrať, obráťte sa na našich špecialistov.

 

Vybrať si osvedčené pretekárske moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru