Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako chrániť seba aj auto pred slnkom

Vedenie vozidla v horúcich letných dňoch je utrpením pre väčšinu vodičov. Klimatizácia bežiaca na plné obrátky spríjemní cestovanie, napriek tomu nie je samospasiteľná. Peklo začína už pri nasadnutí do vozidla a pokračuje hneď po chytení rozpáleného volantu. Bezpečnosť jazdy ohrozujú ostré slnečné lúče, ktoré dokážu oslniť vodiča a zapríčiniť dopravnú nehodu. Prinášame vám užitočné tipy, ako ochrániť seba aj svoje vozidlo pred slnkom a zabrániť nadmernému prehrievaniu interiérového priestoru.

Kvalitné slnečné okuliare ochránia oči pred UV žiarením

Kvalitné slnečné okuliare nielen ochránia oči pred UV žiarením a únavou, ale zároveň vám zaistia bezproblémový výhľad aj na ostrom slnku.

Prečo používať slnečné okuliare s UV a s polarizačnými filtrami

Používate pri šoférovaní obyčajné slnečné okuliare? Potom buďte pri vedení vozidla obzvlášť obozretní. Nielenže skresľujú vnímanie farieb, ale aj odhad vzdialenosti. Neochránia vás pred oslňujúcim slnečným žiarením a vytvárajú viacej odleskov, kvôli ktorým budete mať značne obmedzený prehľad o dianí na ceste.

Základom bezpečného a pohodlného šoférovania v slnečných dňoch je použitie slnečných okuliarov navrhnutých priamo pre vodičov. Okrem toho, že sú vybavené UV filtrami na ochranu zraku, bývajú doplnené polarizačnými filtrami, ktoré dokážu divy. Zablokujú nepríjemné intenzívne svetlo a umožnia bezproblémový výhľad aj na ostrom slnku.

Okuliare pre vodičov sú skonštruované tak, aby neskresľovali farby a predchádzali únave očí. Okrem toho sú navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť. Ak dôjde k dopravnej nehode a od nárazu k poškodeniu okuliarov, len tak sa nerozbijú. Jedinou nevýhodou polarizačných okuliarov, na ktoré sme sa podrobnejšie zamerali v samostatnom článku Slnečné okuliare pre vodičov, je zhoršená viditeľnosť displejov, s ktorou je potrebné počítať.

Polarizační brýle Polaroid P4314-KIH

Okuliare pre vodičov môžu mať aj zaujímavý moderný dizajn. To je aj prípad modelu Polaroid P4314 – KIH.

Zatemňovacie fólie na autosklá: pozor na predpisy

Ďalším doplnkom, ktorý vám v lete spríjemní cestovanie a súčasne obmedzí prehrievanie interiéru auta, sú zatemňovacie fólie na sklá. Môžete si ich nechať nainštalovať odbornou firmou, s trochou šikovnosti však zvládnete montáž aj sami. Čím väčšie plochy zatemníte, tým vyšší bude ich účinok na zníženie teploty vnútri vozidla.

Zatemňovacie fólie zabraňujú prieniku UV žiarenia a súčasne zvyšujú pocit súkromia v aute. Dajte si však pozor, aby ste dodržali platné predpisy, ktoré sú v oblasti tónovania skiel pomerne prísne. Vždy používajte len fólie s atestom a nikdy nezatemňujte čelné sklo vozidla. Podľa súčasnej právnej úpravy nie je možná žiadna dodatočná úprava čelného skla.

Obozretní buďte aj pri zatemnení predných bočných skiel, ktorých celková priepustnosť svetla musí byť aspoň 75 %. Ak sú bočné predné sklá zatemnené nejakou technológiou už z výroby, nelepte už na ne žiadne fólie. Voľné ruky máte naopak pri zatemnení zadných bočných skiel, skla na piatych dverách alebo na streche. Inštalovať tónovacie fólie má význam najmä na veľkých SUV a ďalších autách s objemným zadným sklom, znížia teplotu vo vozidle o niekoľko °C.

Polarizační brýle Polaroid PLD 4030/S - Q3V

Žensky elegantnému vzhľadu polarizačných okuliarov Polaroid PLD 4030/S – Q3V dajú prednosť najmä vodičky s citom pre dospelý, decentný štýl.

Clony ocenia hlavne spolujazdci

Najjednoduchší spôsob ochrany pred slnkom predstavujú plastové clony, ktoré sa umiestňujú na vnútornú stranu zadných bočných skiel. Ich použitie ocenia hlavne spolujazdci, na ktorých nebude počas jazdy dopadať tak veľké množstvo slnečných lúčov. Odporúčame nechať plastové clony v aute aj pri parkovaní. Opäť tak obmedzíte množstvo prenikajúcich lúčov a znížite teplotu v aute.

Kedy oceníte hliníkovú slnečnú clonu

Často parkujete na slnku? Obstarajte si hliníkovú slnečnú clonu. Ak ju dáte za čelné sklo, slnečné lúče sa budú odrážať od hliníkovej vrstvy a nepreniknú na palubnú dosku a na volant. Oceníte to najmä pri nastupovaní do auta. Nepopálite sa o volant a môžete hneď vyraziť – teda až potom, čo zase schováte hliníkovú slnečnú clonu.

Polarizační brýle Polaroid PLD 2066/S - 003

Športový dizajn polarizačných okuliarov Polaroid PLD 2066/S – 003 osloví predovšetkým mladších a dynamicky založených vodičov.

Ochráňte interiér vozidla a karosériu pomocou autokozmetiky

Ak nemáte možnosť parkovať pod prístreškom alebo priamo v garáži, v lete sa nevyhnete pôsobeniu ostrého slnka. Počítajte s tým, že aj keď použijete fólie a clony, slnečné lúče sa dostanú do interiéru a dajú poriadne zabrať jednotlivým súčastiam vozidla. Preto nezabudnite vhodnými prostriedkami pravidelne ošetrovať plastové diely a čalúnenie. Zabránite tak blednutiu a krehnutiu materiálu.

V lete ošetrujte aj karosériu vozidla – lak na aute na slnku neskutočne trpí. Popri správnom umývaní vozidla sa zamerajte aj na dôkladné voskovanie. Vytvoríte ochrannú vrstvu, ktorá sa postará o ochranu pred slnkom.

Veríme, že si jazdu autom naplno užijete aj v sparných dňoch a bez problémov zvládnete aj dlhú cestu počas letnej dovolenky. Okrem kvalitných okuliarov pre vodičov si zoberte na cesty aj dostatočné množstvo tekutín, vďaka ktorým eliminujete riziko nebezpečnej dehydratácie.

A aby vaše cestovanie bolo naozaj bezpečné, nezabudnite aj na kvalitné pneumatiky, ktoré zásadne ovplyvňujú vašu brzdnú dráhu. Ak začína byť dezén na pneumatikách opotrebovaný, je čas kúpiť si nové.

 

Vyberte si z pneumatík od preverených výrobcov

 

Zdroj fotografie: Depositphotos, AZ Pneu

Nahoru