Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Máte homologizované disky? Repliky môžu byť aj životu nebezpečné

Keď dôjde na nákup diskov, mnohí majitelia vozidiel sa pozerajú v prvom rade na ich vzhľad. Pritom práve disky (a pneumatiky) patria k hlavným komponentom, vďaka ktorým sa vozidlo bezpečne pohybuje po vozovke. Pri ich výbere si preto dajte pozor, aby boli homologizované pre váš typ vozidla. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, čo znamená homologizácia, ako rozoznať kvalitný disk od falzifikátu a aké problémy môžete mať s falzifikátmi.

homologizácia hliníkových diskov

Iba homologizované disky zaručujú bezpečnosť pre vás a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Čo je homologizácia hliníkových diskov?

Homologizácia znamená, že daný výrobok má vlastnosti, ktoré spĺňajú technické a bezpečnostné štandardy pre jeho použitie, a úrad k tomu vydal súhlas. V prípade hliníkových diskov ide o schvaľovací proces, ktorý sa končí ich overením na používanie na európskych cestách pre konkrétny typ automobilu. 

Kým sa disky dostanú na trh, prejdú komplexným testovaním pod záštitou renomovanej skúšobne TÜV. Najdôležitejším parametrom pri testoch je pevnosť disku. Osoby, ktoré realizujú testovanie, to zisťujú podľa:

  • skúšky na ohyb, 
  • valenia,
  • simulovaného nárazového testu

Skúmajú tiež vhodnosť použitia vo vybraných vozidlách. Ak všetko prebehne bez problémov, skúšobňa vydá technickú správu, príslušný orgán schváli použitie a disky sa môžu predávať.

Ako zistiť, či sú disky homologizované?

Ak jazdíte v zánovnom aute, nemusíte sa obávať. V automobilke by vám auto s diskami a pneumatikami bez homologizácie nepredali. 

V prípade, že si kupujete nové disky, hľadajte vystupujúce alebo vyrazené označenie v blízkosti otvoru pre ventil. Kvalitné homologizované disky sú označené písmenami KBA, ABE alebo písmenom E v krúžku s radom číslic, ktorý predstavuje číslo schválenia.

Od predávajúceho by ste si mali vyžiadať aj typový list v slovenčine, ktorý obsahuje:

Je to pre vás znak záruky kvality, ale tento dokument budete potrebovať aj pri zápise alternatívneho rozmeru diskov do veľkého technického preukazu.

Prečítajte si tiež, čo znamenajú čísla na diskoch. >>

Ako zapísať alternatívne rozmery diskov do TP

V prípade, že si chcete ušetriť starosti a nakupujete cez e-shop, vyfiltrujte si rozmery diskov homologizovaných špeciálne pre vaše vozidlo. Tie sú označené písmenom E, pri ktorom nemusíte nič dodatočne zapisovať. S označením KBA alebo ABE:

  • majte originál typového listu v slovenčine potvrdený predajcom a dovozcom registrovaným na Ministerstve dopravy SR,
  • zájdite s nasadenými diskami na STK, kde vám do typového listu potvrdia montáž,
  • navštívte dopravný inšpektorát, ktorý vám nový rozmer zapíše do technického preukazu.

Neviete, či si vybrať plechové alebo hliníkové disky? Napovieme vám. >>

S falzifikátmi hliníkových diskov radšej neriskujte

Pravdepodobnosť, že na trhu narazíte na nehomologizované disky, je pomerne vysoká. Na prvý pohľad sotva rozoznáte falzifikáty od originálov. 

Ak pri podrobnejšom skúmaní nenájdete vyššie uvedené označenia, určite ich nekupujte. Výrobcovia týchto replík si nelámu hlavu s testovaním, normami ani kvalitou materiálu. Ak nabehnete na výmoľ, aj pri nižšej rýchlosti ľahko disk zdeformujete alebo dokonca odlomíte lúč z ráfika. A to ani nemyslíme na následky pri jazde po diaľnici.

zničený falzifikát disku

Aj tak môže dopadnúť jazda na nehomologovaných diskoch. Nepodceňujte preto investíciu do kvalitných diskov.

S falzifikátmi hliníkových diskov nielenže ohrozujete bezpečnosť cestnej premávky, ale aj:

  • pravdepodobne neprejdete prehliadkou na STK,
  • pneuservisu, ktorý vám disky s pneumatikami namontoval, hrozia súdne ťahanice a pokuty,
  • pri bežnej policajnej kontrole môžete prísť o technický preukaz,
  • po dopravnej nehode vám poisťovňa zníži poistné plnenie, alebo ho vôbec nevyplatí.

Homologizáciou prechádzajú aj pneumatiky

Homologizácia sa rovnako ako diskov týka aj pneumatík, ktorých zloženie musí spĺňať tie najvyššie bezpečnostné štandardy. Každá pneumatika nemôže byť použitá na každom vozidle. Označenie, ktoré je schválené pre váš typ vozidla, nájdete vo veľkom technickom preukaze spolu s rozmermi diskov.

Nenechajte sa zlákať nízkymi cenami diskov a investujte radšej do osvedčených značiek, ako sú AEZ, Dezent, DOTZ alebo OZ. Homologizované disky s certifikátom nájdete v našom e-shope.

 

Vybrať si osvedčené disky na moje auto

 

Nahoru