Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo si obliecť v lete na motorku?

Sú letné dni, v ktorých sa za pár minút spotíte aj v obyčajnom tričku a v šortkách. Ak si na seba navlečiete robustnú motorkársku kombinézu alebo koženú bundu, za chvíľku sa budete kúpať vo vlastnom pote a budete smrdieť na míle ďaleko. Nebudeme vám nič prikrášľovať. Ak chcete v lete cestovať na motorke bezpečne, vždy vám bude horúco. Ak si však vyberiete vhodné oblečenie a budete ho vrstviť, cestovanie v jednej stope bude oveľa príjemnejšie. A predovšetkým – budete v suchu.

Muž v motorkárskom oblečení s motorkou

Základom pohodlného cestovania v lete na motorke je použitie termobielizne pod motorkárskym oblečením. Neochladí, ale postará sa o odvod potu.

Šortky a otvorená obuv na motorku nepatria!

V cestnej premávke prekvapuje počet motocyklistov, ktorí vyrážajú na cesty v nevhodnom oblečení. Pohľad na jazdcov, ktorí sedlajú výkonné litrové mašiny a majú na sebe len tričko, šortky a sandále, je na jednej strane smiešny, na druhej strane nám nedá spať. Komfort pri jazde by nikdy nemal byť na úkor bezpečnosti, a to ani pri krátkych jazdách okolo komína.

Vďaka termobielizni budete na motorke v suchu

Základom pohodovej jazdy v najsparnejších dňoch je používanie priedušnej termobielizne, vďaka ktorej sa na vaše telo nenalepia ďalšie vrstvy oblečenia a budete v suchu aj počas dlhých ciest po rozpálenom asfalte.

Termobielizeň pod motorkárskym oblečením vás v lete neochladí (takú schopnosť bohužiaľ nemá žiadne oblečenie), ale postará sa o odvod potu. Vďaka tomu sa budete môcť na vedenie motocykla maximálne sústrediť. Nebudete ulepení a ani po celodennej jazde nebudete smrdieť. Odporúčame používať termotričko s dlhým rukávom a dlhé nohavice. Odvod potu bude zaistený rovnomerne po celom tele.

Motorkárska bunda s veľkou priedušnosťou vzduchu je v lete ideálna

Namiesto kožených motorkárskych búnd a kombinéz si kúpte na leto motorkársku bundu, ktorá bude vynikať veľkou priedušnosťou vzduchu. Postará sa o ochranu hornej časti tela a pretože je vybavená prieduchmi a dierovanými prvkami, zaistí odvetrávanie. Namiesto čiernej bundy si môžete vybrať bielu, ktorá sa na slnku tak moc nerozpáli.

Pri výbere ľahkej letnej motorkárskej bundy si však dajte pozor na odolnosť voči vode. Väčšina modelov vás pred dažďom neochráni. Kvôli tomu, aby zaistili priedušnosť, nebývajú nepremokavé. Dobrou voľbou sú ľahké bundy, ktoré majú z vnútornej strany odopínateľnú goretexovú alebo inú nepremokavú vrstvu. Ľahko ju zložíte a schováte do odkladacieho priestoru motorky a keď začne pršať, jednoducho ju k bunde pripnete. Horná vrstva motorkárskej bundy premokne, ale tá druhá vás udrží v suchu.

Nohy ochránia motorkárske nohavice alebo kevlarové rifle

Osobitnú pozornosť venujte aj výberu oblečenia na spodnú časť tela. Spomínané motorkárske bundy sa často ponúkajú ako súprava s nohavicami, ktoré môžu byť tiež priedušné. Sú ideálne na letné cestovanie. Znovu platí, že biele nohavice sa budú rozpaľovať menej ako tie čierne.

Ak nedáte dopustiť na rifle a radi by ste v nich jazdili aj na motorke, kúpte si špeciálne motorkárske rifle s kevlarovou výstužou. Sú pohodlné a vzdušné, navyše vám zaistia adekvátnu ochranu aj pri páde z motorky. Na trhu narazíte aj na kevlarové rifle s integrovanými chráničmi kolien a s elastickými nohavicami, ktoré zaistia správnu fixáciu.

Kompletná súprava chráničov môže nahradiť bundu

Na cesty v jednej stope môžete vyraziť aj v tričku a bez motorkárskej bundy. Má to však jednu podmienku – musíte mať kompletné ochranné prvky v podobe chráničov na motorku, ktoré minimalizujú dopady nepríjemnej nehody. Ak si oblečiete chrániče chrbtice, ramien a lakťov, s bundou sa už trápiť nemusíte. Kvalitné nohavice, rukavice, topánky a prilbu ale budete vždy potrebovať.

Nízka obuv je vhodná na kratšie výlety

Vo vysokých motorkárskych topánkach s množstvom bezpečnostných prvkov vám bude vždy horúco. Z hľadiska bezpečnosti sú však dôležité, a tak sú jasnou voľbou pri dlhých motoristických výletoch alebo dovolenkách. Ak chcete ísť na kratší výlet, môžete si namiesto vysokých topánok vziať nízke (členkové). Vždy však používajte motorkárske nízke topánky s vystužením v mieste pre riadiacu páku a na členku. Nikdy nenoste otvorenú obuv a vyhnite sa aj obyčajným plátenným teniskám alebo inej obuvi do mesta, ktoré vás neochránia.

Čo sa týka ochrany rúk, nerobte žiadne kompromisy. Jazdite v rukaviciach, na ktoré ste zvyknutí, a zmierte sa s potením rúk. Pri jazde v horúcich dňoch dodržujte pitný režim a dbajte na dobrý technický stav motocykla. Základom bezpečnej jazdy sú osvedčené motocyklové pneumatiky s dostatočne hlbokým dezénom. Ak vám pomaly dosluhujú, preštudujte si testy pneumatík a kúpte si také, ktoré vám najlepšie sadnú.

 

Vybrať kvalitné nové motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

 

Nahoru