Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Je tempomat na staršej motorke problém?

Ak vás pri dlhšej jazde na motorke nebolí zápästie zo sústavného držania plynu, máte šťastie. Potom totiž patríte k malému percentu motocyklistov, ktorí týmto problémom nemusia čeliť. Ak patríte do početnejšej skupiny, možno ste rozmýšľali o montáži „tempomatu“, respektíve malého mechanického zariadenia, ktoré sa postará o aretáciu rukoväti. Keď potom na chvíľu spustíte ruku z plynu, stroj bude pokračovať ďalej bez toho, aby začal spomaľovať. Montáž tempomatu na staršiu motorku je ľahká, vo výsledku však môže spôsobiť viac problémov ako osohu.

Tempomat na motorke

Tempomat na motorkách sa postará o automatické udržiavanie rýchlosti. 

Elektronický tempomat – len na nových motocykloch

S elektronickými vymoženosťami a modernými technológiami, ktoré majú motocyklistom zvýšiť pohodlie a spríjemniť jazdu, sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Žiadny výrobca nechce zostať pozadu a predstavuje nové modely motoriek, ktoré sú vybavené mnohými elektronickými systémami. Nie je tak prekvapením, že na moderných motorkách nájdeme aj tempomaty, ktoré sa postarajú o automatické udržiavanie rýchlosti.

Všetko je riešené elektronicky. Stačí len stlačiť tlačidlo a motorka si udrží požadovaný výkon aj vo chvíli, keď pustíte ruku z plynu. Tempomaty na motorkách sú homologizované a navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť. Stačí sa len dotknúť brzdy a systém sa vypne. Elektronické tempomaty nájdeme snáď na všetkých typoch motocyklov. Pre cestné stroje sú takmer samozrejmosťou, objavujú sa však aj na cestných endurách, superšportoch alebo naked bikes. Na starších motocykloch si môžeme o elektronickom tempomate nechať len zdať. Jedinou možnosťou je pripevniť mechanický prípravok, ktorý zaistí aretáciu plynu.

Opierka dlane: bezpečná pomôcka, ktorá zvýši pohodlie

Motocyklisti, ktorí pravidelne podnikajú dlhé cesty, dobre poznajú plastovú opierku dlane. Je to konštrukčne jednoduché zariadenie, ktoré síce nezaistí aretáciu plynu, ale umožní jeho reguláciu obyčajným opretím dlane. Počas niekoľkohodinovej jazdy nemusíte držať rukoväť celou rukou, stačí len oprieť dlaň o rukoväť. Opierku kúpite za pár korún, nasuniete na rukoväť, a hneď začnete používať podľa potreby. Aj keď sa nejedná o mechanický tempomat, zvýši pohodlie pri jazde. Navyše ide o bezpečnú pomôcku, a to práve vďaka absencii aretácie plynu.

Mechanických aretačných prípravkov je na trhu celý rad

Konečne sa dostávame k skutočným tempomatom určeným na dodatočnú montáž na staršie typy motoriek bez elektronických systémov. V prípade absolútnej väčšiny výrobkov je princíp rovnaký. Vždy nejakým spôsobom blokujú plynovú rukoväť tak, aby sa nemohla vrátiť do pôvodnej polohy. Môže to byť systém gumičiek, závažia, objímok alebo svoriek. Niektoré sú konštrukčne primitívne, iné sú vybavené systémom tlačidiel na spustenie do chodu a deaktiváciu. Predávajú sa pod rôznymi názvami, uveďme napríklad mechanické tempomaty Kuryakyn, Kaoko, Wunderlich alebo Atlas throttle lock.

Problém pomôcok určených na automatické udržiavanie rýchlosti spočíva v absencii akéhokoľvek bezpečnostného opatrenia. Určite si dokážete predstaviť, aké fatálne následky by spôsobilo poškodenie alebo zaseknutie aretačnej pomôcky. V prípade väčšiny sofistikovaných tempomatov je riziko minimálne, napriek tomu je potrebné počítať s niekoľkými sekundami navyše na deaktiváciu systémov. Znižuje sa tak schopnosť rýchlo reagovať na nepredvídateľnú situáciu na ceste. Základom je zaistiť vynikajúci technický stav motocykla a používať kvalitné motocyklové pneumatiky.

Problém sa volá homologizácia

Vzhľadom na to, že používanie uvedených dodatočne inštalovaných zariadení môže predstavovať určité bezpečnostné riziko, bude ťažké nájsť mechanický tempomat s homologizáciou. Pri cestnej kontrole vám hliadka tempomat zrejme kontrolovať nebude. Ak by však došlo kvôli zablokovaniu plynu k nehode a následnému riešeniu poistnej udalosti, môžete mať s poisťovňami veľký problém. Ak máte v pláne predsa len používať nehomologizované mechanické tempomaty, nezabudnite, že vám môžu spôsobiť problémy aj na STK.

Príslušenstvo a doplnky na motocykle by mali byť homologizované – platí to aj pre prídavné svetlá na motorku alebo blinkre. Na trhu našťastie nájdete aj homologizované tempomaty. Aretáciu však nezaisťujú trením na rukoväti, ale priamo v systéme pridávania plynu. Rovnako ako v prípade elektronických tempomatov ich deaktivujete aj stlačením brzdy. Počítajte však s vyššou obstarávacou cenou.

Chcete si jazdu na motorke naozaj užiť? Potom nepodceňujte ani výber kvalitných motocyklových pneumatík, ktoré majú na jazdné vlastnosti stroja veľký vplyv. Vyberte si z našej ponuky mnohých typov pneumatík, ktoré vynikajú svojimi parametrami aj dlhou životnosťou.

 

Vyberte si kvalitné motocyklové pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru