Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kde sa v Česku najlepšie jazdí na štvorkolke?

Adrenalínová jazda na štvorkolke má svoje čaro a rozhodne stojí za to si ju vyskúšať. Ak offroad trate na Slovensku už poznáte ako svoju dlaň, u našich českých susedov na vás čaká rad areálov, kde sa môžete bezpečne a legálne preháňať po bahne, lese aj kopcovitom teréne. Väčšina týchto offroad parkov pritom myslí aj na tých, ktorí s vedením štvorkolesového draka nemajú žiadne skúsenosti a štvorkolku vedú prvýkrát v živote. Na skúsenejších jazdcov a majiteľov vlastných silných strojov potom čakajú motokrosové dráhy, ktoré sú rozosiate po celej Českej republike.

Jazdkyňa na štvorkolke v horách

V Českej republike je celý rad offroad areálov, kde si môže bezpečne a legálne zajazdiť na štvorkolke začiatočník aj skúsený jazdec.

Objavujte krásu Vysočiny zo sedadla štvorkolky

Nezabudnuteľné chvíle na štvorkolke prežijete v Outdoor parku Bílek, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Choteboř na Vysočine. V areáli parku nájdete tri rôzne obťažné upravené trate, ktoré uspokoja ako úplných začiatočníkov, tak aj skúsenejších jazdcov. 

Ak vás vôbec neláka jazda po umelo vytvorenom teréne, môžete si zariadiť výlet na štvorkolke so skúseným sprievodcom. Počas niekoľkohodinovej cesty budete obdivovať krásu Železných hôr a Českomoravskej vrchoviny. Pri korzovaní v štvorkolkách zažijete náročnejšie zjazdy aj stúpania, vychutnáte si jedinečné výhľady z kopcov a neprídete ani o jazdu v bahne alebo po vode.

Výlety po okolí sú primárne určené pre majiteľov vodičského oprávnenia skupiny B, pretože  niektoré prejazdy sú vedené po verejných komunikáciách. Ak VP nevlastníte, nezúfajte. V prípade záujmu pripraví sprievodca trasu vedúcu mimo verejné cesty. Výlet na štvorkolke má svoje čaro aj v zimnom období, keď sa sila pohonu 4×4 naplno prejaví.

Offroad park Dobřany je známy 24-hodinovým maratónom

Blízko Dobřan pri Plzni narazíte na obľúbený offroad park, ktorý sa preslávil okrem iného usporadúvaním populárneho 24-hodinového maratónu terénnych áut. Súčasťou každoročne konaného maratónu sú aj preteky štvorkoliek, a to v kategóriách deti, juniori a dospelí. Offroad park Dobřany je časťou kopca Šlovický vrch, ktorá je vyhradená práve pre jazdu najrôznejších terénnych vozidiel. V parku sa môžete previezť na štvorkolke v dobe, keď sa žiadne preteky nekonajú, a vyskúšať si tak jednu z najobľúbenejších tratí pre terénne vozidlá a cross motocykle u nás.

Užite si adrenalínovú jazdu v Ořechove pri Brne

Ak hľadáte raj prívržencov quad strojov niekde na Morave, zavítajte do Ořechova pri Brne. Nachádza sa tu Army park Ořechov, v ktorom nechýba 400 metrov dlhá trať upravená práve pre jazdu na štvorkolkách. Trať je pripravená tak, aby si jazdu mohli užiť ako začiatočníci, tak aj skúsenejší vodiči. Aj keď je to trasa rekreačná, nie pretekárska, napriek tomu na nej nechýba rad zákrut, múld alebo vyvýšenín. Vlastnú štvorkolku nebudete potrebovať. Trasu absolvujete na stroji Yamaha Breeze YFA 125 a po celý čas budete pod dohľadom skúseného inštruktora.

Bez ohľadu na mieru skúseností sa však pri jazde na štvorkolke hodia akékoľvek chrániče na motorku, pretože najmä pri divokejšej jazde v teréne sa aj na štyroch kolesách môžete škaredo dotĺcť.

Vyrazte na štvorkolky do Krkonôš

Plánujete dovolenku v Krkonošiach a chceli by ste si ju spestriť adrenalínovou jazdou na štvorkolke? Priamo v Harrachove narazíte na požičovňu štvorkoliek, s ktorými môžete absolvovať neďaleké odporúčané trasy. Súčasťou požičovne je aj cvičná trať, na ktorej si osvojíte všetky manévre so štvorkolkou ešte predtým, než vyrazíte do ostrého terénu. Môžete si požičať aj detskú štvorkolku, a tak si offroad korzovanie užije celá vaše rodina.

Motokrosové trate sú rozosiate po celej Českej republike

Ak máte vlastnú úžitkovú alebo pretekársku štvorkolku a hľadáte trať pre skúsenejších jazdcov, porozhliadnite sa po motokrosových tratiach. V Česku sa nachádza viac ako sto tratí na motokros a mnohé z nich sú vhodné aj pre jazdu na štvorkolkách. Väčšinu tratí spravujú miestne motokrosové kluby, ktoré zaisťujú ich údržbu a prenájom. Stačí otvoriť mapu a pozrieť sa, kde sa nachádza najbližšia trať.

Ak vyrazíte do niektorého z offroad parkov, kde vám štvorkolesovú mašinu požičajú, nemusíte riešiť jej technický stav. Ak však máte svoju vlastnú štvorkolku, musíte sa o ňu poriadne starať a vybrať si správne pneumatiky, ktoré vás podržia v každom teréne. A ak so štvorkolkou pôjdete aj po ceste, nezabudnite na motolekárničku a reflexnú vestu, ktoré patria do povinnej výbavy.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky pre štvorkolku

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru