Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Najčastejšie nedorozumenia áut a motoriek v cestnej premávke

Aj keď motocyklisti jazdia po rovnakých cestách ako vodiči áut, žijú v dvoch rozdielnych svetoch. Len niektorí majú tú výhodu, že vidia dopravné situácie z obidvoch perspektív, pretože bežne jazdia ako na motorkách, tak na autách. K nedorozumeniam medzi vodičmi jednostopových a dvojstopových vozidiel dochádza často. Niektoré sú triviálne, iné môžu spôsobiť závažnú dopravnú nehodu. K akým nedorozumeniam dochádza najčastejšie?

Najčastejšie nedorozumenia áut a motoriek

Niektoré nedorozumenia na ceste môžu spôsobiť až vážnu dopravnú nehodu.

Na začiatku jari si musia vodiči áut na motocyklistov zvyknúť

Kritickým obdobím pre všetkých motocyklistov je nepochybne jar. S príchodom prvých slnečných dní sa vyrojí veľa silných strojov, ktoré korzujú po cestách. Lenže vodiči áut si na to musia zvykať, pretože počas zimy možno nestretli ani jednu motorku. Nielenže motocykle v premávke nečakajú, ale aj pozabudli, ako sa k nim majú správať.

Patríte medzi motocyklistov? Potom jazdite na jar s maximálnou ostražitosťou a s vedomím, že si na vás ostatní účastníci premávky budú musieť nejaký deň či týždeň zvykať. Ak patríte k vodičom áut, počítajte s tým, že s každým teplým dňom sa bude zvyšovať počet motoriek na ceste. Uvedomte si, že sú rýchle a horšie viditeľné. Buďte obozretní a upravte štýl jazdy.

Motorka často potrebuje rovnako veľké miesto ako auto

Pretože je motocykel úzky, vodiči áut automaticky počítajú s tým, že sa motocyklisti budú držať čo najviac vpravo. Práve preto dochádza k mnohým nedorozumeniam a bohužiaľ aj k dopravným nehodám.

V skutočnosti totiž motorka v premávke vyžaduje často rovnaký priestor ako osobné auto. Potrebuje sa vyhýbať prípadným prekážkam na vozovke a v prudkých zákrutách sa musí dostať ďalej od krajnice. To by si vodiči áut mali uvedomiť, či už idú za motorkou, alebo ju míňajú v protismere. Motocyklistom potom odporúčame, aby sa držali ďalej od krajnice a priestor pravého pruhu rozumne využívali.

Prečítajte si tiež, ako udržiavať svoj bicykel počas sezóny. >>

Dostatočný odstup platí ako pre autá, tak pre motocykle

O tom, že je dôležité dodržiavať dostatočné odstupy medzi vozidlami, nemusíme polemizovať. Vďaka bezpečnej vzdialenosti máme dosť času reagovať na nepredvídané situácie, a môžeme tak predísť prípadnej nehode. Pravidlo dodržiavania bezpečnej vzdialenosti však platí nielen medzi dvoma autami, ale aj medzi autom a motocyklom. Bohužiaľ, dostatočné odstupy často nedodržiavajú ani motocyklisti, ani vodiči áut.

Schopnosť reakcie obidvoch strán sa rapídne znižuje. Je potrebné si tiež uvedomiť, že motorka je síce rýchla, ale brzdí oveľa horšie ako auto. Styčná plocha pneumatík s vozovkou je malá, preto je brzdný účinok obmedzený. Ako vodiči áut si uvedomte, že motocyklista za vami nedokáže brzdiť tak dobre ako vy. Motocyklista by zase mal svoj stroj dokonale poznať a vedieť, aký priestor pred sebou potrebuje, aby motorku bezpečne zastavil.

Motocyklista zabudne vypnúť smerovku

Keď vodič auta uvidí vchádzať do križovatky motorku so zapnutou smerovkou, automaticky predpokladá, že bude odbočovať. Nie vždy to ale má motocyklista v úmysle. Bohužiaľ sa pomerne často stáva, že motocyklista zabudne smerovku vypnúť. Väčšina motocyklov totiž nemá zvukové znamenie ani automatické vypínanie smerových svetiel. Aj keď na prístrojovej doske bliká kontrolka, na ostrom slnku nie je vidieť.

Vodiči áut by sa preto mali snažiť odhadnúť úmysel motocyklistu a počítať s možnosťou, že aj keď má zapnutú smerovku, bude chcieť ísť rovno. Ak motorka nespomaľuje aj napriek tomu, že bliká smerový ukazovateľ, dajte si pozor. Motocyklisti, snažte sa po každom zapnutí smerového svetla skontrolovať, či ste ho vypli. Ak sa na to pri niekoľkých jazdách sústredíte, čoskoro si vytvoríte návyk, ktorý vás môže ochrániť pred dopravnou komplikáciou.

Motocyklisti vždy netúžia po rýchlej jazde

Aj keď by sa to tak mohlo zdať, nie každý motocyklista je vyznávačom jazdy dvojstovkou. Väčšina z nich si chce jazdu užiť a niektorí si dokonca nie sú takí istí, takže uprednostňujú radšej pomalšie tempo. 

Ľahko tak môžete stretnúť motocyklistu, ktorý sa medzi dedinami kochá pri sedemdesiatke, alebo začiatočníkov na malých „päťdesiatkach“, ktorí majú v obci obmedzenú rýchlosť na štyridsaťpäť kilometrov za hodinu. 

Preto radšej predvídajte ich spomalenie, zbytočne sa na nich nelepte a pokojne ich predchádzajte na mieste, kde je to pre vás oboch bezpečné. A nezabudnite, že motocyklista má za seba vždy horší výhľad. Pri predchádzaní mu preto nechajte dostatok priestoru. To isté platí, ak predbiehate medzi obcami viac motocyklistov.

Pomalšie tempo očakávajte od motocyklistov aj pri jazde z kopca v serpentínach. Klopené zákruty môžu vyzerať bezpečne, ale mnohé staršie motocykle nemajú ABS systém, takže je nevyhnutné jazdiť pomalšie a priebežne brzdiť. Motocyklisti sa tak vyhýbajú tomu, aby sa im pri prudkom zabrzdení zablokovalo predné koleso.

Prečítajte si tiež, ako si užiť jazdu terénom a nedostať sa do konfliktu so zákonom. >>

Gesto nohou vyjadruje poďakovanie, nie nadávku

Na záver spomeňme jedno časté úsmevné nedorozumenie medzi motocyklistami a vodičmi áut. Vedzte, že ak vás motocyklista predíde, a potom dá nohu zo stúpadla dolu, vystrie ju a vystrčí, nechce vám vynadať, ale naopak. Natiahnutá noha je gestom vyjadrujúcim poďakovanie, že ste ho nechali bezpečne predbehnúť.

Aj napriek mnohým rozdielom majú vodiči áut a motoriek niečo spoločné – o svoje vozidlá sa musia starať a udržiavať ich v dobrom stave. Ani motorky, ani autá sa neobídu bez kvalitných pneumatík. Nenechajte si ujsť našu ponuku špičkových motocyklových pneumatík aj pneumatík pre automobily. Budete o krok bližšie k bezpečnej a bezstarostnej jazde.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos, AZ pneu

Nahoru