Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Odkladacie priestory na motorku, ktoré oceníte nielen na jeseň

Pri krátkych výletoch na motorke si vystačíte s odkladacím priestorom, ktorý máte pod sedadlom. Ak ale vyrážate na dlhšie cesty alebo potrebujete z času na čas niečo previezť, určite sa poobzerajte po príslušenstve, ktoré vám rozšíri odkladací priestor. Kufre, tašky alebo prívesné vozíky sú pre väčšinu motorkárov nevyhnutnou výbavou. Prinášame vám niekoľko tipov na odkladacie priestory, ktoré oceníte aj v priebehu daždivého jesenného obdobia.

Tašky a kufre na motocykel

Kufor, taška na motocykel alebo prívesný vozík – praktické odkladacie priestory na motorku vám uľahčia cestovanie.

Kufre na motorku – plastové aj hliníkové

Najrozšírenejším typom odkladacích priestorov na motorku, ktoré využijete počas celého roka, sú nepochybne kufre, ktoré sa inštalujú na zadný nosič alebo po jeho stranách. Na trhu nájdete rôzne typy kufrov, ktoré sa líšia svojimi rozmermi aj materiálom. Najčastejšie sa rozdeľujú na plastové a hliníkové.

Kufre na motorku z plastu sú cenovo dostupnejšie a ľahšie, majú však obmedzenú nosnosť a odolnosť. Svojím vzhľadom sa hodia najmä na cestné typy motoriek. V porovnaní s nimi sú hliníkové kufre robustnejšie a ťažšie, súčasne vydržia väčšie zaťaženie a vzhľadom na pevnosť ochránia uložený obsah aj pri prípadnom páde. Masívne kufre z hliníka sa najčastejšie montujú na cestné endurá a sú obľúbené medzi motorkármi, ktorí sa vydávajú na dlhé cesty.

Tašky na motorku z nepremokavých materiálov

Na uloženie osobných vecí a menších predmetov na motorku sa hodia kompaktné tašky na motorku. Vyhľadávané sú najmä tzv. tankvaky, ktoré sa umiestňujú nad palivovú nádrž, a tak umožňujú bezproblémový prístup aj pri sedení na motorke. Tankvaky sa hodia na uloženie mobilného telefónu, motolekárničky, peňaženky, dokladov alebo nápoja. Často majú v hornej časti priehľadnú kapsu, do ktorej môžete dať mapu alebo navigáciu.

Pri jesenných jazdách na motorke by ste mali myslieť na nepremokavosť tašiek na motorku. Mnohé z nich sa vyrábajú z netkaných textílií, nie všetky však odolajú výdatnému dažďu. Na nepremokavosť materiálu sa zamerajte ako v prípade spomínaných tankvakov, tak postranných alebo sedlových tašiek. Samostatnú kategóriu predstavujú tašky na motorku z kože, ktoré vyniknú najmä na chopperoch a cruiseroch. Kožené tašky sú samozrejme odolné proti vode, aby si však zachovali svoje vlastnosti a vzhľad, vyžadujú pravidelnú údržbu v podobe čistenia a impregnácie.

Prívesný vozík za motorku

Prívesné vozíky za motorku majú medzi motorkármi veľa priaznivcov. Dodajú značné množstvo odkladacieho priestoru navyše, a tak sa hodia najmä na dovolenku na motorke alebo na dlhý motocyklový výlet. Okrem legendárnych vozíkov PAV sa na trhu stále častejšie objavujú nové moderné homologované typy, ktoré sa hodia na takmer všetky typy motoriek. Jazda s prívesným vozíkom ale vyžaduje dostatok skúseností a veľkú mieru obozretnosti.

Pri výbere prídavných úložných priestorov zohľadnite predovšetkým typ motocykla, štýl jazdy, objem, nosnosť a prístup zo sedla. V prípade tašiek na motocykel sa zamerajte na nepremokavosť materiálu, ktorá vám nielen na jeseň ušetrí problémy počas jazdy v mokrých podmienkach a v daždivom počasí. Nezabudnite si so sebou na cesty voziť aj povinnú výbavu vrátane motolekárničky a pribaľte si aj súpravu na opravu motocyklových pneumatík, vďaka ktorej za chvíľu vyriešite prípadný defekt.

A samozrejme sa vždy uistite, že máte kvalitné motocyklové pneumatiky, ktoré si poradia aj s poriadnym jesenným lejakom.

 

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru