Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Jazda na motorke na jeseň? S kvalitnou prípravou nepredstavuje žiadny problém!

Patríte medzi motocyklových nadšencov, ktorí chcú využiť sezónu do posledného dňa a nezľaknú sa zhoršujúceho sa počasia? Jesenné výlety budú krásnym zážitkom, je ale potrebné sa na ne patrične pripraviť. Vhodné oblečenie, prispôsobenie jazdy na motorke poveternostným podmienkam a kvalitné motocyklové pneumatiky predstavujú úplný základ. Čo vás na jeseň čaká na ceste? A ako sa na tieto podmienky pripraviť?

Motocyklista si užíva jesennú jazdu

Pri jesennej jazde na motorke nezabudnite hlavne na kvalitné pneumatiky a vhodné oblečenie s reflexnými prvkami.

Nízke teploty vás môžu zaskočiť už na začiatku jesene

Prvá polovica jesene je v posledných rokoch zvyčajne teplotne nadpriemerná, aj tak vás ale môže ráno a večer zastihnúť veľmi chladné počasie. Kvalitné motocyklové oblečenie vhodné do nízkych teplôt sa vám v nasledujúcich niekoľkých týždňoch bude určite hodiť. Jazda na motorke bude komfortnejšia aj s vyhrievanými doplnkami, medzi ktoré patria napríklad vložky do topánok, rukoväte alebo moto rukavice. S klesajúcou teplotou príde rad aj na termobielizeň a ľadvinový pás.

Obľúbenou ochranou proti chladu a dažďu pri jazde na motorke je tzv. psia dečka – nepremokavá zateplená plachta chrániaca jazdca od pása dolu.

Mokrá a klzká vozovka nie je v jeseni ničím výnimočným

Plynulá jazda na motorke by mala byť samozrejmá počas celej sezóny, pre jazdu na mokrej ceste však platí toto pravidlo dvojnásobne. Na jeseň navyše hrozí, že na ceste bude opadané lístie, ihličie, plody, konáre alebo ranná námraza. Buďte mimoriadne opatrní najmä v zákrutách, na neprehľadných úsekoch a na cestách medzi lesmi, kam slnečné lúče ťažko prenikajú. Práve na týchto miestach sa totiž dlhšie drží vlhkosť a námraza. Preto na jeseň oceníte kvalitné a dokonale priľnavé motocyklové pneumatiky, ktoré vás môžu v prípade nepriaznivých podmienok zachrániť.

Prečítajte si tiež: Ako zvládnuť rôzne povrchy pri jazde na motorke? >>

Na jeseň sa krátia dni

A okrem toho jazdu na motorke do práce alebo z práce sprevádza znížená viditeľnosť. Preto je dôležité, aby vás bolo na ceste dobre vidieť. Vo výbave by vám teda nemala chýbať reflexná vesta alebo oblečenie na motorku a helma s reflexnými prvkami.

Buďte pripravení na dážď, hmlu aj ostrekovače automobilov

Nepriazeň počasia vás pri jesennej jazde na motorke môže zastihnúť kedykoľvek. Obstarajte si nepremokavý návlek s reflexnými prvkami, alebo celé vodovzdorné oblečenie na motocykel. Počítajte však s tým, že si zaň trochu priplatíte.

Ďalšou nepríjemnou a zároveň nebezpečnou komplikáciou môže byť kvapalina z ostrekovačov vozidiel, ktoré idú pred vami. Zle nastavené trysky vám „pošlú“ chemikáliu rovno na helmu, v horšom prípade sa vám dostane až do očí a úst. Preto vždy dodržujte dostatočnú vzdialenosť od vozidiel idúcich pred vami.

Prečítajte si tiež: Blíži sa čas na zazimovanie motorky. Viete, ako na to? >>

Kvalitné pneumatiky sú základom bezpečnej jazdy na motorke. Vyberte si u nás tie najlepšie pre vašu motorku, aby ste bez problémov zvládli jazdu aj v nepriaznivom počasí.

 

Vyberiem si kvalitné moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru