Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Prvá detská motorka môže byť začiatkom lásky na celý život

Snom takmer každého rodiča-motorkára je vychovať si hneď odmalička nastupujúcu motorkársku generáciu. A prečo nie… Ak máte dosť trpezlivosti, peňazí a nelipnete na tom, aby sa z vášho potomka stal za každú cenu vrcholový jazdec, máte dobré predpoklady uspieť. Odkedy sa teda dieťa na motorke vôbec udrží, aká detská motorka je vhodná pre úplných začiatočníkov a kedy s týmto koníčkom radšej nezačínať?

Dítě na motorce

Pri obstarávaní detskej motorky si nezabudnite vybrať aj vhodné bezpečnostné prvky, ako je termoregulačné oblečenie, kvalitná prilba, pevné topánky, chrániče a rukavice.

Predpoklady, aby bolo dieťa na motorke šťastné

Na úplnom začiatku, ešte pred zaobstaraním detskej motorky, si položte jednoduchú otázku – prečo? Je to kvôli vašim nenaplneným ambíciám? Chcete urobiť dojem na svojich priateľov? Zdá sa vám dieťa na motorke proste cool? Pravdepodobne budete veľmi skoro sklamaní. Základným predpokladom, aby sa dieťa nadchlo pre jazdu na motorke, je jeho vlastný záujem.

Nemenej dôležitá je však finančná rezerva. Deti rastú ako z vody a každú chvíľu je im detská motorka aj výbava malá. Asi nemusíme zdôrazňovať, že šetriť na lacnejšom vybavení v prípade toho najcennejšieho, čo máte, sa nevypláca.  

Dobrý fyzický stav a kondícia prídu vhod nielen v začiatkoch ako vášmu dieťaťu, tak aj vám. A bude sa hodiť aj veľa trpezlivosti a času.

V neposlednom rade je dobré mať dopredu zmapované, ako ďaleko je najbližšia dráha pre motocykle alebo možnosť využiť odborný dohľad trénera. 

Prvá detská motorka

Kedy kúpiť prvú detskú motorku? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Každé dieťa je totiž originál. Niekto zvládne udržať rovnováhu na motorke už od 3 rokov, pre niekoho je to priskoro v 5 rokoch. Na úplné začiatky je ideálne zaobstarať odrážadlo, na ktorom dieťa postupne získa potrebnú istotu. 

Na tréning rovnováhy, ktorá sa dá nacvičovať aj mimo dráhu, sú vhodné detské elektrické motorky, ktoré nezruinujú rodinný rozpočet a naučia deti základné ovládacie prvky. Ich výhodou je nízka hlučnosť a na niektorých typoch nastaviteľná maximálna rýchlosť. Okrem značky a kvality sa elektrické motorky odlišujú rýchlosťou a výkonom. Pre najmenšie deti sú vhodné motocykle, ktoré majú rýchlosť 3 – 10 km/hod, pre staršie deti môžu dosiahnuť rýchlosť až 20 km/hod. 

Ako si vybrať helmu na motorku, aby poskytla maximálny komfort?

Prvú „naozajstnú“ detskú motorku nemá zmysel kupovať skôr, než si dieťa zvykne na pomalší motocykel a osvojí si jeho základné ovládanie. Vtedy už budete mať jasno, či si máte vybrať cestný alebo cross variant, v každom prípade už nepôjde o lacnú záležitosť. Za kvalitu sa však oplatí priplatiť. Pri výbere venujte pozornosť kvalite plastov, funkcii bŕzd, pevnosti kormidla a všetkým komponentom, ktoré by mohli dieťa zraniť. 

Kedy začať s motokrosom?

Ak už má malé dieťa na motorke potrebnú istotu a minimálne 4 roky, bez problémov zvláda dlhší beh, stoj na jednej nohe a základné gymnastické prvky, je možné prihlásiť ho do školy motokrosu. Ak už má skúsenosti z detskej motorky, bude mať v začiatkoch učenia tejto disciplíny veľkú výhodu. 

Bezpečnosť nadovšetko

Či už je vaše dieťa na elektrickej motorke úplným začiatočníkom, alebo naopak bravúrne ovláda benzínovú motorku, nikdy nepodceňujte bezpečnostné prvky. Základ tvorí kvalitná prilba, vhodné odolné oblečenie a pevné topánky, chrániče a rukavice. Nezaškodí mať poruke aj príslušenstvo na drobné opravy motorky, ktoré môže ušetriť nemalé peniaze za servis. 

Ak aj vy jazdíte na motorke, nezabudnite si kúpiť kvalitné motocyklové pneumatiky. 

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru