Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Moto oblečenie, ktoré zachraňuje život

Bezpečnú jazdu na motorke si užijete vtedy, keď budete dodržiavať pravidlá cestnej premávky, váš stroj bude v poriadku po technickej stránke a budete cestovať na kvalitných pneu. Na vašu bezpečnosť má však zásadný vplyv aj vhodne zvolené oblečenie. Na čo sa zamerať pri jeho výbere?

Motocyklista v čiernom oblečení s chráničmi

Vo výbave motocyklistu nesmie chýbať homologovaná prilba.

Iný stroj, iné oblečenie

Motocyklové oblečenie je dôležitou súčasťou výbavy každého motorkára. Chráni pred nepriazňou počasia a zvyšuje bezpečnosť a pohodlie pri jazde. Pre každý typ motocykla však platia iné pravidlá obliekania. Aké oblečenie je typické pre chopper, pretekársku alebo offroad motorku?

Chopper a cruiser

  • kožené oblečenie
  • otvorená prilba s ochranou očí

Superbike

  • jednodielna alebo zipsom spojená dvojdielna priliehavá kombinéza
  • oblečenie vyrobené z kože a elastických materiálov
  • pevné rukavice s ochrannými prvkami na kĺboch
  • integrálna prilba (najvyšší možný stupeň ochrany hlavy)

Motokros a enduro

  • elastické nohavice s chráničmi
  • ochrana na ramená
  • prietržový pás
  • vysoká pevná obuv
  • prilba so šiltom a s ochranou brady bez plexištítu (má väčšie vetracie otvory okolo úst, aby sa jazdcovi lepšie dýchalo)

Prečítajte si tiež: Vybrať si oblečenie na motocykel z kože, alebo z textilu? >>


Materiál a veľkosť motocyklového oblečenia

Medzi najodolnejšie patrí motocyklové oblečenie vyrobené z kože. Je tradičnou voľbou majiteľov športových a cestných motoriek, pretože poskytuje vysokú odolnosť proti oderu a dobre prilieha k telu. Vyberať si môžete aj z látkových modelov, ktoré sú vhodné ako pre cestné, tak aj pre enduro motorky. Alternatívou pre cestovateľov je aj kevlarové oblečenie. Napríklad kevlarové rifle kombinujú vzhľad a pohodlie klasických riflí a vyznačujú sa vysokou pevnosťou a odolnosťou.

Okrem materiálu sa zamerajte aj na správnu veľkosť a strih. Oblečenie by vám nemalo byť príliš tesné, ale ani voľné – skrátka tak akurát. Oceníte to z hľadiska pohodlia počas jazdy, a ak čo najviac aerodynamicky splyniete so svojou motorkou, prejaví sa to aj na znížení spotreby paliva.


Prečítajte si tiež: Vyznáte sa v skratkách, číslach a normách certifikácie motocyklového oblečenia? >>


Vo výbave vám nesmú chýbať chrániče

Nech už si vyberiete oblečenie z akéhokoľvek materiálu, nezabudnite na chrániče. V prípade pádu môžu zmierniť následky zranenia alebo vám dokonca zachrániť život. Kvalitné motocyklové oblečenie má zvyčajne integrované chrániče, ale môžete si ich zaobstarať aj samostatne. Ktoré typy chráničov na motorku si vyberiete závisí od vášho štýlu jazdy, ale v každom prípade si zaobstarajte chránič chrbtice, aby ste predišli vážnym zraneniam chrbtice.

Rukavice na motorku s ochranou kĺbov

Poriadne motorkárske rukavice by mali byť vystužené chráničmi kĺbov.

Ako je to s prilbou

Povinnosť nosiť prilbu je stanovená zákonom. Mala by chrániť oči, spodnú čeľusť a rovnako aj zuby. Pre vaše pohodlie si môžete vybrať takú, ktorá má vetranie, výstelku, ktorá sa dá prať, alebo rôzne samostmievacie štíty. Pri výbere helmy sa uistite, že má homologizáciu platnú pre EÚ. V súčasnosti platí norma ECE 22-05.

Viete, že: Vždy, keď prilba utrpí náraz v dôsledku havárie alebo pádu z väčšej výšky, mali by ste ju vymeniť za novú. Hrozí totiž, že by ďalší náraz vydržať už nemusela a v kritickej situácii by vás tak neochránila.

Prečítajte si tiež: Ako si vybrať helmu na motorku pre deti a dospelých? >>


Ak si chcete jazdu na motorke naplno užiť, pamätajte aj na kvalitné pneumatiky s dostatočne hlbokým dezénom. Ako špecialisti na motocyklové pneumatiky vám pomôžeme vybrať tie správne pre váš stroj.

 

Vybrať si nové motocyklové pneumatiky od overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru