Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Testy ADAC a Auto Bild 2021: Zimné alebo celoročné pneumatiky?

Vaše zimné pneumatiky už nevyhovujú predpisom o bezpečnosti cestnej premávky a budete si musieť kúpiť na nadchádzajúcu sezónu nové? Podľa prvých predpovedí počasia môžeme očakávať dlhé a silné mrazy. Skôr ako začnete vyberať optimálne pneumatiky na zimu, pozrite si výsledky testov ADAC a Auto Bild, ktoré sme pre vás zhrnuli v tomto článku. Pretože… kto je pripravený, nie je prekvapený! 

Kvalitné zimné pneumatiky

Hlavnými kritériami testu ADAC bola priľnavosť na snehu, ľade a mokrom povrchu. 

Výsledky testu ADAC pre zimné pneumatiky 195/65 R15

V kategórii zimných pneumatík pre automobily nižšej strednej triedy tento rok súťažilo 16 súperov s rozmermi 195/65 R15, ktoré zatiaľ patria k najpredávanejším. V celkovom hodnotení obstáli všetky modely, len jeden dostal v pedagogickom žargóne pomyselnú štvorku. Ktoré získali najlepšie hodnotenie? Výsledky prvých štyroch boli veľmi vyrovnané.

Či je sucho alebo sneží, na pneumatikách Dunlop to vždy beží

Víťazom tejto kategórie sa stala pneumatika Dunlop Winter Response 2, ktorá sa dobre správa na všetkých povrchoch. Určite vás nenechá v štichu hlavne na suchých a zasnežených cestách. Ak sa rozhodnete pre túto pneumatiku, dokážete svoje auto ovládať aj na ľade a v kašovitom snehu. Táto pneumatika získala veľmi dobré hodnotenie aj z hľadiska spotreby paliva a inžinieri predĺžili aj jej životnosť. Spoločnosť Dunlop bola vždy symbolom kvality a komfortu a my nemáme inú možnosť, ako vám tieto pneumatiky odporučiť! 

Pneumatika Dunlop Winter Response 2

Prvé miesto v tohtoročných testoch ADAC s rozmermi 195/65 R15 získali pneumatiky Dunlop Winter Response 2. 

Nad GoodYear UltraGrip 9+ nevyhrá ani snehová brečka 

V tesnom závese za svojou sesterskou pneumatikou sa umiestnila pneumatika GoodYear UltraGrip 9+, ktorá v tomto vyrovnanom súboji dosiahla lepšie výsledky na mokrej vozovke a na ľade. Vďaka technológii 3D BIS zabezpečuje lepšie brzdenie na mokrom povrchu, zatiaľ čo vysoká hustota lamiel a väčšia šírka styčnej plochy vám pomôžu lepšie ovládať vozidlo na zľadovatenom povrchu. Celá pneumatika je navrhnutá tak, aby sa na ňu dalo spoľahnúť za všetkých zimných podmienok pri rozjazde, riadení, zatáčaní aj brzdení. 

Pneumatika Goodyear Ultra Grip 9+

Pneumatika Goodyear Ultra Grip 9+ vás podrží pri jazde na snehu a ľade. 

Odolný Michelin alebo Tam, kde dezén neubúda

Tradičnou výsadou pneumatík značky Michelin je ich malé opotrebovanie a vysoký počet najazdených kilometrov. Nie je to inak ani v prípade pneumatiky Michelin Alpin 6, ktorá vďaka svojmu „dynamickému“ dezénu najazdí skutočne veľa kilometrov. Technológia EverGrip totiž dokáže postupným používaním pneumatiky prebrať k životu drážky, ktoré sa nachádzajú v jej vnútri, takže sa nemusíte čudovať, keď budete mať pocit, že vám na týchto pneumatikách dezén skôr pribúda. Môžete s nimi najazdiť až cca 34 000 km. Medzi ďalšie pozitívne hodnotené vlastnosti patrí krátka brzdná dráha na snehu a vynikajúca trakcia. Pneumatika Michelin Alpin 6 sa tak zaslúžene umiestnila na treťom mieste. 

Pneumatika Michelin Alpin 6

Pneumatika Michelin Alpin 6 si vás získa krátkou brzdnou dráhou. 

Kompletné výsledky 195/65 R15

Bezpečná jazda na ľade

Zimné pneumatiky by si mali vedieť dobre poradiť so snehom, s brečkou aj poľadovicou. 

Výsledky testu ADAC pre zimné pneumatiky 225/50 R17

V kategórii zimných pneumatík pre automobily strednej triedy, do ktorej patrí napríklad Audi A4 alebo trojkový rad BMW, tento rok súťažilo 18 pneumatík s rozmermi 225/50 R17. Celkový výsledok je viacznačný, takže ak chcete získať detailný prehľad, musíte sa pozrieť na podrobnejšie hodnotenie jednotlivých pneumatík. Tu sú tri víťazné modely:

Dunlop Winter Sport 5 nesklame na snehu 

Rovnako ako v predchádzajúcej kategórii, aj v tejto sa na prvom mieste umiestnila pneumatika Dunlop, konkrétne model Winter Sport 5. Má vynikajúce vlastnosti predovšetkým na snehu, preto sa s týmito „Dunlopkami“ nemusíte obávať nepredvídateľných snehových prehánok a fujavíc. Vďaka hlbším drážkam je pneumatika schopná odvádzať väčšie množstvo snehu, a to aj toho kašovitého, a chráni tak vozidlo pred akvaplaningom. Svojou konštrukciou dosahuje znížený valivý odpor, a tým šetrí vaše peniaze za pohonné hmoty. 

Pneumatika Dunlop Winter Sport 5

Pneumatika Dunlop Winter Sport 5 má vynikajúce vlastnosti  na zasneženej vozovke. 

Pneumatika s „neobmedzenou“ životnosťou

V porovnaní s Dunlop Winter Sport 5 je pneumatika Michelin Alpin 6 vhodnejšia skôr na suché zimné cesty, na ktorých dosiahla mimoriadne dobré výsledky, ale obstojne si poradí aj s mokrým povrchom, snehom a ľadom. Rovnako ako rozmer 195/65 R15 disponuje technológiou EverGrip, ktorá zabezpečuje veľmi nízke opotrebovanie pneumatiky. V tomto ohľade patrí vôbec k tým najlepším. 

Pneumatika Michelin Alpin 6 s rozmermi 225/50 R17

Pneumatika Michelin Alpin 6 si vás získa nízkym opotrebovaním. 

Snehový pluh, ktorý dokážete riadiť aj vy

Na „stupni víťazov“ skončila ako tretia pneumatika GoodYear Ultra Grip Performance+ vhodná pre SUV, ktorá vďaka stredovému dezénu funguje ako snehový pluh. Teda aspoň čiastočne. Dokáže zachytiť sneh na povrchu a poskytnúť tak autu väčší záber. Drážky behúňa si ľahko poradia s odvádzaním vody aj kašovitého snehu, čo zaručuje dobrú ovládateľnosť aj v tých najnepriaznivejších podmienkach. Drobné nedostatky sa objavili pri ovládaní na suchom povrchu, na ktorom sa ale naopak, k dobru pneumatiky, skracuje brzdná dráha. 

Pneumatika GoodYear Ultra Grip Performance+

Pneumatika GoodYear Ultra Grip Performance+ zabezpečí veľmi dobrú ovládateľnosť aj v prípade zhoršených podmienok na vozovke. 

Kompletné výsledky 225/50 R17

Výsledky testu Auto Bild pre celoročné pneumatiky 215/65 R17

Celoročné pneumatiky? Dôvody ich výroby a vývoja sú zrejmé. Požiadavky na výrobcov automobilov sa neustále zvyšujú, najmä pokiaľ ide o znižovanie emisií, na druhej strane je tu aj atraktívnosť pre koncového zákazníka, ktorý nemusí každého pol roka prezúvať z letných pneumatík na zimné a naopak. Ako dopadli výsledky univerzálnych pneumatík nemeckého automobilového časopisu, ktoré sú svojimi rozmermi určené pre stredne veľké vozidlá SUV?

Pneumatika Hankook H750 Kinergy 4S 2 X absolútne presvedčila porotu svojimi jazdnými vlastnosťami za každého počasia, ktoré sa vyznačujú stabilitou, bezpečnou ovládateľnosťou na suchej a mokrej vozovke, vysokou odolnosťou proti akvaplaningu, ale aj nízkou hlučnosťou. Rovnako ako pri svojom testovacom debute v roku 2015, aj tento rok sa umiestnila na druhom mieste pneumatika Michelin CrossClimate 2, ktorá má mimoriadne jazdné vlastnosti na zasnežených a suchých povrchoch. Patrí do fiktívnej kategórie „ekologických pneumatík“, pretože je vyrobená s ohľadom na životné prostredie a má nízku hladinu hluku. Nízky valivý odpor šetrí náklady na pohonné hmoty a ako je pre tohto výrobcu typické, aj miera opotrebovania je veľmi nízka. Majstrom medzi univerzálnymi pneumatikami je pneumatika GoodYear Vector 4Seasons, ktorá tento rok získala bronz. Hoci má vyvážené vlastnosti pre všetky štyri ročné obdobia a poskytuje pri jazde dostatočný komfort, dlhšia brzdná dráha na suchom povrchu bola jazýčkom na váhach, ktorý ju posunul za jej konkurentov Hankook a Michelin. 

Pneumatika Michelin CrossClimate 2

Pneumatika Michelin CrossClimate 2 je vyrobená s ohľadom na životné prostredie.

Kompletné výsledky univerzálnych pneumatík 215/65 R17

Termín, dokedy je nutné prezuť letné pneumatiky na zimné, sa nezadržateľne blíži, preto neotáľajte s rezerváciou termínu. Radi vám pomôžeme vybrať nové zimné pneumatiky aj ich vymeniť. 

 

Prezuť v AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, AZ pneu

Nahoru