Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, ako sa správne starať o čelné sklo? Nestačí ho len obyčajne umyť

Bezpečnosť jazdy by mala byť vždy na prvom mieste. A práve jednou z najdôležitejších častí vozidla je čelné sklo. Je preto dôležité, aby bolo dokonale čisté. Vďaka tomu sa vaša jazda stane nielen bezpečnejšou, ale aj príjemnejšou. Ako to jednoducho dosiahnuť?

Umývanie čelného skla na aute

Na umývanie čelného skla na aute používajte špeciálne prípravky, ktoré ľahko odstránia najrôznejšie nečistoty a mastnotu. 

Tipy, ako dosiahnuť dokonale čisté sklo

Ak čelné sklo čistíte v rámci umývania celého vozidla, nechajte umývanie skla až úplne na koniec. Pokiaľ by ste sklo umyli ako prvé, mohlo by sa vám stať, že ho opäť zanesiete či umastíte niektorým z čistiacich prostriedkov. Najlepší výsledok dosiahnete, keď budete sklo čistiť nielen zvonka, ale aj zvnútra. Len tak zabránite šmuhám a zahmlievaniu skla. Pri čistení čelného skla je vhodné používať rukavice a dávať pozor, aby sklo nebolo príliš rozpálené. Inak sa čističe budú z neho odparovať oveľa rýchlejšie. Ideálne je preto čistiť sklo v garáži alebo aspoň v tieni.

Umývanie tmavého auta hadicou a penou

Ak sa pustíte do umývania celého vozidla, nechajte čistenie čelného skla až na úplný koniec. V opačnom prípade by sa mohlo sklo znovu ušpiniť.

Len voda a jar nestačia

Na čistenie autoskiel existuje celý rad najrôznejších prípravkov. Od gélov a pien až po tekuté prípravky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa všetkých nečistôt vrátane mastnoty. Aby ste ochranu čelného skla ešte viac zvýšili, použite prípravky s nanočasticami, ktoré vytvoria na skle tenkú vrstvu odpudzujúcu vodu a odolnú voči vonkajším vplyvom, ako sú čiastočky prachu, voda, mastnota, vtáčí trus alebo zvyšky hmyzu.

Správna starostlivosť o čelné sklo

Predovšetkým je potrebné zbaviť čelné sklo hrubších nečistôt. Na šetrné čistenie skiel a spätných zrkadiel je ideálna špongia z mikrovlákna, ktorá nezachytáva zrniečka prachu a bráni tak tvorbe rýh a škrabancov. Najlepšie je postupovať po poloviciach skla. Zabránite tak zasychaniu čističa na skle a šmuhám. Zároveň je dobré čistiť sklo jedným smerom a pokračovať týmto spôsobom po celej jeho šírke. Na doleštenie predného skla použite handričku z mikrovlákna alebo jednorazové čistiace obrúsky. Na trhu nájdete aj ďalšiu vychytávku, tzv. tekuté stierače skiel, ktoré nielenže zamedzia stekajúcej vode a tvorbe nepríjemných mokrých povrazov vo výhľade, ale zabránia aj usadzovaniu nečistôt a zaistia lepší výhľad.

Drobné poškodenie skla sa dá opraviť

Pri prevádzke vozidla môžu vznikať na čelnom skle rôzne škrabance, odreniny a nerovnosti. Dobrou správou však je, že väčšina z nich sa dá jednoducho odstrániť brúsnou leštenkou na sklá. Väčšie praskliny je potrebné konzultovať v autoservise, kde vám poradia, či je možné nechať sklo odborne sceliť, alebo bude nutná jeho výmena.  

Muž kontroluje ostrekovače na aute

Nezabúdajte aj na dôkladnú kontrolu a čistenie stieračov. 

Nezabúdajte na stierače

Napokon nezabudnite skontrolovať a očistiť stierače. Zabránite tak opätovnému znečisteniu predného skla. Ak však spozorujete, že na skle zanechávajú šmuhy, je najvyšší čas vymeniť ich za nové. A keď už spomíname stierače, nezabudnite skontrolovať zmes do ostrekovačov. Často sa na ňu totiž zabúda.

V rámci prevencie neváhajte skontrolovať aj vaše pneumatiky. Začína ich dezén strácať hĺbku? Neváhajte a vyberte si nové kvalitné obutie.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru