Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

6 vecí, ktoré je potrebné na aute po zime skontrolovať

Zimné mrazivé počasie nie je veľmi vhodné pre naše autá. Sneh, ľad a chemicky ošetrené cesty dávajú vozidlám poriadne zabrať. Skôr ako na jar opäť začnete ukrajovať veľké porcie kilometrov, je nutné po zimnej sezóne skontrolovať, prípadne vymeniť, niekoľko vecí. Ktoré to sú?

Ako skontrolovať autobatériu

Stav autobatérie môžete skontrolovať sami pomocou voltmetra, ale záťažový test vám urobí aj každý profesionálny autoservis.

#1 Stav batérie a kvapalín

Veľa studených štartov alebo dlhšie státie môže vybíjať batériu. Na prvý pohľad ale nepoznáte jej stav, preto je dobré skontrolovať napätie batérie voltmetrom. Ak sa na to sami necítite, nechajte to na odborníkov zo servisu, ktorí vám urobia záťažový test. Z nameraných hodnôt možno zistíte, že je čas na jej výmenu, ale na druhej strane nebudete prekvapení v najmenej vhodnom čase. 

Zamerajte sa aj na kontrolu prevádzkových kvapalín. Nečakajte, kým vás na nedostatok alebo dokonca problém upozorní kontrolka palubného počítača. Na čo sa treba zamerať v prvom rade? Motorový olej, brzdová a chladiaca kvapalina by mali byť vo vašom hľadáčiku. Zároveň by ste mali vymeniť zimnú kvapalinu do ostrekovačov za letnú, ktorá si lepšie poradí s hmyzom prichyteným na čelnom skle. 

Aký olej do auta si vybrať, aby motor perfektne fungoval? >> 

#2 Stierače

Stierače v zime veľmi trpia. Primrzajú ku sklu, na stieracích lištách sa v dôsledku teplotných výkyvov tvoria praskliny a pľuzgiere a stieranie namrznutého skla zhoršuje ich priľnavosť. Nehovoriac o tom, že vodiči ponáhľajúci sa do práce ich opakovane násilne odlepujú. Tým sa ale poškodzujú gumičky, ktoré potom na jar pri prvom daždi robia pri stieraní šmuhy na čelnom skle. Preto pri predjarnej údržbe venujte pozornosť aj servisu stieračov.

#3 Podvozok

Soľ, ktorá sa používa na posyp komunikácií, sa dostáva do rôznych miest v podvozku, kde vytrvalo pracuje na ich deštrukcii. Spôsobuje koróziu kovových častí, môže sa dostať aj do elektroinštalácie vozidla, kde môže spôsobiť nefunkčnosť niektorých zariadení. Odporúčame pred začiatkom jari zájsť do autoservisu, kde vám mechanici podvozok odborne prehliadnu.

Dôkladná kontrola podvozku v servise

Pred začiatkom jari by ste mali svojmu autu venovať trochu času a nechať ho skontrolovať v servise.

#4 Karoséria

Keď už budete v servise, nechajte si skontrolovať aj stav karosérie, respektíve laku. Ak bol niekde poškodený, soľ mohla spustiť koróziu. Ale aj dlhodobé pôsobenie ostatných nečistôt môže výrazne skrátiť životnosť laku. Nebojte sa preto zájsť s autom do umývačky, kde mu doprajete voskovanie a umytie podvozku.

#5 Pneumatiky

Na konci zimnej sezóny by mali vodiči navštíviť pneuservis a nechať si prezuť zimné pneumatiky na letné. Povinnosť mať zimné pneumatiky platí do konca marca, ale počasie dokáže pohnevať ešte v apríli. Ak sú vonkajšie teploty dlhodobo vyššie ako 7 °C, je ten správny čas na výmenu. U nás sa do pneuservisu môžete objednat vopred online. Potom už len stačí prísť v dohodnutú hodinu a do 30 minút máte prezuté.

#6 Klimatizácia

Čisteniu klimatizáce by ste mali venovať pozornosť aspoň 2x za rok, optimálne na jar pred začiatkom sezóny a na jeseň po jej ukončení. Zamedzíte tým šíreniu plesní a baktérií, ktoré sa nazhromaždia za pol roka používania v klimatizačnom systéme. Zistite aj, ako je na tom peľový (kabínový) filter a vzduchový filter.

Postaráme sa o kompletný servis vášho vozidla. Čo všetko zahŕňa? >>

Spravte si čas na predjarnú kontrolu vozidla, ušetríte si tak prípadné neskoršie starosti. Pravidelnou starostlivosťou predlžujete bezchybné fungovanie svojho vozidla. A ak teraz rozmýšľate, že aspoň dojazdíte zimné pneumatiky v lete, prečítajte si, prečo to nerobiť.

 

Objednať si jarný autoservis

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru