Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aditíva a prémiové palivá: ako fungujú a oplatí sa ich tankovať?

Aditíva sú chemické látky, ktoré zlepšujú vlastnosti nafty alebo benzínu a aktívne chránia palivovú sústavu. Prečítajte si, ako fungujú, ktoré prísady zlepšujú ich účinok a aké sú výhody a nevýhody prémiového paliva.

Tankovanie paliva na čerpacej stanici

Prémiové palivo v kombinácii s aditívami je pre palivovú sústavu najúčinnejším riešením, ale výrobca vozidla to nie vždy dovoľuje.

Čo sú aditíva a ako fungujú?

Technologický pokrok vo vývoji motorov a palivových sústav vozidiel má vplyv aj na samotných výrobcov pohonných hmôt. Čoraz modernejšie pohonné jednotky si jednoducho vyžadujú kvalitnejšie palivo. Pri jeho výrobe sa pridávajú aditíva už približne 100 rokov, stále však s väčším dôrazom na kvalitu a dodržiavanie noriem akosti.

Aditíva vo všeobecnosti potláčajú negatívne vlastnosti biozložiek, udržujú palivovú sústavu čistú a zabraňujú jej mechanickému poškodeniu, znižujú spotrebu paliva a zlepšujú výkon motora. Koľko aditív výrobca pridal do nafty alebo benzínu a aké, sa zvyčajne nedá overiť. Je to tajná receptúra, ktorá je, samozrejme, pod dohľadom príslušných kontrolných orgánov. Pri bežných palivách je množstvo aditív približne 0,3 ml na liter PHM, pri prémiových palivách je obsah aditív asi desaťnásobný.

Druhy aditív podľa ich účinku

Ak si nechcete priplatiť za prémiové palivo a zároveň vám nie je ľahostajný stav palivovej sústavy vášho vozidla, môžete si doplňovať vlastné aditíva (povýrobné). Dostanete ich na benzínke alebo v predajni s autodoplnkami. Existujú rôzne druhy, ktoré sa líšia zložením a účinkami. Okrem iného sa delia na letné a zimné. Vo väčšom alebo menšom množstve obsahujú napríklad:

  • detergentné prísady – čistia palivovú sústavu od spalín, čím zabraňujú zanášaniu ventilov, vstrekovačov a celého spaľovacieho priestoru, znižujú opotrebovanie motora a zvyšujú jeho výkon a životnosť,
  • antikorózne prísady – chránia kovové časti palivovej sústavy pred koróziou, ktorú môže spôsobiť vlhkosť alebo kyslé zložky paliva,
  • mazivostné prísady – zvyšujú mazivosť paliva, čo následne znižuje trenie medzi pohyblivými časťami palivovej sústavy, eliminujú sa tak vibrácie motora a zvyšuje sa jeho výkon,
  • prísady na zvýšenie oktánového (pre benzín) a cetánového (pre naftu) čísla – znižujú spotrebu a zabraňujú nekontrolovanému spaľovaniu benzínu, resp. zvyšujú schopnosť nafty vznietiť sa pod tlakom, čo je prospešné pri štartovaní studeného motora,
  • alebo prísady na zlepšenie filtrovateľnosti nafty – zabraňujú zaneseniu palivového filtra a zamrznutiu nafty v zime.

Skôr ako sa pustíte do doplňovania aditív, prečítajte si návod na obsluhu vášho vozidla, aby ste to motoru „nezavarili“. Môže v ňom totiž byť vetička, ktorá zakazuje pridávanie aditív do paliva. V takomto prípade potom prichádza do úvahy iba prémiové palivo.

Prečítajte si tiež: Ako správne skladovať pohonné hmoty? >>

Distribúcia paliva do motora

Pridaním aditív alebo tankovaním prémiového paliva v pravidelných intervaloch uľahčíte prácu celému palivovému systému a predĺžite jeho životnosť.

Prémiové palivo a jeho výhody

Prémiové palivá majú v porovnaní s bežnými palivami niekoľkonásobne vyšší obsah aditív, a teda aj lepšiu účinnosť. Prémiový benzín má vyššie oktánové číslo (98+), ktoré zvyšuje odolnosť paliva proti nekontrolovanému spaľovaniu. Obsahuje špeciálne aditíva, ktoré sú šetrné k palivovej sústave:

  • čistia ju, vrátane výfukového systému
  • zlepšujú výkon motora, 
  • znižujú spotrebu
  • a do určité miery potláčajú vlastnosti biozložiek obsiahnutých v palive, ktoré nie sú ničím prínosným pre chod motora. 

Biozložky spôsobujú, že sa v nádrži vytvára väčšie množstvo nežiaducich usadenín. Aj laik si domyslí, kam potom tieto usadeniny putujú.

Prémiová nafta má cetánové číslo od 58 do 65 (bežná nafta približne od 50 do 55), čo zvyšuje schopnosť nafty vznietiť sa v čo najkratšom čase. Palivo sa tak lepšie spaľuje a poskytne motoru viac energie, resp. väčší výkon. Aditíva obsiahnuté v prémiovej nafte čistia karbónové spaliny v palivovom systéme a potláčajú ich vznik. Špeciálne prísady potom zlepšujú mazivosť, zabraňujú korózii kovových súčiastok a zamŕzaniu nafty a v kombinácii s vyšším cetánovým číslom znižujú spotrebu.

Prečítajte si tiež: 11 zlozvykov, ktorými si nevedomky ničíte auto >>

Nevýhody prémiových palív

Kvalitným palivom svojmu vozidlu rozhodne neuškodíte, práve naopak. Nevýhodou však je, že za liter prémiovej nafty alebo benzínu si priplatíte. Navyše, ak chcete naozaj zvýšiť výkon motora (kone vám ale nepridá), musíte palivo s vyšším obsahom aditív tankovať pravidelne. To isté platí aj pre doplňovanie povýrobných aditív. Prvotný efekt sa dostaví po „spotrebovaní“ aspoň štyroch nádrží.

Váš dvojstopový miláčik určite nebude protestovať proti kvalitnému palivu. A nepochybne by sa mu páčili aj nejaké kvalitné pneumatiky s nízkym valivým odporom. Vyberte si ich v našom e-shope. Ponúkame prémiové značky aj pneumatiky, ktoré sú šetrné k vašej peňaženke.

 

Vyberiem si nové kvalitné pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru