Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Airbagy zachraňujú životy, ale môžu spôsobiť aj fatálne zranenie

Prvkom pasívnej ochrany, ktorý môže v prípade nehody zachrániť váš život a životy vašich spolucestujúcich, sú airbagy. Aby však splnili svoju funkciu, je potrebné pri jazde v aute dodržiavať niektoré pravidlá. V tomto článku sa dozviete, aké typy airbagov existujú, ako fungujú a čo (ne)robiť, aby vás ochránili.

Crash test aktivácie airbagu

Bez použitia bezpečnostného pásu môžu byť airbagy aj smrtiacou zbraňou.

Čo sú airbagy a ako fungujú?

Moderné technológie v aute zohrávajú v súčasnosti čoraz dôležitejšiu úlohu pri zvyšovaní bezpečnosti na cestách. Jedným z týchto technologických zázrakov je airbag, ktorý si dal patentovať John W. Hetrick už v roku 1953. Prvým sériovým automobilom s touto výbavou bol Chevrolet Impala z roku 1972. 

Celý systém airbagov sa skladá z troch častí – vzduchového vaku, generátora plynu a snímačov nárazu pripojených k riadiacej jednotke. Ak dôjde k nárazu a snímače ho vyhodnotia ako kritický, aktivuje sa v príslušnom airbagu generátor plynu. Vzduchový vak sa potom bleskovo nafúkne (do cca 0,05 sekundy) a vytvorí vankúš, ktorý chráni cestujúcich pred silným nárazom do volantu, palubnej dosky, dverí alebo skiel. Toto okamžité zväčšenie objemu vytvára ochrannú bariéru medzi telom človeka a tvrdými časťami vozidla, čo môže výrazne znížiť závažnosť zranení.

Prečítajte si tiež: Viete správne vytvoriť záchranársku uličku? >>

Najčastejšie druhy airbagov

    • Predné (čelné) airbagy chránia cestujúcich pri čelnom náraze. Sú umiestnené vo volante a nad priehradkou v palubnej doske.
    • Bočné airbagy chránia pri bočnom náraze a pomáhajú udržať telo v bezpečnej pozícii. Zvyčajne sa nachádzajú na boku predných sedadiel, ale niektoré modely vozidiel majú túto výbavu aj pre cestujúcich na zadných sedadlách.
    • Kolenný airbag zabraňuje skĺznutiu tela pod bezpečnostný pás. Pre vodiča je umiestnený pod volantom a pre spolujazdca pod odkladacou schránkou.
    • Hlavový airbag je zvyčajne umiestnený v bočnom stĺpiku. V prípade bočného nárazu sa nafúkne pozdĺž celej strany interiéru vozidla.

V súčasnosti už nie sú výnimkou ani airbagy umiestnené v lakťovej opierke medzi prednými sedadlami alebo v strednej časti zadných sedadiel, airbagy v bezpečnostných pásoch alebo airbagy pre chodcov, ktoré sú umiestnené pod kapotou v blízkosti čelného skla. 

Prečítajte si tiež: Airbag na motorku odporúčajú aj motocykloví pretekári a kaskadéri. >>

Výstraha na deaktiváciu airbagu

Ak veziete dieťa vo vajíčku na prednom sedadle, nezabudnite deaktivovať airbag spolujazdca.

Čo musíte dodržať, aby vás airbagy ochránili

Airbagy nie sú jediným bezpečnostným prvkom v aute, ale sú rozhodujúce pre záchranu života a minimalizáciu zranení pri dopravnej nehode. Aby však airbagy mohli plniť svoju funkciu, je dôležité dodržiavať pri jazde niekoľko zásadných pravidiel.

  • Vždy používajte bezpečnostné pásy. Udržia vás v bezpečnej pozícii tak, aby vás airbag nezasiahol celou silou, ktorá by mohla byť aj fatálna.
  • Viete, ako správne sedieť v aute? Aj toto pravidlo je zásadné pre vašu bezpečnosť. Volant by ste mali držať aspoň 25 cm od hrudníka. Táto vzdialenosť je potrebná na bezpečné nafúknutie airbagov. Mali by ste tiež sedieť vzpriamene, zbytočne sa nenakláňať dopredu, chrbtom sa opierať o operadlo a nohy mať na podlahe.
  • Na airbagy nič nedávajte. V prípade ich aktivácie by vás akýkoľvek predmet mohol zraniť.
  • Deti mladšie ako 13 rokov by mali sedieť na zadných sedadlách v autosedačke alebo na špeciálnom podsedáku. Ak potrebujete umiestniť vajíčko s malým dieťaťom na sedadlo spolujazdca, ktoré sa upevňuje proti smeru jazdy, nezabudnite deaktivovať airbag spolujazdca. V modernejších vozidlách stlačte príslušné tlačidlo, staršie vozidlá majú na tento účel zvyčajne zámok na kľúč v odkladacej schránke. Vypnutý airbag potom signalizuje kontrolka na palubnej doske.

Airbagy sú dôležitým bezpečnostným prvkom, ktoré vám pri dodržaní týchto zásad poskytnú maximálnu ochranu v prípade nehody. Krokom k nehode sú ale aj pneumatiky s nedostatočnou hĺbkou dezénu. Preto ich radšej včas skontrolujte a ak sú už ojazdené, kúpte si radšej nové kvalitné obutie.

 

Vybrať si nové pneumatiky overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru