Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si v zime udržíte formu na motorku a nestratíte potrebnú zručnosť?

Jazda na motorke nie je ľahká disciplína a vyžaduje si dobrý pohybový základ a tréning. Ale bez niekoľkých týždňov v sedle začne telo „tuhnúť“. Aby ste sa na jar vrátili do sedla v plnej sile, posilňujte v zime tie partie, ktoré na motorke najviac trpia, a zájdite si do krytej haly vyskúšať šikovnosť aj bežnú jazdu. V našom novom článku vám prezradíme, kde sa takéto haly nachádzajú, a poradíme vám, ako si zacvičiť aj bez posilňovne.

zimný tréning na motorke

Aj v zime je dôležité udržiavať sa v kondícii, aby vás prvá jarná jazda neprekvapila.

Precvičte si svoje vodičské zručnosti pod strechou

Zima nepatrí medzi obľúbené ročné obdobia fanúšikov jazdy v jednej stope. Áno, nájdu sa aj takí, ktorým mráz neprekáža, ale ruku na srdce, jazda pri 20 °C je úplne niečo iné. Aj mimo sezóny by sa však každý motocyklista mal starať o svoju kondíciu, trénovať jazdnú zručnosť a upevňovať svoju fyzickú zdatnosť. Obe tieto potreby môžete spojiť do návštevy krytej haly, kde si zatrénujete bez ohľadu na počasie. Pre inšpiráciu vám dáme dva tipy. 

Pitland Zličín

Tréningová aréna na pražskom Zličíne je miestom, kde sa nemusia báť prísť ani úplní začiatočníci. Ak ešte nemáte dostatok skúseností s jazdou na motorke alebo vhodné vybavenie, nevadí. V Pitlande dostanete všetko potrebné, od oblečenia až po inštruktáž techniky jazdy. Na svoje si však prídu aj skúsení jazdci, ktorí len nechcú vyjsť z cviku.

Zajazdíte si tu na ¾ elektrickej motorke ePit, takže svoj stroj nechajte v pokoji doma odpočívať. Pitbike budete môcť vytiahnuť maximálne na šesťdesiatku, ale na zdokonaľovanie jazdných zručností v hale je táto rýchlosť úplne postačujúca. 

Kurz v motoškole Lukáša Peška

Podobne si môžete precvičiť svoje vodičské zručnosti pod taktovkou známeho českého pretekára Lukáša Peška. Jeho trojhodinový intenzívny tréning prebieha v radotínskom Kart Centre, kde si môžete „oťukať“ trať na ¾ benzínovej Ohvale. Nezáleží na tom, či ste práve absolvovali autoškolu na motorku, alebo trávite všetok svoj voľný čas na okruhu. Jedinou podmienkou je, aby bol kurz obsadený 6 osobami. Je najvyšší čas zavolať kamarátom.

zimná jazda na motorke

Ujazdený sneh, snehová kaša alebo námraza nie sú bezpečné podmienky pre jazdu na motocykli.

Aj bez jazdenia je čo zlepšovať

Jazda na motorke môže byť pre niekoho relaxačným koníčkom, pre iného spôsobom, ako vyplaviť aj posledné zvyšky adrenalínu. V každom prípade ale musíte byť schopní správne koordinovať svoje pohyby a mať dostatočnú silu a ohybnosť, hoci len na nasadnutie. Všetky tieto svalové návyky, ktoré si upevňujete počas sezóny, sa v zime postupne strácajú

Ale jar tu bude čo nevidieť. Nepodceňte preto svoju kondíciu a venujte aspoň polhodinu denne jednoduchým cvikom, ku ktorým nepotrebujete takmer žiadne vybavenie

Stoj na špičkách

Státím na špičkách posilňujete svaly a úpony v členkoch, ktoré potrebujete na radenie alebo na prenos váhy, a učíte sa pracovať s ťažiskom.

Dajte si ho na rozohriatie. Postavte sa rovno s nohami pri sebe a päty vyťahujte čo najvyššie to pôjde.

Postoj jazdca na koni (horse stance)

S postojom typickým pre jazdca na koni posilňujete stehenné a bedrové svaly a učíte sa koordinovať svoje telo. Postoj vychádza z východných bojových umení na nácvik úderov, ale využíva sa aj v joge.

V praxi to vyzerá tak, že sa vzpriamene postavíte, široko sa rozkročíte, špičky nôh nasmerujete od seba a kolená pokrčíte do drepu. Zároveň spojíte ruky v úrovni hrudníka dlaňami k sebe. Takto treba vydržať tri sekundy a cvik zopakovať desaťkrát v troch sériách

Pri tomto cviku vám odporúčame, aby ste si postupne pridávali záťaž. Do rúk si preto dajte činku a pri ďalšom cvičení siahnite po ťažšej. Keď sa dostanete k najťažšej, čo doma máte, pri každom tréningu záťaž zase znižujte. Vaše telo si tak nezvykne na jednu záťaž a budete posilňovať efektívnejšie.

postoj jazdca na koni

Horse stance je obdobou jogínskej pozície goddess.

Drep v najťažšej polohe

Pri klasickom drepe posilňujete bedrové svaly, rovnomerne zaťažujete celý objem nôh a učíte sa dýchať bránicou.

Táto poloha pripomína sed na motorke a je podobná predchádzajúcej polohe. Tentoraz však dajte chodidlá od seba na šírku ramien a na päty preneste asi o 10 % väčšiu váhu ako na špičky. Potom klesajte tak dlho, kým nebudete mať stehná rovnobežne so zemou, a vydržte. Cvik zopakujte desaťkrát v troch sériách.

Vis na hrazde

Pri vise si uvoľníte celú chrbticu, posilníte svaly a všetky úpony v oblasti ramien aj úchop v dlaniach.

Na tento cvik vám stačí aj hrazda medzi zárubňami. Tyč hrazdy uchopte nadhmatom na miestach, ktoré sú len o trochu ďalej od konca vašich ramien. Na hrazde uvoľnite celú váhu tela a vydržte aspoň 30 sekúnd. Pri ďalšom tréningu skúšajte vydržať dlhšie. Ak chcete ešte viac uvoľniť chrbát, zľahka krúžte nohami alebo nimi kývajte do strán.

Zavesiť sa na hrazdu vám odporúčame aj počas sezóny, po návrate z vášho motovýletu. Chrbát je totiž na motorke zhrbený v jednej polohe, čo mu neprospieva.

Navíjanie lana na tyč

Obyčajným otáčaním tyče so závažím posilňujete svaly na prstoch a na predlaktí.

Na navíjanie potrebujete násadu na zmeták alebo dlhšiu tyč činky. Doprostred násady priviažte lano so závažím. Najlepšie bude držať menší kettlebell. Uchopte tyč oboma rukami, pričom ruky majte na šírku ramien v 90-stupňovom uhle. Závažie pomaly namotávajte a spúšťajte späť nadol len pohybom zápästia. 

Cvičenie oceníte, ak radíte s medziplynom. Lano so závažím pripevneným v strede tyče navíjajte a spúšťajte tak dlho, kým vám to ruky dovolia.

Lezenie po štyroch

Aby ste boli schopní prenášať váhu na riadidlá bez podivných zvukov z motora, ktoré pripomínajú klopanie, posilnite si väzy, kĺby a svaly rúk lezením po štyroch. Zlepšíte si aj celkovú silovú vytrvalosť a koordináciu.

Najprv si kľaknite na všetky štyri. Ruky máte pod ramenami, kolená pod bedrami. Zaprite špičky nôh do podložky a zdvihnite kolená tak, aby ste si udržali rovný chrbát. Teraz kráčajte do kríža, čiže s pravou rukou ide ľavá noha a naopak. Cvičenie pre vás končí v tom momente, keď neudržíte dobrú techniku.

Najlepší tréning? Jazdiť, jazdiť, jazdiť

Svoje vodičské zručnosti a pohybové vzorce vždy najlepšie zdokonalíte v praxi. Ak vás slnko za oknom bude lákať na zimnú jazdu, nebráňte sa, ale uistite sa, že cesty sú suché. S kvalitným oblečením a potrebným vybavením si môžete jazdu na motorke v zime naozaj užiť. Nezabudnite prispôsobiť štýl jazdy vonkajším podmienkam. Po návrate zbavte stroj všetkých nečistôt a zvyškov posypovej soli.

Pravidelné cvičenie a príležitostná jazda v zime vám pomôže zdokonaliť vodičské zručnosti a zlepšiť fyzickú kondíciu. Na novú sezónu pripravte aj vaše pneumatiky. Ak sú už zrelé na výmenu, neváhajte a kúpte si nové.

 

Vybrať si kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru