Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako vymeniť olej v motorke?

Podľa odporúčaní výrobcov motocyklov by ste mali vymeniť motorový olej po najazdení každých 5–6 tisíc kilometrov, alebo každý rok. Ak nad výmenou vždy len mávnete rukou a jazdíte so starým olejem hoci aj niekoľko rokov, vytvárate si veľký problém, ktorý môže viesť až k nevratnému poškodeniu motora. Výmena oleja v motorke pritom nie je vôbec náročná a nezaberie vám ani hodinu. Stačí len dodržať základné pravidlá a kúpiť si vhodný olej.

Výmena oleja v motorke

Nezabúdajte na pravidelnú výmenu oleja. V prípade, že túto údržbu motorky podceníte, môže dôjsť až k nevratnému poškodeniu motora.

Na jar, alebo na jeseň? Názory sú rôzne

Medzi motocyklistami sa vedú vášnivé diskusie, či je lepšie meniť olej na jeseň pred zazimovaním, alebo na jar v rámci prípravy motocykla na ďalšiu sezónu. V servisných manuáloch sa o ideálnej dobe na výmenu oleja nedozviete, udávané sú len odporúčané intervaly podľa dátumu a najazdených kilometrov.

Oboje má svoje výhody a nevýhody. Ak olej vymeníte už na jeseň, budete mať pri jarnom servise o starosť menej. Motorka ale bude stáť počas zimy nedotknutá a často pri nízkych teplotách, čo novému oleju príliš neprospeje. Ak olej vymeníte na jar, bude zase starý olej stuhnutý a bude zle odtekať, preto by ste ho mali vymeniť až po krátkej jazde, keď sa zahreje. Záleží to od vás, kedy budete meniť motorový olej. Dôležité je, aby ste na výmenu nezabudli a nepodceňovali ju.

Pred výmenou oleja zahrejte motor

Skôr ako nalejete do motora nový čistý olej, musíte ten starý vypustiť. Platí pravidlo, že olej by sa mal vypúšťať zo zahriateho motora. Jeho viskozita bude vyššia, a tak sa znižuje riziko, že by jeho časť ostala v útrobách motora. Pred výmenou absolvujte krátku jazdu, hneď potom postavte stroj na rovinu a vypnite motor.

Pripravte si nádobu na zachytenie použitého oleja a uvoľnite vypúšťaciu skrutku. Zahriaty olej bude tekutý a z motora vytečie za niekoľko minút. Pri manipulácii buďte opatrní, teplota oleja môže byť vysoká. Nikam sa neponáhľajte a nechajte motorku stáť pokojne aj niekoľko hodín, aby sa z motora vyplavili všetky nečistoty.

Okrem oleja vymeňte aj filter

Ak meníte starý olej za nový, odporúčame súčasne s ním vymeniť aj olejový filter. Je pomerne lacný a výmena zaberie len pár minút. Aj keď sa olejové filtre nemusia meniť tak často ako samotné oleje, napriek tomu odporúčame zakaždým ich výmenu. Nebudete musieť loviť v pamäti, kedy ste filtre naposledy menili a budete mať istotu, že spoľahlivo zachytia akékoľvek nečistoty.

Vyskrutkujte starý filter a pripravte si nový. Odstráňte z neho ochrannú fóliu a vazelínou pretrite gumový lem. Vložte ho na miesto pôvodného filtra a pevne dotiahnite rukou, aby sa pri jazde neuvoľňoval.

Nalejte nový olej, a môžete vyraziť

Ak z motora vytiekla posledná kvapka znečisteného oleja, je načase napustiť do neho nový. Nezabudnite naspäť priskrutkovať vypúšťaciu skrutku, aby vám nový olej z motora nevytekal. Pripravte si nádobu s olejom a pomaly ho nalievajte do motora.

Priebežne kontrolujte hladinu pomocou kontrolnej rysky a dolievajte tak dlho, dokiaľ nebudete mať olej v určenom rozmedzí. Motorového oleja musí byť dostatočné množstvo, na druhej strane nie je dobré motor olejem preliať. Ak by ste nového oleja naliali príliš veľa, môžete prebytočné množstvo vypustiť opätovným povolením skrutky.

Používajte motorové oleje odporúčané výrobcom

Na trhu narazíte na mnoho výrobcov motorových olejov. Vo výsledku nie je ani tak dôležité, akú značku si vyberiete, ale aký typ si vyberiete. Vždy dodržujte pokyny uvedené v manuáli a používajte len odporúčané typy olejov. Najdôležitejšími parametrami sú výkonnostná trieda (ACEA alebo API) a klasifikácia SAE, ktorá určuje viskozitu. Podľa toho poznáte, či je olej minerálny, alebo syntetický.

Môžete používať oleje rôznych výrobcov, ale vždy musia mať rovnaké parametre. Neodporúča sa vymeniť horší olej za typ s lepšími parametrami – hrozí upchatie mazacích kanálikov. Ak vám olej dochádza a potrebujete ho doliať, používajte rovnakú značku s rovnakou viskozitou.

Pripravujete motorku na sezónu? Vymeňte olej za nový a skontrolujte aj stav motocyklových pneumatík. Ak už majú to najlepšie za sebou, pozrite sa na ponuku kvalitných motocyklových pneumatík od mnohých svetových výrobcov, z ktorej si vyberiete. Nenechajte si ujsť ani nové modely pneumatík Michelin, ktorými sezónu v roku 2020 zahájite s veľkou parádou.

 

Vyberte si kvalitné pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru