Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo skontrolovať a pripraviť pred dovolenkou na motorke

V každom motorkárovi určite vyvolá pocit slobody a dobrodružstva už len myšlienka na zahraničnú dovolenku na motorke. Aby ste si však mohli naozaj užiť bezstarostnú jazdu, je dôležité nepodceniť prípravu. Predtým, než sa vydáte na dlhú cestu aj cez niekoľko hraníc, prečítajte si nasledujúce praktické rady. Pomôžu vám získať nezabudnuteľné zážitky bez technických problémov a zbytočného stresu.

Dovolenka na motorke v zahraničí

Cestovanie na motorke ponúka veľa dobrodružstiev, ale nezabúdajte, že je aj fyzicky náročné.

Aký je technický stav vášho motocykla?

Pred odchodom na dovolenku je potrebné skontrolovať technický stav vášho stroja. Musíte si byť stopercentne istí, že je v optimálnej kondícii a zvládne trasu, ktorú plánujete prejsť. Ak nemáte odvahu zasahovať do „organizmu“ motorky, radšej navštívte odborný servis. Skúsení motorkári si však určite poradia aj sami. Na čo by ste sa mali zamerať?

  • Skontrolujte olej a v prípade potreby ho vymeňte aj s filtrom. Pri starších motocykloch je interval výmeny približne 6 000 km, pri novších to môže byť aj viac ako 10 000 km.
  • Jedným z najdôležitejších komponentov je brzdový systém. Ak už brzdové platničky patria do starého železa, kúpte si nové. Posvieťte si aj na čeľuste a brzdovú kvapalinu. Kedy ste ju naposledy menili?
  • Máte pocit, že vám v poslednom čase narastá spotreba paliva? Príčinou môže byť upchatý vzduchový filter. Jazda so zaneseným filtrom navyše neprospieva životnosti motora.
  • Pre bezpečné a pohodlné cestovanie je dôležitý aj stav pneumatík. S ojazdenými pneumatikami si horské serpentíny neužijete, nehovoriac o tom, keď zaprší. Kúpili ste si pred časom nové? Potom sa aspoň presvedčte, že sú nahustené na správny tlak, a to aj s ohľadom na to, koľko batožiny poveziete a či pôjdete sami, alebo so spolujazdcom.
  • Skontrolujte aj svetlá, smerovky, všetky páčky, hadičky, tesnenia – skrátka všetko, čo by vám v prípade poruchy mohlo na ceste spôsobiť problémy.

Nezabudnite si pribaliť aj základné náradie na motorku a drobné náhradné diely, a to pre prípad, že by ste nutne potrebovali opravu na mieste. Hodiť sa vám bude aj súprava na opravu defektu.

Čo si zbaliť

Pri balení batožiny by ste mali mať na pamäti, že ste obmedzení priestorom a zaťažením motorky. Preto si vezmite len to najnutnejšie a vyhnite sa zbytočnému nákladu. Predpokladáme, že motolekárničku vozíte vždy, pretože patrí k povinnej výbave motocykla. Pridajte do nej ešte základné lieky proti horúčke a črevným problémom.

Pribaľte si aj zámok na motorku, ktorý vám dodá pocit bezpečia, keď sa vzdialite od svojej jednostopovej lásky. Ďalej vám príde vhod:

  • plachta na motorku proti dažďu,
  • sieťka, pod ktorú upevníte všetko, čo bude treba,
  • papierová mapa
  • a navigácia alebo držiak na mobil.

Čo by mala spĺňať navigácia na motorku a ako si ju vybrať? >>

Pamätajte aj na vhodné oblečenie na motorku

Nemusíme vám pripomínať, že prilba patrí k základnej výbave motorkára. Krokom k bezpečnejšej jazde sú však aj pohodlné rukavice na motorku alebo vhodná obuv, ktorá vás ochráni v krízových situáciách, ale zároveň sa prispôsobí vášmu štýlu jazdy. Väčší pocit bezpečia vám poskytnú aj chrániče hrudníka, chrbtice a bedier.

A čo si obliecť v lete na motorku, aby ste už po prvých kilometroch „neprepotili kabát“? Šortky a tričko si určite nechajte na večerné korzo. V suchu budete s termobielizňou, bundou s dobrou priedušnosťou vzduchu a svetlými nohavicami na motorku. Príjemné budú aj rifle s kevlarovou výstužou.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Radšej investujte do nových pneumatík, s ktorými si užijete horské serpentíny bez obmedzenia.

Nezabudnite na doklady a poistenie

Okrem vodičského a technického preukazu budete potrebovať aj doklad o poistení motorky. Ak sa chystáte do krajiny mimo EÚ, overte si, či pre motorku nepotrebujete medzinárodný vodičský preukaz alebo iné povolenie. Odporúčame vám tiež uzavrieť cestovné poistenie s krytím liečebných nákladov a asistenčnými službami v prípade nehody alebo poruchy, ako aj poistenie proti krádeži motocykla. Pred cestou si tiež skontrolujte platnosť svojich dokladov a ich kópie si uložte do cloudu alebo ich pošlite na svoj e-mail.

Dôkladne si naplánujte trasu

Aby vás na ceste nič neprekvapilo, je dobré sa vopred informovať o dopravných predpisoch a situácii v krajinách, ktorými budete prechádzať. Zistite si, aké sú rýchlostné limity a či na trase platia nejaké obmedzenia pre motorky alebo uzávierky. Ak sa chystáte do horských oblastí, počítajte so zmenami počasia a terénu a prispôsobte tomu svoje vybavenie.

Ste v dobrej kondícii?

Dlhé trasy vyžadujú fyzickú a psychickú formu, preto by ste mali trénovať svoju kondíciu na motorku. Určite ste už pred dovolenkovou sezónou nazbierali poriadnu porciu kilometrov na domácich výletoch, ale nezaškodí, ak si denne doprajete niekoľko minút cvičenia na posilnenie svalov a jazdných schopností. Vyskúšajte napríklad drepy, ktoré pripomínajú sedenie na motorke, stoj na špičkách alebo navíjanie lana so záťažou na tyč. A predtým, než sa vyberiete na cestu, doprajte si dostatok odpočinku.

Nech už idete na ktorúkoľvek svetovú stranu, jazdite bezpečne a s rozumom. To prvé vám pomôžu zvládnuť osvedčené motocyklové pneumatiky. Tie od nás si môžete obuť už pozajtra.

 

Vybrať si nové motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru