Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Manuál vs. automat – fakty bez príkras

Trend rastúceho záujmu o automobily vybavené automatickou prevodovkou pozorujeme už niekoľko rokov, a to v celej Európe. Pritom práve európski vodiči sa k automatom stavali vždy trochu skepticky. O to výraznejšie sa prejavujú odlišné názory priaznivcov automatov a tých, ktorí si jazdu bez riadiacej páky nevedia predstaviť. Aké sú výhody a nevýhody vozidiel s manuálnou a automatickou prevodovkou? Emócie nechajme bokom a zamerajme sa na fakty.

Žena za volantom s kávou v ruke

 Manuál aj automat majú svoje výhody a nevýhody. Automatická prevodovka vám ušetrí veľa radenia najmä pri jazde v kolónach či po meste.

Chcete mať maximálnu kontrolu nad vozidlom? Vyberte si manuál

Ak patríte medzi jedincov, ktorí chcú mať všetko pevne v rukách a získať maximálnu kontrolu nad vozidlom, bez váhania si vyberte automobil s manuálnou prevodovkou. Pri vedení auta s manuálom sa prejavia schopnosti alebo neschopnosti vodiča spojené s nárokmi na vysokú presnosť a citlivú prácu so spojkou. Bude záležať len na vás, aký rýchlostný stupeň zaradíte a kedy. Vedenie auta s manuálom bude pre vás pravdepodobne zábavnejšie.

Pre veľa vodičov však predstavuje práca s riadiacou pákou a s tromi pedálmi len problémy. Preraďovanie rýchlostí ich stresuje a zhoršuje koncentráciu pri vedení vozidla. Iným zase manuálne radenie nerobí žiadne problémy, ale zbytočne ich unavuje a pri častom preraďovaní aj obťažuje.

Na otázku, či má zmysel investovať do auta s automatickou prevodovkou, si musíte odpovedať sami. Záleží totiž na tom, či je pre vás stopercentná kontrola vozidla výhodou, alebo prekážkou. Veľa nových áut s automatom navyše umožňuje prepínať režimy (mesto, šport, nízka spotreba a i.), vďaka ktorým sa spôsob preraďovania rýchlostí čo najviac priblíži vašim predstavám o štýle jazdy.

Pri jazde v kolóne budete za automat radi

Sú situácie, v ktorých by automatickú prevodovku ocenili aj jej zarytí odporcovia. Typicky ide o zdĺhavé jazdenie v kolónach alebo v mestách, ktoré je pri vedení auta s automatom naozaj pohodlné. Stačí len šliapnuť na plyn a ísť. V prípade áut s manuálom je to oveľa zložitejšie – neustále striedanie rýchlostného stupňa a neutrálu prestane rýchlo baviť asi každého.

Nákupom auta s manuálnou prevodovkou ušetríte

Nové autá vybavené kvalitnými automatickými prevodovkami sú drahšie než autá s manuálom. Ak oželiete komfort vedenia auta s automatom, ušetríte aj niekoľko desiatok tisíc, ktoré potom môžete investovať do vyššej výbavy auta alebo do príslušenstva.

Myslite aj na to, že na autách s automatom je vyššia nielen ich obstarávacia cena, ale aj následný servis. Automatická prevodovka je totiž náchylnejšia na poruchy a vyžaduje častejšiu údržbu vrátane výmeny olejov. Podľa odborníkov by sa mal prevodový olej a filter v automatických prevodovkách meniť minimálne po najazdení každých 50 000 až 100 000 kilometrov.

Manuálnu prevodovku môžete zničiť nesprávnym používaním

Aj manuálne prevodovky sa dajú relatívne ľahko poškodiť. Najčastejšie býva na vine vodič, ktorý sa môže dopúšťať množstva zlozvykov znižujúcich životnosť prevodovky alebo spojky. Časté je tzv. „počítanie zubov“, ktoré sa prejavuje nepríjemným zvukom pri zošliapnutí spojky v nesprávnej chvíli.

Prevodovku a spojku potom vodiči zbytočne ničia tým, že stoja na pedáli, používajú v kopci spojku namiesto brzdy, odkladajú nohu na pedál spojky alebo opierajú ruku o riadiacu páku. V prípade vozidiel s automatickou prevodovkou tak starosti s ničením prevodového mechanizmu vlastným pričinením skoro odpadajú.

Automatická prevodovka: pohodlie na dlhých cestách

Automobily vybavené automatickými prevodovkami si dlhodobo pochvaľujú najmä tí, ktorí vyrážajú na dlhé niekoľkohodinové cesty. Môžu sa totiž pohodlne oprieť, uvoľniť nohu a len pridávať plyn podľa potreby. V kombinácii s rôznymi asistentmi a pokročilými systémami sa vodič takmer vôbec nemusí zaoberať šoférovaním a len kontroluje pohyb auta. Vďaka tomu vydrží v bdelom stave dlhší čas a nebude tak vyčerpaný ako po viachodinovom vedení auta s manuálom.

Automat je vhodný pre začiatočníkov, ale…

Začínajúci vodiči nedajú na automobily s automatom dopustiť. Už tak majú čo robiť, aby zvládli vnímať premávku na vozovke, sledovať značky, ovládať smerovky a robiť veľa ďalších potrebných úkonov, ktoré si zautomatizujú a osvoja až po nejakom čase. Ak však budete robiť autoškolu na vozidle s automatom, nebudete môcť v budúcnosti viesť autá s manuálom.

Vodiči, ktorí majú klasické vodičské oprávnenie v plnom rozsahu, ale hneď presadli do auta s automatom, zase môžu rýchlo vyjsť z cviku. Pre vodičov to nebude predstavovať žiadny problém až do chvíle, keď si budú musieť sadnúť do cudzieho auta s riadiacou pákou.

Ktoré autá majú nižšiu spotrebu? Nie je to jednoznačné

Niekedy sa hovorí o tom, že z hľadiska spotreby sú úspornejšie autá s automatom, inokedy zase, že tie s manuálnou prevodovkou. Ako je to v skutočnosti? Odpoveď nie je jednoznačná. V prípade starších modelov áut, ktoré sú vybavené menej pokročilými systémami automatického radenia, majú spravidla nižšiu spotrebu autá s manuálom.

Prejaví sa to najmä pri jazde v meste. Na automatickej prevodovke sa totiž nedá zaradiť neutrál ako na manuálnej. Rýchlosť je zaradená nepretržite, a to aj pri státí na križovatke alebo pri jazde v kolónach.

V prípade automobilov súčasnej produkcie však majú mierne nižšiu spotrebu naopak tie s automatickou prevodovkou. Sú plné elektroniky, a tak dokážu preraďovať rýchlosti rýchlo, presne a efektívne. Straty z jazdy v meste potom rýchlo doženú pri vyšších rýchlostiach.

Výhody manuálu Výhody automatu
Nižšia cena vozidla Jednoduché ovládanie aj pre začiatočníkov
Maximálna kontrola nad autom Nižšia spotreba (len v prípade moderných vozidiel)
Lacnejší a jednoduchší servis Minimálne riziko poškodenia vinou vodiča
Mnohým prináša väčší zážitok z šoférovania Pohodlné šoférovanie na dlhých cestách
Komfortná jazda v kolóne alebo v meste

Či sa už rozhodnete pre vozidlo s automatom, alebo s manuálom, nezabudnite na kvalitné pneumatiky. Zoznámte sa s najlepšími športovými pneumatikami pre rok 2020 alebo s nezávislými testami pneumatík. Použitie kvalitných pneumatík s dostatočnou hĺbkou dezénu je dôležité pre komfortnú a bezpečnú jazdu bez ohľadu na spôsob radenia.

 

Vyberte si z kvalitných pneumatík osvedčených značiek

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru