Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, aký je rozdiel medzi pneumatikami a banánmi?

Pneumatiky vydržia oveľa dlhšie čerstvé! Nie, nie je to náš obľúbený vtip–kameňák, aj keď by vlastne mohol byť. Touto krátkou hádankou chceme upozorniť na množstvo mýtov a poloprávd, ktoré sa týkajú životnosti nových pneu. Realita na cestách je totiž trochu iná.

pneumatiky niesú banány

Viete, aký je rozdiel medzi pneumatikami a banánmi?

Svetlo do celej problematiky vniesla firma Michelin, ktorá nechala urobiť hneď tri nezávislé testy u renomovaných zdrojov. Na čo by ste si mali pri nákupe pneu skutočne dávať pozor?

Ako rýchlo starnú nové pneumatiky?

Neexistujú žiadne rozdiely vo výkone čerstvo vyrobených pneumatík a pneu skladovaných po dobu troch rokov. Bodka. Na tom sa zhodli vysokorýchlostné testy realizované Kórejským úradom pre ochranu spotrebiteľa aj testy valivého odporu, ktoré mal na starosti nemecký autoklub ADAC – jeho testy pneumatík tiež pravidelne uverejňujeme.

Štúdia zo Saúdskej Arábie, publikovaná v odbornom časopise Rubber, Chemistry and Technology, ďalej ukazuje, že pneumatika, s ktorou aktívne jazdíte po dobu jedného roku, vykazuje rovnaké známky starnutia ako pneumatika skladovaná po dobu 10 rokov.

A to ani nezáleží na tom, či sa jedná o pneu Michelin či obutie od iných výrobcov kvalitných pneumatík. Takými vlastnosťami sa banány pochváliť nemôžu ani v tých najdivočejších snoch.

Viac informácií o DOTke nájdete v našom videu

Na čo si dávať pozor pri nákupe?

Oveľa dôležitejší než dátum výroby je tak údaj o tom, kedy bola pneumatika namontovaná na vozidlo. Behom prevádzky je totiž vystavená ďaleko náročnejším podmienkam než pri správnom uskladnení. Jednak je nafúknutá a zaťažená váhou celého vozidla, ale predovšetkým čelí nárazom, šmykom a ďalším premenlivým jazdným podmienkam.

Zato v sklade? To je iný život. Pneumatika je prázdna a nie je vystavená žiadnym teplotným výkyvom ani nástrahám ciest. Každá idyla však raz skončí. Nepredané nové pneumatiky staršie 10 rokov doporučuje firma Michelin z predaja odstrániť.

alloy-wheel-2417026_960_720

Informáciu o dátume výroby nájdete na boku pneu za skratkou DOT. Info o dátume obutia pneu si buď musíte pamätať alebo vydolovať z pôvodného majiteľa.

Montážou starostlivosť nekončí…

… a veľa šoférov na to často zabúda. Životnosť pneu môžete významne ovplyvniť správnou starostlivosťou. Pravidelne kontrolujte správne nahustenie pneumatík, hĺbku dezénu a nechajte si čas od času zoriadiť geometriu kolies. V dlhodobom horizonte to ocení aj vaša peňaženka.

Problematikou jednotlivých aspektov správnej starostlivosti o pneu sa na našom blogu pravidelne zabývame, takže budeme radi, keď budete pokračovať v čítaní. Alebo si nechajte poradiť rovno od našich profesionálov – stačí, keď sa ozvete. Postaráme sa o vás.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroje fotografií: Flickr.com, Pixabay.com

Nahoru