Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Viete, dokedy vám platí vodičský preukaz?

Skontrolujte si vodičský preukaz! Aj vodičský preukaz so zdanlivo nekončiacou dobou platnosti má svoj termín exspirácie. Ste jedným zo šťastlivcov, ktorí si ho budú musieť vymeniť? Prečítajte si, ako to urobiť a čo hrozí, keď nad výmenou len mávnete rukou.

Vodičský preukaz, ktorému uplynula doba platnosti

Jazda s vodičským preukazom, ktorému uplynula doba platnosti, sa vám môže predražiť.

Na Slovensku je stále v obehu 5 druhov vodičských preukazovAk máte ešte ružový, zalisovaný v plastovom obale, mali by ste spozornieť. Tento najstarší typ vodičského preukazu bol vydávaný do 19. januára 2013 s neobmedzenou platnosťou. V nadväznosti na harmonizáciu právnej úpravy vo všetkých členských krajinách EÚ sa jeho platnosť čoskoro skončí

S výmenou počítajte aj v prípade novších typov, na ktorých nie je uvedený dátum platnosti. Podľa nasledujúceho prehľadu ľahko zistíte, ako rýchlo by ste sa mali ponáhľať na úrad.

  • Vodičské preukazy vydané od 1. 1. 1993 do 30. 4. 2004 musíte vymeniť do 31. 12. 2023.
  • Vodičské preukazy vydané od 1. 5. 2004 do 18. 1. 2013 musíte vymeniť do 31. 12. 2032.

Nové řidičské průkazy platí 15 nebo 5 let

Platnosť ostatných vodičských preukazov, vydaných od 19. 1. 2013, môžete jednoducho skontrolovať na samotnom preukaze. Policajný orgán vydáva preukazy s platnosťou pätnásť rokov, ak ste nedosiahli vek 65 rokov. Platnosť vodičských preukazov vydávaných osobám starším ako 63 rokov je päť rokov s podmienkou platného dokladu o zdravotnej spôsobilosti.

Vodičské oprávnenie pre skupiny C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D alebo D+E sa vydáva s platnosťou na päť rokov. 

Chcete získať vodičský preukaz na motocykel? Prečítajte si, akú skupinu potrebujete. >>

Ako si vymeniť vodičský preukaz?

Vodičský preukaz vám vymení na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva. Vezmite si so sebou:

  • platný občiansky preukaz alebo pas
  • vodičský preukaz, o ktorého výmenu žiadate.

Fotografiu si nosiť nemusíte, vyfotografujú vás na mieste – takže sa nezabudnite pekne upraviť, ak si zakladáte na tom, že na dokladoch dobre vyzeráte.

Aká je pokuta za jazdu s vodičským preukazom, ktorému vypršala platnosť?

Ak budete mať to šťastie a zastaví vás kontrola, môže sa stať, že za jazdu s vodičským preukazom, ktorému vypršala platnosť, dostanete pokutu. Tá môže byť až 30 €, ak ju zaplatíte na mieste, a 100 , ak pôjdete do správneho konania. A to sa veľmi neoplatí.

Prečítajte si tiež, kde hľadať aktuálne znenie českého zákona a ako fungujú „trestné“ body?  >>

Kontrola platnosti dokladov potrebných na vedenie vozidla v cestnej premávke je dôležitá. Nezabudnite však kontrolovať aj stav vášho vozidla. Na pravidelnú kontrolu ho vždy privezte do profesionálneho autoservisu. A keď sa budete rozhodovať kúpiť si nové pneumatiky, pri ich výbere aj pri prezutí vám tiež pomôže AZ pneu.

 

Chcem kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru