Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zahraničná dovolenka v jednej stope: 6 destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť

Niektorí sa uspokoja len s lokálnymi výletmi, iní si neodoprú každoročnú moto dovolenku aj cez niekoľko hraníc. Ak ste srdcom dobrodruh a plánujete spoznávať zahraničné krásy zo sedla svojho stroja, čítajte ďalej. V tomto článku nájdete inšpiráciu pre svoj dovolenkový moto itinerár.

Zahraničná dovolenka na motorke

Horské panorámy spoza riadidiel sú pre každého motorkára dychberúcim zážitkom.

Dobrodružstvo, sloboda, krásne scenérie. Nielen to ponúka dovolenka na motorke, ktorá vám umožní objavovať neznáme krajiny a zažiť vzrušenie z jazdy na dvoch kolesách. Dávate prednosť horským serpentínam, malebným plážam alebo odľahlejším miestam na vidieku? Náš výber vás zavedie do vzrušujúcich európskych destinácií, kde si nájdete to svoje. A možno aj trochu ďalej.

#1 Rakúsko: okolo Mariazell so zajížďkou do Thalu

Rakúsko je obľúbenou destináciou motorkárov vďaka známej Grossglockner Hochalpenstrasse, ktorá vedie cez vysoké alpské hrebene a ponúka veľkolepé výhľady. Častým cieľom sú aj rakúske jazerá. Pohodovú vyhliadkovú jazdu však ponúka aj hlavná cesta okolo Mariazell, kde nie je núdza o serpentíny. 

Potom si trasu predĺžte až do Grazu. Na jeho predmestí leží mestečko Thal, známe ako rodisko Arnolda Schwarzeneggera, ktorý sa netají svojou vášňou pre motorky. V jeho múzeu môžete obdivovať legendárny Fat Boy z filmu Terminátor.

Spolujazdec na motorke nemusí byť príťažou, ak dodržíte tieto pravidlá. >>

#2 Slovinsko: cez Julské Alpy k moru

Trasa z rakúskeho Villachu cez hraničný priechod do Slovinska vás zavedie do jednej z najznámejších turistických oblastí krajiny – Julských Álp. Nachádza sa tu Triglavský národný park s najvyššou horou Slovinska. Odtiaľ môžete pokračovať k malebnému jazeru Bled s ikonickým ostrovným kostolom a ďalej cez Ľubľanu do Postojnej, kde stojí za návštevu Postojenská jaskyňa. Cestu zakončite treba kúpaním na slovinskom pobreží.

#3 Za krásami Bosny a Hercegoviny

Ak už poznáte Chorvátsko ako svoje topánky, vydajte sa ďalej na východ. Susedná Bosna a Hercegovina ponúka rovnako krásne scenérie. Tu a tam sa síce nevyhnete šotoline, ale pre off-roadových nadšencov to nie je žiadna prekážka. V druhom najväčšom meste Banja Luka, ktoré nie je príliš v hľadáčiku turistov, môžete preskúmať miestne kultúrne dedičstvo. Ďalej pokračujte smerom na:

  • mesto Jajce, ktoré je známe Plivskými vodopádmi,
  • prírodný park Blidinje s jazerom v ľadovcovom údolí,
  • mesto Mostar, kde sa nachádza slávny Stari Most
  • a vodopády Kravica, kde sa môžete vykúpať.

Stari Most v Mostare

Mesto Mostar vás očarí výhľadom na okolité hory, ale aj bohatou históriou mesta.

#4 Španielsko: z Barcelony na africký kontinent

Cesta do Španielska na motorke by sama o sebe trvala niekoľko dní, takže ak nechcete strácať čas, nechajte si sem svoj stroj poslať prepravnou spoločnosťou. Sami sa do Barcelony dostanete najrýchlejšie letecky. Potom už len vyzdvihnite svoj stroj a vyrazte na cestu.

Vydajte sa na juh pozdĺž pobrežia, kde sa oplatí navštíviť prírodný park s deltou rieky Ebro, mesto Valencia a hrad svätej Barbory v Alicante. Tu sa na chvíľu rozlúčte s morom a vydajte sa do Granady. Cestou budete obdivovať vysoké vrcholy pohoria Sierra Nevada, ktoré sú aj v lete zahalené do snehovej pokrývky. 

Ďalším miestom na trase je mesto Malaga. Odtiaľ sa môžete vydať približne 100 km dlhým úsekom s krásnymi zákrutami do mesta Ronda s historickým mostom Puente Nuevo, a ďalej do Sevilly. Ak vám Španielsko nestačí, Malaga je skvelým východiskovým bodom na cestu do Maroka. Môžete sa však tiež plaviť trajektom z Algecirasu do Ceuty, španielskeho autonómneho mesta v severnej Afrike.

Ako si vybrať kufor na motorku? >>

#5 Škandinávia: z Kodane na Nordkapp

Nordkapp je veľmi obľúbenou destináciou medzi motorkármi. Na najsevernejší cíp Európy prístupný po ceste vás zavedie nórska chrbticová komunikácia E6, zdobená prekrásnou prírodou. Z Kodane prejdite do švédskeho Göteborgu, pokračujte do Osla a cez Trondheim do útrob nórskych fjordov.

Pri meste Mo i Rana vás čaká prejazd severného polárneho kruhu, v mestečku Bognes sa nalodíte na trajekt. Krátko pred cieľom si vychutnáte jazdu približne 7 km dlhým podmorským tunelom North Cape Tunnel. Na spiatočnej ceste to môžete vziať cez Švédsko alebo Fínsko, nastúpiť na trajekt do Tallinnu a vrátiť sa domov cez Pobaltie. Aby ste sa na tejto náročnej ceste nestratili, nezabudnite si vziať dobrú navigáciu na motorku.

#6 Na motorke do Pobaltia

Rovnako dobrodružnú jazdu si vychutnáte aj v Pobaltí. Cestou cez Poľsko sa môžete zastaviť vo Varšave, ale určite nevynechajte ani návštevu historických centier pobaltských hlavných miest zapísaných na zozname UNESCO. Vo vašom itinerári by tiež nemala chýbať:

  • Hora krížov v Litve so stovkami tisíc krížov na jej vrchole,
  • Kurská kosa v Litve, známa aj ako Baltská Sahara,
  • mesto Sigulda v Lotyšsku, bohaté nielen na krásnu prírodu a fascinujúce výhľady,
  • alebo kúpeľné mesto Pärnu, kde sa môžete okúpať aj v mori.

Predtým, ako sa vydáte na cestu za dobrodružstvom, sa uistite, že je váš motocykel v bezchybnom technickom stave a máte pripravené všetko dôležité vybavenie. To zahŕňa aj kvalitné moto pneumatiky, ktoré vás bezpečne dovezú späť domov. Nájdete ich v našom e-shope.

 

Vybrať si preverené moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru