Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako jazdiť bezpečne na motorke?

Štatistiky nehodovosti ukazujú, že vlani oproti roku 2016 bohužiaľ znova pribudlo motocyklistov, ktorí zaplatili životom pri dopravnej nehode. Ako teda jazdiť bezpečne na motorke?

Neprimeraná rýchlosť alebo jej neprispôsobenie stavu vozovky boli vôbec najčastejšou príčinou dopravných nehôd zavinených motocyklistami. Naopak nehody, ktoré sa staly vinou ostatných účastníkov cestnej premávky, boli najčastejšie spôsobené tým, že sa vodiči nedostatočne venovali riadeniu, prehliadli motorkárov v protismere alebo mu nedali prednosť v jazde.

Ak sa vydávate do premávky na motorke, je nutné byť obozretnejší ako obvykle. Motocyklisti sú oveľa zraniteľnejšou skupinou účastníkov cestnej premávky ako vodiči iných vozidiel. Nehoda vo vyššej rýchlosti môže byť fatálna. Každý motocyklista by preto mal byť vybavený kvalitnými ochrannými prostriedkami, ako sú prilba a motorkárske oblečenie, ktoré vám môžu zachrániť život.

 

Jezdec na motorce

Na motorke je človek oveľa zraniteľnejšie ako v aute.

Ruku v ruke s tým samozrejme musí ísť aj dobrý technický stav motorky. Pred sezónou by ste si mali motorku prezrieť, či z nej niekde niečo netečie alebo sa neuvoľňuje, prípadne či dokonca nemáte neplatnú technickú kontrolu. V takom prípade sa váš stroj nebojte zveriť kvalifikovaným pracovníkom v servise, ktorí odstránia všetky nedostatky brániace bezpečnej jazde.

Pneumatiky hrajú tiež úlohu

V poriadku by ste mali mať nielen stroj, ale aj obutie. Pneumatiky pre motocykle by mali zodpovedať typu motorky a terénu, v ktorom sa s ňou pohybujete. Môžeme ich rozdeliť do 4 hlavných kategórií – pneumatiky pre mestskú prevádzku, na motokros, športové pneumatiky a cestovné pneumatiky (tzv. Enduro).

Použitie prvých dvoch typov je jasné, u športových gúm sa kladie dôraz predovšetkým na dobrú priľnavosť a ovládateľnosť, sú vyrobené z mäkšej zmesi. Cestovné pneumatiky sú univerzálnejšie, sú určené na dlhšie cesty a očakáva sa od nich, že vydržia viacej najazdených kilometrov.

Ak chcete pretekať a dostať zo svojej motorky maximum, z času na čas sa pre verejnosť otvárajú autodrómy a pretekárske dráhy, kde je možné vyskúšať ako osobné limity, tak aj limity svojho stroja. Všetko sa odohráva v kontrolovanom prostredí, kde je pomoc hneď poruke. V bežnej premávke tomu tak bohužiaľ vždy nie je, o čom vypovedajú smutné štatistiky, ktoré sme spomenuli na začiatku článku.

 

Zdroj foto: Maxpixel.net

Nahoru