Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si vybrať kufor na motorku

Či už vyrážate na motorke na dlhé cesty, alebo si na krátkom výlete potrebujete iba zamknúť prilbu a odskočiť si napríklad do obchodu, oceníte dostatočne objemný a pevný kufor. Nemôžete si vybrať zo širokej ponuky kufrov rôznych tvarov, veľkostí a materiálov? Spísali sme pre vás zopár užitočných tipov a rád, ktoré vám uľahčia výber najvhodnejšieho typu.

Ako vybrať kufor na motorku

Kufre s veľkým objemom oceníte najmä na dlhých cestách a na dovolenke. Na výber máte hlavne z plastových alebo hliníkových.

Hliníkový kufor vyniká svojou odolnosťou

Hlavným kritériom výberu kufra na motorku je materiál, ktorý by ste si mali zvoliť s ohľadom na štýl jazdy a očakávané vlastnosti. Z hľadiska odolnosti rozhodne vedú kufre na motorku vyrobené z hliníka, ktoré by si mali vybrať vodiči vyrážajúci na dlhé cesty alebo jazdiaci v horšom teréne. Na prvý pohľad sú hliníkové kufre robustnejšie a vydržia aj prípadný pád. Obvykle majú veľký objem, a tak do nich uložíte nielen prilbu, ale aj oblečenie a ďalšiu výbavu.

Ak sa chystáte na dovolenku na motorke, vyberte si hliníkový kufor. Okrem odolnosti a dostatku odkladacieho priestoru oceníte aj jeho multifunkčné využitie. Motocyklisti ho radi využívajú aj ako mobilný stolík, prípadne si na neho počas dlhšej zastávky sadnú, bez toho, aby museli voziť skladaciu stoličku. Na druhú stranu sa vzhľadom na väčšie rozmery príliš nehodí k motocyklom s menším výkonom. Pri manipulácii a prenášaní je potom treba počítať aj s vyššou hmotnosťou.

Plastové kufre na motorku pristanú aj cestným motocyklom

Majitelia cestných motoriek a skútrov dávajú prednosť plastovým kufrom, ktoré dostať v rôznych tvaroch a objemoch, a tak splnia svoj účel aj na dlhších cestách. V porovnaní s hliníkom nie sú tak odolné, a tak môže dôjsť pri prípadnom páde k ich prasknutiu.

Plastové kufre sú na motorke obvykle umiestnené počas celej sezóny, nie je vhodné ich časté prenášanie a demontáž. Ich tvar býva zaoblený, a tak majú aj menší objem. Ideálne sú na uzamknutie prilby a menších osobných vecí, využijete ich aj v mestskej premávke na prevážanie nákupov. Sú kompaktnejšie, nenarušujú celistvý dizajn motocykla a dobre vyzerajú aj na strojoch s menším objemom.

Objem a nosnosť

Vyberať z rôznych veľkostí môžete ako v prípade hliníkových, tak plastových kufrov na motorku. Najmenšie kufre sú len na jednu helmu, nič ďalšie sa do nich nevojde. Aj v prípade plastových kufrov existujú širšie a vyššie modely, do ktorých sa zmestí aj ďalšie vybavenie či oblečenie. Na dlhšie cesty si vyberajte práve medzi nimi. Myslite aj na to, že okrem veľkosti kufra je dôležitým parametrom aj jeho nosnosť. Z tohto hľadiska zase vedú kufre z hliníka, ktoré majú nosnosť aj 10 kg a viac. V prípade plastových modelov počítajte s približne polovičnou nosnosťou. Kufre na motorke rozhodne nepreťažujte, hrozí im vylomenie z nosnej konštrukcie a riziko pádu na vozovku počas jazdy.

Zamerajte sa na konštrukciu platní a držiakov

Okrem samotnej konštrukcie kufra myslite aj na montážne držiaky alebo platne, ktoré zaisťujú stabilné upevnenie. Štandardné plastové kufre majú aj platne vyrobené z plastu – ani tie sa nesmú preťažovať. V prípade robustných hliníkových kufrov narazíte na modely s oceľovými držiakmi, ktoré sa postarajú o bezpečné zaistenie kufra umiestneného na nosiči aj na bokoch motorky.

Myslite na to, že každý výrobca využíva iný spôsob upevnenia kufrov. Vybraný typ kufra preto musí byť s platňou či držiakom kompatibilný. Ak však máte starší kufor s pôvodnou platňou od rovnakého výrobcu, môžete ju využiť na upevnenie nového typu. Nezabudnite, že aj upevňovacie systémy majú stanovenú nosnosť, ktorú treba dodržiavať.

Kufre môžete doplniť aj o ďalšie odkladacie priestory na motorku – kabely, tašky alebo vozíky. Ak chcete prevážať väčšie množstvo náradia, motocyklového vybavenia, oblečenia alebo iných vecí, kúpte si hneď niekoľko kufrov alebo tašiek dostatočných rozmerov. Nezabudnite, že počas jazdy vždy musíte mať poruke aj povinnú výbavu. Ak máte pod sedadlom málo miesta, uschovajte ju práve v kufri alebo v inom type odkladacieho priestoru.

Okrem kufrov vás určite budú zaujímať aj ďalšie novinky pre rok 2020, ktoré si výrobcovia pre vás pripravili. A v novej sezóne by ste nemali myslieť len na komfort, ale aj na vlastnú bezpečnosť. Ako sú na tom vaše pneumatiky? Nemajú už opotrebovaný dezén?

 

Naštartujte novú sezónu s kvalitnými motocyklovými pneumatikami!

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru