Vážení zákazníci, dňa 2.8.2024 bude predajňa servis a sklad otvorený len do 14:00. Za pochopenie ďakujeme.

Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čistenie (interiéru) auta: 7 jednoduchých krokov pre auto vo vôni

Nezáleží na tom, či je jar, leto, jeseň alebo zima – keď to vaše vozidlo potrebuje, zaslúži si dôkladné vyčistenie, aby vám spoľahlivo slúžilo po celý rok a zostalo v perfektnom stave. V tomto článku sa zameriame na čistenie interiéru auta, ale nezabudneme ani na umývanie exteriéru, ktoré je veľmi dôležité pred začatím čistenia vnútri vozidla.

Pravidelne čistite všetky plastové, textilné a kožené povrchy v aute. Budú dlhšie vyzerať ako nové.

Prečo je dôležité udržiavať auto čisté

Najmä zima môže zanechať na vašom štvorkolesovom miláčikovi veľa nečistôt a škôd. Soľ a blato sa usadzujú na karosérii, podvozku aj v interiéri, čo môže viesť k opotrebovaniu a poškodeniu dôležitých komponentov. Preto je ideálny čas na dôkladné umytie auta hneď na jar. Ale aj letný príval piesku zo Sahary dokáže zanechať nepríjemnú spomienku.

Preto doprajte svojmu autu pravidelnú očistu počas celého roka. Dôkladným vyčistením exteriéru a interiéru predĺžite jeho životnosť, prispejete k lepšiemu vzhľadu a vychutnáte si lepší jazdný komfort

#1 Umývanie exteriéru auta

Predtým, ako sa pustíte do odstraňovania rozhádzaných obalov od tyčiniek, psích chlpov a kamienkov a prachu pod koberčekmi, umyte auto zvonka. Tým sa zabráni vniknutiu nečistôt do interiéru pri otváraní dverí. Je len na vás, či pôjdete do autoumyvárne, alebo si auto umyjete sami. V druhom prípade postupujte takto:

  • Predbežné umývanie: Hrubé nečistoty odstráňte vodou.
  • Hlavné umývanie: Na tento účel použite autošampón a všetko dôkladne očistite špeciálnou špongiou alebo umývacou rukavicou.
  • Sušenie: Ak nechcete, aby na laku alebo skle zostali zaschnuté kvapky, utrite auto dosucha mäkkou handričkou z mikrovlákna, aby ste minimalizovali riziko poškriabania laku.

Prečítajte si tiež: Ako správne ručne umývať auto? >>


Čistenie interiéru auta

Ak ste skončili s čistením zvonku, môžete začať čistiť kabínový priestor (nezabudnite na kufor). Vyhoďte z neho odpadky, tégliky, zastrčené parkovacie lístky, mince… a von vytiahnite aj koberčeky. Potom ich hneď vyčistite.

#2 Čistenie autokoberčekov

Existujú dva hlavné typy autokoberčekov – textilné a gumové. Textilné koberčeky vysajte, v závislosti od usadených nečistôt prípadne dôkladne utrite čistou mokrou handrou a nechajte uschnúť. Gumové koberčeky opláchnite vodou, na odstránenie nečistôt použite mydlovú vodu a potom ich osušte.

Koberčeky vráťte na svoje miesto, až keď budú skutočne suché. V opačnom prípade by na čalúnení podlahy mohla začať rásť pleseň. A čistite ich v dostatočnej vzdialenosti od auta, aby predchádzajúce umývanie karosérie neprišlo nazmar.

#3 Vysávanie interiéru

Na vysávanie interiéru auta si pripravte rôzne nadstavce na vysávač, aby ste sa dostali aj na ťažko dostupné miesta. Vysajte sedadlá, podlahu, batožinový priestor aj všetky priehradky a odkladaciu schránku pri spolujazdcovi.

Vysávanie nečistôt na zadnom sedadle auta

Z času na čas sedadlá v aute nielen povysávajte, ale aj vyčistite špeciálnym čističom, ktorý oživí ich vzhľad.

#4 Ošetrenie sedadiel

Rôzne materiály sedadiel vyžadujú rôznu starostlivosť. Na textilné sedadlá môžete použiť penový čistič, ktorý zvyčajne dostanete v drogérii alebo v obchode s autodoplnkami. Kožené sedadlá ošetrite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami a kondicionérmi, ktoré zabránia vysychaniu a popraskaniu kože.

#5 Čistenie a údržba plastových povrchov

Plastové časti, ako je prístrojová doska, výplne dverí alebo stredová konzola, očistite antistatickými čistiacimi prostriedkami a handričkou z mikrovlákna. Tým odstránite prach a nečistoty a ochránite povrchy pred UV žiarením a ďalším usadzovaním prachu.

#6 Čistenie skla

Jasný výhľad na cestu je rozhodujúci pre bezpečnosť jazdy. Používajte čistiace prostriedky špeciálne určené na sklo, alebo anti-fog prípravky, ktoré zabraňujú zahmlievaniu skla. Po aplikácii čistiaceho prostriedku ho zotrite a sklo vyleštite dočista handričkou z mikrovlákna. Pre dokonalý výsledok leštite okná proti priamemu slnku, aby vám neunikla ani jedna šmuha.


Prečítajte si tiež: Ako sa správne starať o čelné sklo? >>


Čistenie ventilácie v aute štetcom

Vo výbave vášho auta by nemal chýbať detailingový štetec – či už štetinový alebo penový. Ľahko s ním vyčistíte ventilačné prieduchy.

#7 Nezabudnite na čistenie ventilácie a klimatizácie

Čistenie prieduchov ventilácie a klimatizácie v aute je dôležité pre udržanie čistého a zdravého interiéru vozidla. Zanesená ventilácia vám môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov, počnúc bolesťami hlavy, nádchou alebo kašľom. Preto vám odporúčame zaobstarať si detailingové štetce, ktoré vám uľahčia manuálne čistenie prieduchov. Samotné čistenie klimatizácie je najlepšie prenechať odborníkom, ktorí majú ozónový generátor. Ten zlikviduje všetky plesne, vírusy a baktérie. V rámci bežnej údržby pomocou špeciálneho spreja však klimatizáciu zvládnete vyčistiť aj sami.

Čisté a dobre udržiavané auto je nielen vašou vizitkou, ale prispieva aj k vašej pohode a bezpečnosti na cestách. A na bezpečnosť máme ešte jeden recept – kvalitný dezén pneumatík, ktorý vás nezradí pri jazde do práce ani na dovolenku. Vyberte si ten svoj v našom e-shope.

 

Vybrať si nový dezén pneumatík

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru