Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Povinná výbava na motocykel sa v zime nemení. Odporúčania ale neignorujte!

Povinnosť voziť so sebou nevyhnutné vybavenie nemajú len automobily, ale aj motocykle. Zimná povinná výbava na motocykel sa od tej v hlavnej sezóne nelíši, ak sa ale rozhodnete vyjsť si aj pri teplotách pod nulou, nepodceňujte s tým spojené riziká. Hlavne motocyklistom sa odporúča z dôvodu bezpečnosti čo najviac vybaviť na zimu ako seba, tak aj stroj.

Povinná výbava na zimu

Odporúčanú výbavu na auto a motocykel rozhodne nepodceňujte.

Povinná výbava motocykla

Lekárnička

Z pôvodného zoznamu povinnej výbavy motocykla zostala vo vyhláške iba lekárnička pre motocykel. Musí obsahovať hotový obväz s jedným vankúšikom so šírkou najmenej 8 cm a nasiakavosťou minimálne 800 g/m2, hotový obväz s rovnakými parametrami s dvomi vankúšikmi, kompresívny obväz 60 x 1250 mm a gumené či latexové chirurgické rukavice v obale. Dávajte pozor na dátum exspirácie jednotlivých položiek. Povinnosť voziť lekárničku pre motocykle neplatí pre mopedy.

Odporúčaná zimná výbava motocykla

  • Reflexná vesta: Ak jazdíte často vo dvojici, nezabudnite vybaviť vestou aj spolujazdca.
  • Náhradné poistky: Odporúča sa pribaliť si do povinnej výbavy z každého druhu poistky ešte jednu navyše.
  • Súprava náradia: Náradie a súpravu na opravu pneumatík je dobré mať po ruke nielen v zime. Môže sa vám hodiť aj súprava na opravu prasknutého lanka.
  • Teplé oblečenie: V zimnom období je veľmi dôležité prispôsobiť počasiu všetky vrstvy oblečenia a kvôli horšiemu počasiu a skoršiemu šeru mať na vrchnej vrstve niekoľko reflexných prvkov.  
  • Tzv. slonie uši a psia deka: Chrániče proti mrazu, ktoré jednoducho navlečiete na riadidlá a zaistíte suchým zipsom.
  • Chrániče: Jazda v zime je pre motocyklistov nebezpečnejšia než v sezóne, lebo vodiči automobilov nie sú zvyknutí v tomto období na motocykle. Ochranné prvky preto určite nepodceňujte.

V zime, viac ako inokedy, sú dôležité kvalitné pneumatiky na motocykel s hrubou vzorkou, ktoré vám môžu na klzkom povrchu zachrániť život!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru