Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Motosezóna sa začala. Na čo si dať na ceste pozor?

S príchodom jari sa prebúdza k životu nielen príroda, ale aj milovníci jednej stopy. Stroje, ktoré cez zimu vychladli, a stuhnuté svaly však treba na nasledujúci polrok poriadne pripraviť a otestovať. Len tak si novú sezónu užijete naplno a hlavne bezpečne. V tomto článku sa dozviete, čo netreba podceniť.

Ako pripraviť motorku na sezónu

Na jar môže na cestách stále číhať námraza nebo posypový štrk. Venujte však pozornosť aj svojmu stroju.

Posvieťte si na technický stav motorky

Stav motocykla by ste mali skontrolovať pred každou jazdou, a najmä pred tou jarnou otváracou. Mnohí natešení motorkári, pre ktorých je zima vždy nekonečná, na túto skutočnosť zabúdajú alebo sa len zbežne pozrú na vzorku pneumatík, natankujú benzín a naskočia do sedla. Pozornosť však treba venovať aj iným častiam motocykla, aby ste sa vyhli na ceste nepríjemnému prekvapeniu.

Čo všetko by ste mali skontrolovať? V prvom rade je to olej s olejovým filtrom a brzdy. Týmto prvkom venujte zvýšenú pozornosť, pretože ich správne fungovanie vám môže zachrániť aj život. Skontrolujte brzdové obloženie, odmastite kotúče a uistite sa, že brzdy nie sú zavzdušnené. Nájdite si čas aj na kontrolu brzdovej kvapaliny. Čo ešte?

  • Skontrolujte reťaz, či je správne napnutá, a nezabudnite ju premazať.
  • Vymeňte alebo vyčistite vzduchový filter.
  • Presvedčte sa, že fungujú všetky svetlá a smerovky.
  • Vypočujte si chod motora. Mal by byť pravidelný, bez známok preskakovania a iných nežiaducich zvukov.
  • Dajte si trochu práce aj s čistením motorky. Určite jej to po zime prospeje.

Ako uviesť motocykel do prevádzky pred začiatkom sezóny? >> 

Rozbiehajte sa postupne a s citom

Jazda na motorke je fyzicky náročná činnosť, a aj počas zimy sa musíte udržiavať v kondícii. Ale aj keď ste v tomto období poľavili, nič ešte nie je stratené. Môžete využiť tréning pod dohľadom profesionálov v krytej hale, ktorí vám zároveň poradia, čo pri jazde zlepšiť a akých zlozvykov sa vyvarovať. 

Ak sa posadíte za riadidlá bez tejto prípravy, rozbiehajte sa postupne. Musíte si zvyknúť na motorku a podmienky na ceste, nacvičiť rozjazd, ovládanie plynu a bŕzd. Netreba sa ponáhľať, preto nejazdite rýchlejšie, ako je potrebné. Majte na pamäti, že rýchlosť je priamo úmerná reakčnému času, ktorý môže byť po zime dlhší. Radšej si všetko poriadne vyskúšajte a nepreceňujte svoje schopnosti.

Pozor na povrch a stav ciest

V jarných mesiacoch nie je nezvyčajné, že sa na ceste sem-tam objaví námraza, ale aj posypový štrk a piesok. Navyše, po zime nie sú cesty v tom najlepšom stave. Výmole a iné nerovnosti povrchu môžu predstavovať nebezpečenstvo, ktorému sa dá vyhnúť sústredenou jazdou. Dívajte sa, kam idete, aby ste v prípade potreby dokázali bezpečne a včas manévrovať.

Stav ciest po zime

Jarné počasie je ešte premenlivé a na cestách môže číhať poľadovica. Dávajte pozor ale aj na štrk alebo piesok.

Predvídajte reakcie ostatných

Aj keď budete mať svoj stroj pevne v rukách, musíte byť pripravení na neočakávané situácie a predvídať správanie a reakcie ostatných. Máme na mysli najmä vodičov automobilov. Nie že by snáď neboli ohľaduplní, ale po pol roku bez motoriek na cestách si na vás budú musieť opäť zvyknúť. Samozrejme, platí to aj naopak. Aby ste sa vyhli zbytočnej kolízii, ktorá by vám mohla pokaziť sezónu:

  • dodržiavajte bezpečný odstup
  • nejazdite v zákrutách blízko stredovej čiary,
  • kontrolujte si všetky pravé uličky (nielen v mestách),
  • buďte opatrní, keď prechádzate okolo radu zaparkovaných vozidiel
  • a v neposlednom rade: pri predchádzaní sa vždy uistite, že viete, čo je pred vozidlom.

Aké sú najčastejšie nedorozumenia áut a motoriek v cestnej premávke? >>

Vyberte si správne oblečenie na motorku

Kľúčovým faktorom bezpečnej jazdy na motorke je aj vhodné oblečenie. Džínsy a tenisky môžu mať v prípade pádu fatálne následky, preto sa určite vyhnite bežnému odevu. Oblečenie na motorku by malo byť vyrobené z pevných materiálov a malo by vás ochrániť pred vetrom, dažďom a ďalšími nástrahami počasia. Okrem chráničov chrbta, ramien a lakťov nezabudnite na dokonale padnúce rukavice na motorku a topánky s ochranou prstov a päty. Homologizovaná prilba je samozrejmosťou. Mali by ste byť aj dobre viditeľní, preto odporúčame zakomponovať do vášho oblečenia na motorku svetlé a reflexné prvky

Prajeme vám v novej sezóne veľa šťastných kilometrov bez havárie. Aby ste sa jej vyhli, nezabudnite aj na správne pneumatiky. V AZ pneu máme na sklade tisíce motocyklových pneumatík, takže si u nás určite vyberiete, nech už jazdíte na motocykli s akoukoľvek kubatúrou.

 

Vybrať si nové motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru